Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A csoportelsőségért csap össze hétfő délután Szamarában Oroszország és Uruguay válogatottja, s annak ellenére is a La Celeste számít valamivel esélyesebbnek, hogy míg Luis Suárez és társai nem nagyon találják góllövő cipőjüket – Szaúd-Arábia és Egyiptom ellen is sovány góllal győztek –, az orosz válogatott két meccsen összesen nyolcszor vette be ellenfele kapuját. A döntetlen Oroszországnak kedvezne: míg mindkét csapat hat ponttal áll az A csoport továbbjutó helyein, a szbornaja gólaránya sokkal jobb. Volgográdban közben az Egyiptom–Szaúd-Arábia kiesési rangadót játsszák le.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A FIFA -anglista 14. helyén álló Uruguay esélyei annak ellenére jobbak, hogy a rendező Oroszország eddig komoly meglepetést okozott, és a hazai szurkolók, akik korábban maguk sem bíztak a válogatottban, most már a véső győzelmet sem tartják lehetetlennek. A szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov étvágya is kezd megjönni: egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy a latin-amerikaiak elleni hétfői mérkőzés csak az útjuk eleje lesz, míg egy másikban azt hangsúlyozta, elvégezték a házi feladatot. „Tanultunk azokból a hibákból, amelyek miatt a múltban nem voltunk sikeresek” – magyarázta, majd hozzátette: „Nem véletlenül nyertük meg mindkét meccsünket, nagyon jó a csapatszellem, ez a szolidaritás és az összetartás válogatottja”.

Az említett ranglista 70 helyén álló orosz válogatott nem csak a gólok számát tekintve emelkedik ki egyelőre a 32-es mezőnyből, a labdarúgók futásteljesítménye is lenyűgöző: játékosai – a kapust leszámítva – percenként átlagosan 118,1 méter futnak, s ezzel még a hagyományosan sokat robotoló németeket is megelőzik, akik 111,6 méteren állnak. (A futásteljesítmény önmagában persze nem jelent túl sokat, erről a lengyelek tudnának mesélni, akik a negyedik helyen állnak percenként 109,4 méteres átlaggal.) 

©

Míg a kiemelkedő teljesítményt a legtöbben a hazai pálya előnyének tudják be, azaz úgy vélik, a több tízezer szurkoló kilencven percen keresztül hajtja előre a csapatot, olyanok is akadnak, akik szerint az oroszok valószínűleg doppingolással érték el a jó eredményt. Ennek hátterében az áll, hogy miközben a FIFA és a nemeztközi doppingellenes ügynökség a WADA felmentette a szbornaját a doppingvádak alól, több, nehezen megmagyarázható eset is történt az oroszok háza táján.

A válogatottságról végül még a világbajnokság előtt váratlanul lemondott Ruszlan Kambolov, a Rubin Kazany egyik játékosa például korábban igazoltan olyan szerekkel a vérében játszott, amelyeket legfeljebb a felkészülési időszakban lehet szedni, s amikor a WADA 2014-ben rajtaütésszerű ellenőrzést tartotta a moszkvai doppinglaborban, 155 mintából 34 labdarúgó esetében vetődött fel a tiltott szerek használatának a gyanúja.

Ruszlan Kambolov
©

 A mintákat – ahogy ez történt a Szocsiban 2014-ben rendezett téli olimpián részt vevő sportolókkal is – az orosz titkosszolgálat közreműködésével cserélték ki tiszta, „anyagmentes” mintákra.

A doppingvádaktól függetlenül az orosz válogatott már tovább jutott, mint bármelyik posztszovjet csapat, ráadásul úgy tűnik, közülük bárki képes gólt szerezni: Gazinszkij, Cserisev, Dzjuba és Golovin is betalált már az ellenfél kapujába. A korábbi meccsek eredményei alapján is nehéz megjósolni, kinek áll a zászló: az oroszok általában nem szerepelnek túl jól a vébéken a dél-amerikai csapatok ellen – az utolsó négy ilyen meccset el is vesztették –, ám Uruguay sem büszkélkedhet az európaiak ellen elért eredményeire: az utolsó kettőt ugyan megnyerték (Anglia és Olaszország ellen), viszont korábban 15-ször is alul maradtak. A két csapat nyolcszor játszott egymással ,az orosznak hat, Uruguaynak egy győzelme van, egy mérkőzés – 2012-ben – döntetlennel ért véget, ezen már Suárez is pályára lépett.  A vébéken csak kétszer találkoztak, itt egy-egy az arány.   

Az oroszok és az uruguayiak viszont ma este nem taktikázhatnak: a sorsolás szerint a továbbjutók a B csoport első és második helyezettjével játszanak, ám egyelőre nem tudni, hogy ott a spanyolok, vagy a portugálok végeznek-e az első helyen, esetleg Irán nem lepi-e meg őket.

A oroszoktól hiányozni fog sérülés miatt Alan Dzagojev, és kétséges, hogy pályára léphet-e a hátvéd Jurij Zsirkov, aki az egyiptomiaktól kapott egy fájdalmas bokarúgást.

Jurij Zsirkov
©

Uruguaynál a kezdőcsapatból mindenki egészséges, Óscar Tabárez vezetőedző nem tűnt túl idegesnek. „A rendező ország ellen fogunk játszani, fantasztikus lesz a hangulat. A mérkőzés jó alkalmat ad arra, hogy teszteljük, mennyire vált jobbá a csapat játéka” – mondta a mester. A javulás el is kelne, hiszen a vébé kezdete előtt a kétszeres világbajnok – 1930, 1950 – Uruguay volt az A csoport favoritja, ám az első két meccsen mutatott produkció egyáltalán nem volt meggyőző.  

A szamarai meccsel párhuzamosan játszik egymással Volgográdban az A csoport két biztos kiesője, Egyiptom és Szaúd-Arábia. A két nullapontos gárda legfeljebb azért küzdhet, hogy legalább egy győzelem sikerüljön. Egyértelműen Egyiptom az esélyesebb, a szaúdiak az oroszok és az uruguayiak ellen szinte semmit sem mutattak, s különösebben motiváltnak sem tűntek. A találkozó abból a szempontból viszont különleges lesz, hogy amint pályára lép Eszám El-Hadari, az egyiptomiak kapusa, a maga 45 év 161 napjával ő lesz a világbajnokságokon valaha szerepelt legidősebb játékos.

Magyar vonatkozása is van a meccsnek. Egyiptom ritka vb-szereplésein rendre tizenegyesekből ér el egy-egy gólt, s az utolsó, valódi támadás után vébén elért egyiptomi gólt 1934-ben Abdulrahman Fauzi lőtte Magyarországnak. Igaz, ez nem volt elég a győzelemhez, a magyar válogatott 4:2-re diadalmaskodott. Most, hogy a Liverpoolban játszó Mo Salah is valószínűleg pályára lép, hosszú ideig vissza nem térő alkalom nyílhat Egyiptom előtt a gólszerzésre. Igaz, kaphatnak is gólokat, a védelemből ugyanis több kezdőjátékos hiányozni fog sérülés miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!