Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több magyar embert vonzott tavaly a foci, mint korábban, és ennek részben az új stadionok az okai.

A Sportstatisztika nevű blog 2019/2020-as szezonra szóló évvégi jelentéséből szemezgetett az Azonnali.hu: megnézték, hogy a nézőszámokat tekintve az összes magyar látványsport közül melyek teljesítenek a legjobban, és hogy mi a helyzet a magyar futball népszerűségével.

Mint megjegyzik: a vízilabda elég rosszul teljesít, mert klubszinten egyetlen magyar pólócsapat sem került be a legnézettebb harminc közé, ugyanakkor a futball nézőszáma növekszik. Győrben még kézimeccsre szeretnek járni az emberek, Székesfehérváron hokimérkőzésekre, Szombathelyen pedig a kosárlabdára.

Az összegzés szerint a Fradi tudja a legtöbb embert behozni a stadionba: idén átlagosan 9431-en nézték meg őket hetente. A második helyen a DVTK van, amely majdnem 1500 nézőt javított átlagban az elmúlt években. Most a hetente átlagosan 4915 fős nézőszámot tud produkálni.

Kiemeli a lap a többi között Debrecent: itt hiába romlott a teljesítmény, a klub több embert vonzott a mecsekre, mint 2016-ban. Van igény futballra Szegeden is, mióta lett hova kijárniuk a nézőknek - írja az Azonnali. Most 2419-en vannak átlagban a Szent Gellért Fórumban.

Az emelkedő nézőszámoknak valószínűleg az újonnan felhúzott stadionok lehetnek az okai, noha az elméretezett építményeknek még így rossz a kihasználtságuk. A Fradi új stadionjában 45 százalékos a férőhelyek kihasználtsága, a DVTK-nál csak 33 ugyanez a szám, a harmadik legnészerűbb Székesfehérváron 32, Debrecenben 21 százalék. Ebben a tekintetben egyébként Kisvárda áll a legjobb helyen: itt a 3385 fős stadion majdnem 73 százalékára van néző, az összes többi klub a félházra hajt általában.

Hozzászólások