szerző:
hvg.hu

A koronabíróság újra megvizsgálta a bizonyítékokat, és arra jutottak, hogy Sir Bettison ártatlan.

Minden vádat ejtettek a sheffieldi rendőrség korábbi főparancsnoka ellen, aki korábban a Hillsborough-tragédiával kapcsolatban állt a bíróság elé. Sir Norman Bettisont azzal vádolták, hogy korábban nem mondott igazat, amikor a stadionban történt tragédiáról kérdezték, egészen pontosan azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepe volt a tragédia előidézésében. Emellett Sir Bettison azt állította, hogy csak a szurkolók viselkedése vezetett a tragédiához. A bizonyítékokat nemrég felülvizsgálták, több tanút pedig újra meghallgattak, a bíróság pedig  ezek alapján úgy döntött, hogy a volt parancsnok nem felelős a történtekért.

A sheffieldi Hillsborough stadionban 1989. április 15-én a Liverpool és a Nottingham Forest FA Kupa-elődöntőt vívott, amikor az egyik túlzsúfolt lelátón pánik tört ki, és a tömeg 95 embert halálra taposott. Egy további szurkoló, Tony Bland négy évvel később halt bele a sérüléseivel járó szövődményekbe. Az angol labdarúgás történetének legnagyobb szerencsétlenségében 766-an sérültek meg.

Az ügyben 2016-ban indult új vizsgálat, majd az angol-walesi ügyészség bejelentette, hogy súlyos gondatlanságból elkövetett 95 rendbeli emberölés címén vádat emelt David Duckenfield volt rendőrfőfelügyelő ellen, aki a tragédia napján a stadion biztosítására kivezényelt rendőri egység parancsnoka volt. Akkor emeltek vádat Sir Bettison ellen is, de augusztusra halasztották annak eldöntését, hogy indítanak-e ellene büntetőpert.

A mérkőzésre érkező szurkolókat annak idején fokozatosan engedték be az elkülönített állóhelyes szektorokba. Két szektor már tömve volt, de a rendőrség megnyitott még egy bejáratot, így a tömeg tovább nyomult befelé. Sokakat a lelátó korlátjának préseltek, aki nem tudott a pályára menekülni, azt halálra taposta a tömeg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!