Lázár János: Logikus érvekkel Orbán Viktor meggyőzhető

Lázár János: Logikus érvekkel Orbán Viktor meggyőzhető

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A frissen megválasztott teniszszövetségi elnök szerint a tömegsport menedzselése a szervezet fő feladata, nem a presztízsberuházásoké. Erről pedig Orbán Viktort is meg lehet győzni. Az Indexről és a magyar sajtószabadságról is kérdezték.

A miniszterelnök kérte fel Lázár Jánost, hogy legyen a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke. A Fidesz országgyűlési képviselője, aki korábban a Miniszterelnökséget vezette, heteken át egyeztetett a tenisztársadalom tagjaival, mielőtt elvállalta az elnökjelöltséget, s az volt az egyik feltétele – árulta el a Népszavának – hogy nem akar senkivel harcolni, senkit sem akar legyőzni. Végül hétfőn választották meg egyhangúlag, néhány tartózkodás mellett.

Lázár úgy látja, a teniszélet szereplői között alapvetően az okozza a feszültséget, hogy nincsen egyetértés közöttük a szövetség szerepéről. „Vannak, akik szerint a szövetség feladata a profi versenysport támogatása, mások szerint a tömegbázis szélesítésével kell az MTSZ-nek foglalkozni” – magyarázta, hozzátéve: szerinte egyértelműen a tömegsport menedzselése a szervezet fő feladata.

A magyar sport legnagyobb szponzora az adófizető lakosság. Nekünk az emberek igényeihez kell igazodnunk. Magyarországon van ötezer igazolt teniszező és százezer hobbijátékos. Az MTSZ-nek az utóbbiak érdekeit kell képviselni, számukra kell megteremteni az infrastrukturális hátteret. Nem vagyok a nagy presztízsberuházások híve” – mondta az új elnök.

Amikor a kérdező felvetette, hogy e véleménye szembemegy a stadionokat, csarnokokat álmodó és építő kormánystratégiával, úgy felelt:

a véleményemet bárkivel szemben vállalom, egyébként logikus érvekkel Orbán Viktor meggyőzhető.

Lázár úgy látja, hogy a magyar tenisz többet profitál abból, ha minél több településen kezdenek el játszani, mint egy teniszközpontból. „Az is igaz, hogy Magyarországon a profi sport nem tud piaci viszonyok között működni, mindenképpen szüksége van állami forrásokra. Az arányokra kell odafigyelni” – fűzte hozzá.

Arról is kérdezték, mi lesz azokkal, akik miatt 3,5 milliárd forintos hiány mutatkozik az MTSZ költségvetésében (a szervezetet korábban az ugyancsak fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos irányította). „Mindenképpen meg kell találni és felelősségre vonni őket” – jelentette ki Lázár, megjegyezve, hogy ehhez szükség van az illetékes hatóságokra is. Tervei szerint az év végéig minden beszállítóval és szövetségi munkatárssal szemben rendezik majd a tartozásokat. „Minden követelést megvizsgáltatok, a túlárazottak kifizetését nem fogom támogatni” – közölte. Egyben azt is megígérte, hogy a szervezet gazdálkodása mostantól átlátható lesz.

Hajszálra van a felszámolástól a Magyar Teniszszövetség

A korábbi elnökség többmilliárdos tartozást halmozott fel.

Lázártól arról is érdeklődtek, hogy miért csak egy évre kért felhatalmazást, miért nem élt az alapszabályban szereplő négyéves mandátum lehetőségével. Egyrészt – mondta –, így tisztességes, hiszen ha nem sikerül átláthatóan, vitáktól mentesen működtetni a szövetséget, akkor nincs értelme tovább maradni.

Másrészt nincsenek hosszabb távon sportvezetői ambícióim, nagyon érdekes ez a világ, de én politikus vagyok.”

Feltették Lázárnak ezt a kérdést is: Kancelláriaminiszter volt, amikor megszüntették a Népszabadságot, most az Indexet verik szét a kormány közreműködésével. Mennyire érzi magát felelősnek kormánypárti politikusként ezekért az eseményekért? Erre a politikus a közgyűlésen elmondott bemutatkozó beszédéből idézett egy mondatot: teniszezni, és nem fideszezni jött.

Azt majd még „meglátja”, mit fog olvasni a napja elején az Index helyett, arra a felvetésre pedig, hogy Magyarország a Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet ranglistáján a sajtószabadság tekintetében Magyarország a 23. helyről a 89.-re esett vissza, úgy reagált: „Ezzel szemben milyen jó is az, hogy a teniszranglisták legalább objektívek.”

Hozzászólások