szerző:
hvg.hu

Ez nem szurkolás, hanem egyszerű matematika: kiszámolták, melyik válogatottnak mennyi esélye van a világbajnokságon.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Amíg mindenki tippelget, van, aki számol. Az eredendően politikai előrejelzésekre szakosodott, de a sportstatisztikákkal is foglalkozó Fivethirtyeight.com azt kalkulálta, melyik válogatottnak mennyi esélye van arra, hogy megnyerje a világbajnokságot.

Az oldal híres arról, hogy az érzelmeket kizárva, pusztán a számok alapján adjon meglepően jó előrejelzést az esélyszázalékokra. A 2016-os amerikai elnökválasztásra készülve például olyan módszertant raktak össze, amely alapján szinte egyedüliként megmondták, jóval a választás előtt: komoly az esély arra, hogy Trump fog nyerni, méghozzá úgy, hogy ő szerez kevesebb szavazatot.

A vb esélyeit is bonyolult módszertannal modellezik – ennek a részletes leírását itt olvashatják el. A modell igazi ereje abban rejlik, hogy a válogatottak erejét súlyozzák, ez alapján több ezerszer futtatják le a programot, majd azt nézik, ezek közül mennyiben nyert egy-egy csapat. 2014-ben egész jól működött: akkor a tippjük szerint három legesélyesebb csapat, Brazília, Németország és Argentína valóban bejutott a legjobb négybe, egyedül azt nem találták el, hogy Spanyolország annyira csúnyán leszerepel.

A mostani elemzés szerint Brazíliának van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a világbajnokságot, az összes végigfuttatott modellezés 19 százaléka a brazilokat hozta ki győztesnek. A második legesélyesebb Spanyolország, nekik 17 százalék jutott. A németek is bizakodhatnak, ők 13 százalékot kaptak most, ez kettővel több, mint amennyivel 2014-ben várták a vb-t, és akkor végül ők nyertek. Franciaország 8, Anglia, Belgium és Argentína 7-7, Portugália 6 százalék eséllyel nyerheti a vb-t, mindenki más csak minimális esélyt kap.

A hazai pálya előnye nagy: arra 26 százalék esélyt adtak az elemzők, hogy Oroszország eljut a legjobb nyolc közé. Ami pedig a mai nyitómeccset illeti, 66 százalékot adnak az oroszok győzelmére, 22 százalékot a döntetlenre, és 12 százalék esélyt látnak csak arra, hogy Szaúd-Arábia nyer.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új madárfaj érkezett Magyarországra – fotó

Új madárfaj érkezett Magyarországra – fotó

Videó: Lebontotta a tengerre néző erkélyeket a hullám Tenerifén

Videó: Lebontotta a tengerre néző erkélyeket a hullám Tenerifén

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Gyönyörű karácsonyfát állított Eger – hajnalban a szél ledöntötte (videó)

Gyönyörű karácsonyfát állított Eger – hajnalban a szél ledöntötte (videó)

Zala megyét már beborította a hó – fotók

Zala megyét már beborította a hó – fotók

Kamu adatvédelmi ellenőrzéssel vernek át önkormányzatokat csalók

Kamu adatvédelmi ellenőrzéssel vernek át önkormányzatokat csalók