szerző:
MTI / hvg.hu

Totális lebőgés vagy könnyűszerrel hozott esti foci? Fontos kérdés ez, hiszen a görög bajnok AEK Athén legutóbbi 12 nemzetközi kupatalálkozóján nem talált legyőzőre, a mostani meccsnek pedig fontos tétje van. Élőben a BL-selejtező rájátszáskörének első meccse.

Korábban a Vidi védekezését dicsérte az AEK Athén edzője, Marinosz Uzunidisz ugyanis azt mondta, nagyon nehéz mérkőzésre számít, a székesfehérváriak az eddigi BL-találkozókon nagyon zártan védekeztek és nem nyíltak ki. Ezért a legfontosabbnak azt tartja, hogy együttese megakadályozza, hogy a magyar bajnok továbbra is ezt a játékát játszhassa.

"A Videoton nagyon jó csapat, nehéz neki gólt rúgni. Megpróbálunk koncentráltak lenni és minden részletre odafigyelni" - jelentette ki Uzunidisz, aki szerint két különböző stílusú gárda csap majd össze, és mindkettőnek 50 százalék esélyt ad a továbbjutásra.

Elkezdődött

Az AEK kezdte a mérkőzést, és már az első másodpercben igazi párharc vette kezdetét, agresszív támadásokkal. Az első lövésre a 7. percig kellett várni, 24 méterről küldte meg Livaja, lövése azonban veszélytelen volt, a labda a kapu mellett elgurult.

Az AEK táborát nagyjából 200 görög ultra kísérte el az Üllői útra, a helyszínen valami ellen demonstrálnak is, de nem világos, mi írtak ki a ponyvákra, ugyanis fordítva helyezték ki azokat. Folyamatosan zúg a „Ria, ria, Hungária!” és a „Hajrá, Vidi!”-t is igen gyakran hallani.

Vidi-szabadrúgás jött, miután Siomes rácsúszott Husztira, de már megy is tovább. Pár pillanat múlva Lazovic a földre kerül, a derekát/hátát fájlalja egy erősebb belépő után. Nehezen, de felkelt, a görögök közben inni mentek.

©

A 23. percben emberhátrányba kerül a Vidi, Huszti Szabolcsot azonnali pirossal kiállítják. A középpályán szabálytalankodott, rálépett Taszosz Bakaszetasz lábára, Rocchi egyből pirosat adott. Pár percre rá hárman is besárgulnak: előbb Klonaridisnek könyöklésért, majd Lazovicnak reklámálásért, majd a 30. percben Nego is kap egyet, amiért szabálytalankodott Mantalosszal szemben.

Itt van a jelenet, amiért Huszti egyből pirosat kapott:

Vezetnek a görögök

A 34. percben megszerzi a vezetést a görög együttes. Kovácsik nagy bravúrral megfogta a lövést, a kipattanót azonban már nem tudta, Klonaridis góljával 0–1 az AEK Athénnak. A 39. percben majdnem jött a válasz, Fiola kapott óriási lehetőséget, középre lőtt, de pont eltalálta vele Barkaszt. A 42.-ben született még két gyors Vidi-helyzet, kicsit úgy tűnt, mintha a görögök leeresztettek volna, de gyorsan összekapták magukat, zártak.

©

Két perc lesz a hosszabbítás, közben Mantalosz tekert rá egyet szabadrúgásból, nem is volt veszélytelen, de elvétette. Aztán Bakaszetasz lőtt el egyet kapásból, erő mondjuk nem sok volt benne, Kovácsik gond nélkül megfogta. A bíró közben lefújta az első félidőt, jöhet a szünet.

Indul a második félidő

Csere nincs, a Vidi kezd. Az M4 Sport szakértői közben arról beszélnek, hogy Rocchi óriásit tévedett a Husztinak kiosztott pirossal. Bozsik Péter szerint Huszti belépője semmi nem volt, max egy nagyon enyhe sárga.

A 48. percben Nego elesik a görög kapu előtt, a tizenhatoson belül. Reklamál ugyan, Rocchi azonban továbbot int. A másik oldalon Bakaszetasz tűzi rá három Vidi-védő között, a labda megpattan, Kovácsiknak esélye sincs. 0-2.

©

Leküldik a gólszerzőt, Bakaszetasz is pirosat kap, az eset nagyon hasonlít arra, amiért Husztit kiállították. Az 53. perctől tíz-tíz emberrel játszanak a csapatok. A Vidinél változik az összeállítás, Boban Nikolov lejön, Marko Scepcovic kocog be a pályára.

Zárkózik a Vidi!

A 63. percben Hult kishíján megszerzi a harmadik görög gólt, három perccel később pedig Nego révén a Vidi veszélyeztet. A következőben pedig gólt lő Lazovics! Kovács István indításából kerül helyzetbe centerben, mellel leveszi a labdát, majd ballal a kapuba helyez. 1-2!

Több nagy helyzete van a görög kiállítás óta jócskán felpörgött Vidinek, a 75. percben Hazdic távoli lövése akad be majdnem, nem sokkal később pedig centikre kerül az egyenlítéstől a fehérvári csapat. Előbb Stopira lő tíz méterről kapura, amibe belelép egy védő, majd a keresztbe pattanó labdába Nego kap bele, de az üres kapu mellett csorog el a labda.

Egymás után kettőt cserél az AEK, előbb Kolonaridisz helyére érkezék Lopes, aztán Livaját váltja Ponce. Hamarosan Juhász és Mandalosz is a fejét fogja, Rocchi egy időre le is állítja a játékot. Juhász legközelbb Ponce lehetőségénél kerül képernyőre: sikerül utolérnie a megiramodóe ellenfelet a kapu előtt.

©

Négy percet hosszabbít a játékvezető.

Vége a mérkőzésnek, 1-2. Hat nap múlva következik a visszavágó Athénban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!