szerző:
hvg.hu

Sok minden eldőlhet ma a vb-n, de a nap legfontosabb kérdése egyértelműen az: arra a sorsra jut-e címvédő Németország, mint az olaszok 2010-ben és a spanyolok 2014-ben?

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Végre tétmeccs! Este nyolc órakor kezdődik a Németország-Svédország meccs, ezt pedig már az is nagyon várhatja, aki annyira nem rajong egyik csapatért sem, főleg a hét vérszegényebb összecsapásai után. Mert valljuk be, az Irán-Spanyolország, az Uruguay-Szaúd-Arábia, vagy épp a Kolumbia-Japán, netán az Oroszország-Egyiptom párosítások abszolút semmi vb-élményt nem hoztak, túljutottunk rajtuk, felejtsük is el őket. Ha minden jól alakul, akkor ma már vérre menő, minőségi focit is láthatunk.

Valószínűleg sokaknak nem okozunk óriási meglepetést azzal, hogy a német-svédet választottuk a nap meccsének. Nem is csak azért, mert két ennyire erős csapat nem játszik egyetlen más meccsen sem ma (előtte délután 5-kor az F csoport másik meccsén Dél-Korea-Mexikó, a délután pedig egy Belgium-Tunéziával kezdődik 2 órakor), hanem azért, mert már ma megtörténhet az, amit sokan elképzelhetetlennek tartottunk:

a német válogatott már a második csoportmeccsén kieshet a vb-ről.

Mielőtt továbbmennénk, nézzük röviden a matekot.

©

Vége minden izgalomnak, Mexikó és Svédország a csoport két továbbjutója, ha mindketten megnyerik a maguk meccsét.

Mexikó továbbjut, ha nyer és a svéd-német meccs döntetlen vagy a svédek nyerik.

Svédország továbbjut, ha győz, a Mexikó-Dél-Korea meccs pedig döntetlen vagy Mexikó nyer.

Németország kiesik, ha kikap és a másik meccs döntetlen vagy Mexikó nyeri.

Ugyanígy Dél-Korea kiesik, ha veszít, a svéd-német pedig iksz lesz, vagy Svédország győz.

A helyzet nagyon egyszerű, Németország számára már most elkezdődött a vb kieséses szakasza. Itt már nem lehet formaidőzítéssel bajlódni, arra spórolni, hogy július közepén kell majd igazán az erő. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy amikor a játékosok kimennek a bemelegítésre, már tudni fogják a mexikói-dél-koreai meccs eredményét. Ha bármelyik másik válogatottról lenne szó, most arról kellene írni, hogy micsoda lelki terhet jelentene tudniuk, hogy muszáj nyerni. De a németeket pont attól nem kell félteni, hogy túlstresszelnék magukat – minden mástól nyugodtan félthetik őket a szurkolóik.

©

Leginkább attól, hogy az ellenfél szerez egy gólt, majd tönkrevédekezi a meccset. Az első körben Mexikó pontosan ezt tette, a németek pedig képtelenek voltak mit kezdeni azzal, hogy a saját tizenhatosán belül védekező tíz ember között kellett volna kiegyenlíteni. Persze ilyen helyzetben az angol válogatott példája állhat majd előttük, akik tökéletes német focit játszva nyerték meg pontosan ugyanilyen futballgyilkos ellenféllel szemben a maguk előző meccsét az utolsó percben (miközben a németek épp angol módon próbáltak Mexikó ellen a végén felívelgetni). A németek játéka akkor a legjobb, ha az ellenfél focizni akar. Emlékeznek még arra a szenvedésre, amit az előző vb-n Algéria ellen bemutattak? Nyolc nappal később a focizni próbáló Brazíliát apró darabokra alázták. Kérdés, mit szeretnének majd a svédek.

©

Mert Svédország is úgy lép pályára este, hogy győzelmi kényszer nyomja a játékosokat. Nem mernénk az ő erejüket mélyebben elemezni – az, hogy Dél-Koreát egy könnyen felejthető meccsen legyőzték, nem sokat mond, amikor a másik két ellenfél Németország és Mexikó lesz. Annyi biztos: akármit is játszik Mexikó a csoport mai első meccsén, a svédek nem engedhetik meg maguknak, hogy Németország feljöjjön a nyakukra. Ahhoz azonban, hogy a németek ellen akár csak pontot is szerezzenek, sokkal, de sokkal többre lesz szükség, mint amennyi Dél-Korea ellen elég volt.

Az előző négy vb-n csak egyszer élte túl a címvédő a csoportot

Eddig hat alkalommal történt meg, hogy a címvédő nem jutott el az egyenes kieséses szakaszig, de ebből három az elmúlt négy vb valamelyikén történt. Sőt, ha nem vagyunk szigorúak, akkor a hat alkalom igazából csak öt, 1934-ben Uruguay el sem indult. 1950-ben Olaszország csak második lett a csoportjában, ez akkor még nem ért továbbjutást, 1966-ban pedig Brazília a csoportja harmadik helyén végzett, Portugália és Magyarország mögött. A címvédők kálváriája 2002-ben kezdődött, akkor Franciaország óriási meglepetésre utolsó lett a saját négyesében, összesen egy pontot tudott szerezni. 2010-ben Olaszország szintén utolsó lett, 2014-ben pedig Spanyolország búcsúzott csoportharmadikként.

Mexikó–Dél-Korea

Ami az F csoport másik meccsét illeti: Mexikó egy győzelemmel fél lábbal már belépne a legjobb 16-ba (csak azért nem volna teljesen biztos ekkor még a továbbjutása, mert ha három csapat végezne 6 ponttal, akkor a gólkülönbség döntene), és ha képesek hozni azt a formát, amit az előző meccsükön, akkor ezzel a győzelemmel nem is lesz gondjuk. Illendőségből elemezhetnénk itt Dél-Korea győzelmi esélyeit, de maradjunk annyiban, nagyon komoly változtatásra lesz szükségük ahhoz, hogy meccsben legyenek.

Ha tippelni kell, most azt mondanánk: előbb végignézzük, ahogy Mexikó legyőzi Dél-Koreát, majd Németország bedarálja a svédeket. Sőt, ennél bátrabb tippet is bevállalunk: az elmúlt napokkal ellentétben ma még szórakozni is fogunk a vb-n.

Belgium–Tunézia: tuti győztes?

Nem nagyon volt vita a vébé csoportjainak kisorsolása után arról, hogy a „nagyok” közül talán a belgák és az angolok jártak legjobban. Ugyan mindkettő klasszikusan a „hú, de jól fociznak, ezek akár nyerhetnek is” kategóriába tartoznak (például a horvátokkal vagy akár a portugálokkal együtt), de láttunk korábban összeomlást is tőlük. Most azonban a G-csoportban kaptak két kötelezően legyőzendő ellenfelet (Panamát és Tunéziát), ráadásul a sorsolásuk is jó: mindkettő a két „gyenge” ellen játszik előbb, aztán a végén jön a csoportdöntő, akkor aztán le lehet meccselni az első és második helyet.

©

Ehhez képest az első körben az angolok egy álomkezdés után kegyetlenül szenvedtek, míg az utolsó utáni percben 2-1-re legyőzték Tunéziát. A belgák viszont jelezték: ők nagyon is ott vannak ám Oroszországban. 3-0-ra verték Panamát, ezzel ők voltak a legmeggyőzőbb csapat a kiemeltek közül. Egyedül ők igazolták játékkal is, hogy a vb egyik legértékesebb válogatott, olyan sztárokkal, mint Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne vagy a kapuban Thibaut Courtois (sorrendben: Chelsea, Manchester United, Manchester City, Chelsea).

Szombaton tehát Belgium – Tunézia, és aligha lehet a kérdés, ki a meccs esélyese. Sőt, ismerve a belga csatárok képességeit, illetve azt, hogy csoport végeredményénél igenis számít a gólkülönbség is (például ha a végén döntetlent játszanak az angolokkal), konkrétan sok gólos győzelmet várunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy könyv azoknak is, akik azt hiszik, hogy a forróvíz-próba fitneszprogram

Egy könyv azoknak is, akik azt hiszik, hogy a forróvíz-próba fitneszprogram

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Újabb történelmi mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró

Újabb történelmi mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Hatalmas adósságba verte magát a MOL

Hatalmas adósságba verte magát a MOL

Eltűnhet a Made in China matricák egy része

Eltűnhet a Made in China matricák egy része