szerző:
hvg.hu

Egy tragédia is elég kellene, hogy legyen ahhoz, hogy ezt a fogást ne alkalmazzák többet a sportban – mondja el az ATV-nek a tragédiát átélt család ügyvédje. A tiltás azonban eddig nem történt meg, sőt, még nyomozás is csak jóval később indult az ügyben, mivel teljesen másképp tekint a jog egy edzésbalesetre, mintha ugyanez az esemény az utcán történt volna.

Nagyjából másfél évvel ezelőtt egy birkózóedzésen életét vesztette egy 17 éves fiú, miután a sportban szokásos egyik fojtást alkalmazták rajta. Az úgynevezett vasgyári fogást nagyjából egy évvel idősebb küzdőpartnere, az edző utasítására gyakorolta a fiún, amikor bekövetkezett a tragédia.

Az ATV-nek a család ügyvédje azt mondta, a baleset tragikus kimenetelét az úgynevezett szívhalál okozta, amire a szervezet a pánikszerű helyzet következtében reagált.

Az első feljelentés alkalmával még nem is indult nyomozás az ügyben, a lassan elkészülő szakértői vélemény azonban felvetett bizonyos kérdéseket. Ezután a Fővárosi Főügyészség már elrendelte a nyomozás lefolytatását.

A birkózósportban nem igazán jellemzőek ilyen halálos kimenetelű balesetek, mondta az ügyvéd, de

egy ilyen tragédia is elég kellene hogy legyen ahhoz, hogy elgondolkodjon a hazai vagy a nemzetközi birkózószövetség azon, hogy ne alkalmazhassák többet ezt a technikát a sportban. Ezek után mi lesz, hogy ha még egy tragédia megtörténik majd?

Az ügyvéd azt is elmondta, meglepő, mennyire másképp reagál a jog egy ilyen esetre: ha az utcán történt volna ez a fogás, és következtében a halálos baleset, biztosan letartóztattak volna már valakit, így viszont edzésbalesetetként van számon tartva, amire más szabályozás érvényes, az edzőtárs felelősségét nem is vizsgálják majd szerinte, maximum az edzőét.

A szülők azóta sem léptek túl a tragédián, és szeretnék elérni, hogy derüljön ki, van-e büntetőjogi felelőssége az ügyben bárkinek is, illetve azt is, hogy ne alkalmazhassák többet ezt a technikát a sportban. Egyelőre azonban erről nincsen szó.

 Az ATV keddi Start című műsorában elhangzott teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!