szerző:
hvg.hu

Szerbia-Svájc 1-2

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics (Radonjics, 81.) – Tadics, Milinkovics-Szavics, Kosztics (Ljalics, 64.) – Mitrovics

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 73.), Zuber (Drmic, 90.)-2 – Seferovic (Gavranovic, 46.)

A ma pályára lépő csapatok közül Szerbia várhatta a legegyszerűbb helyzetből a napot: ők tudták, hogy ha este legyőzik Svájcot, akkor továbbjutnak. A svájciak pedig úgy állhattak hozzá a meccshez, hogy mindenképp nyerniük kell, mert egyébként a következő körben már Brazília vereségéért kellene drukkolniuk.

A meccs azonban úgy indult, ahogy a szerbek akarták. Az 5. percben Mitrovics egy percen belül másodjára fejelt. Az elsőt még Sommer védte, de Tadics beadását másodjára már gólra tudta váltani. Onnan is a szerbek akarata érvényesült a pályán, mígnem aztán 30 perccel a kezdés után Svájc hirtelen majdnem kiegyenlített. Jó darabig nem úgy tűnt, mint ha Svájc képes volna bármit is kezdeni ezzel a meccsel, de aztán csak összeszedték magukat, és ez a semleges nézőknek is nagyon jót tett.

A svájci csapat úgy jött ki az öltözőből, hogy nyerni akar, bármi áron. Több veszélyes helyzet után az 53. percben ki is egyenlítettek, Xhaka óriási gólt lőtt, Sztojkovicsnak esélye sem volt védeni. Ezután viszont összejött a nap (vagy akár az egész vb) egyik legjobb meccse, mindkét csapatban benne volt a győzelmi esély, bátran támadtak, egy pillanatig sem lehetett unatkozni. A meccs végére Svájc teljesen beszorította Szerbiát, de a szerb győzelmen sem csodálkoztunk volna, amilyen jók voltak a kontráik.

És a 90. percben jött a dráma: épp amikor a szerb kontrákat csodáltuk, Svájc mutatott be egy mintaszerű, tökéletes kontrát. Shaqiri kapott egy labdát még a saját térfelén, végigvezette a labdát a tizenhatosig, és belőtte Svájc győztes gólját.

Az E csoport állása: 1. Brazília 4 pont (3-1), 2. Svájc 4 pont (3-2), 3. Szerbia 3 pont (2-2), 4. Costa Rica 0 pont. A zárófordulóban Svájc-Costa Rica, Szerbia-Brazília jön, pontazonosságnál a gólkülönbség dönt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!