Óriási változások jönnek a magyar fociban: nem korlátozzák a légiósok számát, lesz videóbíró is

Óriási változások jönnek a magyar fociban: nem korlátozzák a légiósok számát, lesz videóbíró is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bevezetik a bértömeg-szabályozást is.

A 2020–2021-es idénytől 25 főben határozza meg a játékoskeretek méretét a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége az OTP Bank Ligában annak érdekében, hogy csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szerepeltetett labdarúgók száma – erről már korábban közleményt adott ki a szövetség.

Most sajtóbeszélgetést szerveztek, magyarázandó a változtatásokat. A Nemzeti Sport erről azt írja, hogy a keretmaximalizáláshoz az MLSZ hozzátette, hogy a 25 főnek adható A-s versenyengedély mellett csak úgynevezett I-s engedéllyel rendelkező, U19-es és annál fiatalabb játékossal növelhető a keret. Ezzel együtt pedig, az UEFA által is alkalmazott „financial fair playjel” összhangban bevezetnek egy bértömeg-szabályozást.

Ennek a lényege, hogy az úgynevezett sportágon kívüli bevételek – ide tartozik többek között a jegy-, merchandising- és marketingbevétel, szponzorációs bevétel, televíziós közvetítésekből és szerencsejátékból származó bevétel – hetven százaléka fordítható személyi kiadásokra, vagyis bérköltségre (ez a teljes bérköltségre vonatkozik, nem csak a játékosok bérezésére).

Ez azonban nem fizetési sapkát jelent, ugyanis ahogy a Nemzeti Sport is fogalmaz, nem lesz bérplafon, nem lesz egységes fizetési keret, hanem a bevételek függvényében korlátozzák a bérekre fordítható összeget.

A következő idénytől az NB I.-ben semmilyen korlátozás sem vonatkozik majd a légiósokra, tehát megszűnik az a szabály, hogy csak tíz légióst lehet nevezni az NB I.-es keretbe. A szövetség erről azt mondta, Magyarországon, az európai átlaghoz képest nem magas a légiósok száma. A kezdőcsapatokban tíz év alatt átlagosan hét-nyolc magyar és három-négy külföldi szerepelt, és mivel általánosan elmondható, a külföldiek jövedelme a magasabb kategóriába tartozik, az MLSZ nem tart attól, hogy a jelenlegi korlátozás megszüntetésével ellepik majd a légiósok az NB I.-et, nem számítanak arra, hogy egy keret 20-25 külföldi játékosból áll majd. A másodosztályban azonban továbbra sem lehet légiósokat foglalkoztatni.

Szóba került a VAR, vagyis a videóbíró rendszere is. A szövetség szeretné a 2020–2021-es idénytől bevezetni, de annyira körülményes a technikai és egyéb feltételek kialakítása, hogy elképzelhető csúszás. Az már megvan, ki fogja kiépíteni a VAR (Video Assistant Referee) technikai rendszerét, amely a pályán és a szobában lévő játékvezetők kapcsolatára épül, de emellett van egy úgynevezett VOL (Virtual Offside Line) online videórendszer is, amely a leshelyzeteket elemzi, és amelynek a technikai hátterét szintén ki kell építeni. A harmadik technikai elem a gólvonal-technológia lehetne, de ez utóbbit Magyarországon nem alkalmazzák majd a VAR mellett.

Hozzászólások