szerző:
MTI

Az orosz rendőrség tárgyalásokat folytat a futballhuligánokkal a június 14-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság biztonságos megrendezése és a szurkolói összecsapások elkerülése érdekében.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Szergej Gorbacsov, az élvonalbeli Arsenal Tula vezérszurkolója a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában elmondta, a hatóság emberei rendszeresen ellenőrzik a látókörükben lévő, veszélyesnek tartott drukkereket, annak ellenére, hogy hivatalosan nincsenek eltiltva a sportesemények látogatásától. Ő maga egy olyan találkozón vett részt, amelyen a rendőrség illetékesei felszólították a szurkolókat, semmiféle erőszakos cselekményt ne kövessenek el a stadionokban.

Oroszországban a közelmúltban növelték a bírságokat a lelátói incidensek kapcsán, sőt egyes esetekben a szurkolóknak írásban kellett ígéretet tenniük, hogy nem szervezkednek, és nem vehetnek részt a verekedésekben.

Egy magas rangú belügyminisztériumi tisztviselő elmondta, hogy a világbajnokságnak otthont adó 11 városban "húsz méterenként rendőröket állítanak", hogy megelőzzék a kisebb bűncselekményeket és az összecsapásokat.

Gorbacsov hét hónapot töltött egy marseille-i börtönben, mert a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon részt vett az angol huligánokkal szembeni összecsapásokban. Az orosz hatóságok akkoriban ígéretet tettek, hogy megfékezik az erőszakot a világbajnokság idejére, ezzel is igyekeznek feledtetni a marseille-i verekedések emlékeit.

"A fanatikusok, beleértve az oroszokat is, érzik a hatásait annak, amit a hatóságok tesznek a világbajnokság problémamentes megrendezésre megrendezése érdekében" - mondta a 35 éves szurkoló, aki Gorbacsov, aki franciául tanult, és Dosztojevszkij, illetve Bulgakov műveit olvasta a börtönben.

Hangsúlyozta, azoknak az angoloknak sem kell félniük Oroszországban, akikkel két éve Marseille-ben balhéztak. "Ha civilizált módon viselkednek, kezet rázok velük, és ugyanezt várom tőlük. Nem szeretném látni ugyanazt a viselkedést, amivel akkor találkoztam" - fogalmazott Gorbacsov.

A hatóságok a 22 nap múlva kezdődő tornán különös figyelmet fordítanak majd az angol fanatikusokra, mert ezúttal is zavargásoktól, provokációktól tartanak. Ezért egyeztetéseket folytatnak a londoni hatóságokkal és tanulmányúton is részt vettek Angliában.

"Az orosz szurkolócsoportok nem reagálnak majd a provokációkra, és nemet mondanak, ha visszavágót kezdeményeznek. Bízom benne, hogy az orosz rendőrség gyorsan megállítja a bajkeverőket" - vélekedett Gorbacsov, aki hamarosan kiváltja a világbajnokságon szükséges szurkolói személyazonosítót. A neve nem szerepel a belügyminisztérium feketelistáján, amely alapján több mint 400 embert eltiltottak a sporteseményeken való részvételtől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Váratlan: a Microsofttól kap erősítést az egyik legerősebb androidos telefon

Váratlan: a Microsofttól kap erősítést az egyik legerősebb androidos telefon

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Megjött a Fitbit karravalója, amely 7 napon át bírja egy töltéssel

Megjött a Fitbit karravalója, amely 7 napon át bírja egy töltéssel

A Facebook egykori biztonsági főnöke szerint nagy bajban van Amerika, a hackerek pedig trükkösebbek, mint valaha

A Facebook egykori biztonsági főnöke szerint nagy bajban van Amerika, a hackerek pedig trükkösebbek, mint valaha

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés