szerző:
Nagy Iván László
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtök este, várhatóan 16–17 ezer szurkoló előtt rendezik a Puskás Arénában az Európai Szuperkupa-döntőt: megnéztük, hogyan maradtak szinte érintetlenek a futballstadionok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekkel szemben.

A Bayern München és Sevilla-drukkerek csupán egyharmada jön, Karácsony Gergely és a DK is zárt kaput akar, a meccstől megfosztott Porto polgármestere forrong, az Európai Szuperkupa-döntőt mégis a terv szerint, húszezer fenntarott hellyel rendezik meg a Puskás Arénában csütörtök este.

Júniusban derült ki, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa Liga győztesének összecsapását Porto helyett Budapesten rendezik: az akkori indoklás szerint Magyarország járványügyileg biztonságosabbnak tűnt egy olyan sporteseményre, ahol akár már a szurkolók is visszatérhetnek a stadionba. A helyzet valóban biztatónak tűnt: egyszámjegyű új fertőzöttet regisztráltak naponta, a focimeccseket pedig szabadon lehetett látogatni.

©

Ahogy azonban közeledett a nyár vége, Európa-szerte világossá vált, hogy érkezik a második hullám, úgy sok helyütt korlátozásokat hozott szeptember eleje. A sportligák kénytelenek voltak ott folytatni, ahol abbahagyták: az új szezon szurkolók nélkül és folyamatos, szigorú ellenőrzések mellett vehette csak kezdetét.

A jegyeladások hiánya viszont rengeteg csapatot sodort a csőd szélére, így a klubok és a futballszövetségek folyamatosan igyekeznek valamilyen egyezségre jutni a hatóságokkal. Az Európai Labdarúgószövetség, az UEFA például egyből ráérzett, hol érdemes puhatolózni:

a budapesti Szuperkupa-döntő könnyedén válhatott kísérleti projektté, a szeptember 24-i meccs lesz hosszú idő után az első európai kupameccs, ahol részt vehetnek szurkolók is.

A szinte állandó járványügyi kivétel

Magyarországon március 11-én rendeltek el veszélyhelyzetet: a lelátókat már másnap lezárták, a focibajnokságok pedig március közepétől május közepéig szüneteltek. Az újraindítás utáni második fordulóban olyannyira magához tért a sportélet és elcsendesült a vírus, hogy a szurkolókat távolságtartási szabályok mentén, de vissza is engedték a stadionokba. Az ültetéses kísérlet annyira „sikeres” volt – világhírnevet is szereztünk a 10 ezer néző előtt megrendezett Magyar Kupa-döntővel –, hogy június 18-tól inkább minden további nélkül feloldották a korlátozásokat, a hazai meccsek pedig azóta zavartalanul látogathatóak, bár teltházzal a vírust megelőző statisztikák szerint aligha kell rendszeresen számolni.

Kispesti szurkolók a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. június 3-án
©

A stadionok újranyitása azért volt különösen érdekes, mert minden más rendezvényre továbbra is érvényben maradt az ötszáz fős létszámkorlát, kül- és beltéren egyaránt. Amikor Gulyás Gergelyt arról kérdezték, miért lehet meccsre menni, de koncertre nem, a miniszter úgy indokolta meg előbbi biztonságosságát, hogy

van egy nagyon nagy különbség a futballmeccs és a szabadtéri koncertek, zenés rendezvények között, ez pedig az alkoholfogyasztás.

Gulyás szerint a futballnézők nem isznak a stadionban, ennek megfelelően pedig jobban oda tudnak figyelni a szociális távolságtartásra – bár erről a fotók egészen mást mondanak. A korlátozásokat ugyanakkor egész nyáron fenntartotta a kormány, még az augusztus végére átütemezett fesztiválszezon is elmaradt.

©

Amikor augusztus 28-án kiderült, hogy a járvány felerősödése miatt az állam újra teljes határzárat vezet be, egy kivétel azonnal elhangzott:

a nyáron Budapestre került Európai Szuperkupa-döntőt 20 ezer néző, ebből 6 ezer külföldi szurkoló előtt tervezik megtartani.

A döntés a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa, Szlávik János szerint is „meredek” volt, pedig ekkor még korántsem beszélhettünk a szeptember végére állandósult, napi ezer körüli, kicsivel alatta lévő esetszámról.

Amint azonban megugrottak a fertőzések, úgy erősödtek fel a hangok döntő ellen is. Markus Söder bajor kormányfő arra kérte a döntős Bayern München szurkolóit, hogy inkább ne utazzanak a Németországban járványügyileg veszélyesnek minősített Budapestre, hasonló megfontolásból pedig a hivatalos szurkolói klubok is lemondtak a meccsről, így feltehetőleg 1500 Bayern-szurkoló sem lesz a stadionban. Sevillából ennél is kevesebben vállalkoztak az útra: a spanyol csapat mindössze 500 hellyel élt a fenntartott 3000-ből.

Bayern szurkolók Covid tesztje Münchenben
©

A csapatok mindenesetre biztosították szurkolóiknak, hogy a Magyarországra utazáshoz és az onnan visszatéréshez szükséges koronavírusteszteket biztosítják a szurkolók számára. Azóta a Bayern-csapatkapitány Manuel Neuer, és a német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw is kifejezte nemtetszését a szurkolók beengedésével kapcsolatban.

Bár elméletileg nem fognak egymással érintkezni a stadionon belül, a magyar szurkolóknak mindössze a testhőmérsékletét fogják megmérni beléptetésnél, negatív teszt csak a külföldről beutazóknak szükséges.

A hvg.hu úgy tudja, az UEFA összesen egyébként 16–17 ezer nézővel számol: ez a 67 ezer férőhelyes stadionnak alig a negyede. És azt is tudjuk, hogy az UEFA ezen a meccsen vizsgálja meg, milyen hatása lehet annak, ha beengedik a drukkereket a nemzetközi meccsekre.

Ha így számolunk, életszerűnek tűnhet a távolságtartás a stadionon belül, bár a mosdók és a büfék továbbra is kockázati tényezők maradnak. Megnyugvást jelenthet még az is, hogy most aligha számolhatunk olyan esetekkel, mint amikor a Fradi-szurkolók hangja behallatszott a Groupama Arénába, miközben az FTC kiütötte a Dinamo Zagrebet a BL-ből; vagy amikor mint a szintén a Ferencvárost fogadó megye II-es Ráckeve drukkerei mintegy kétezren gyűltek össze egy Magyar Kupa-meccsre, és az együttlét örömét a vírus ellenszerének tekintették.

A járványügyi kockázatok mellett már csak hab a tortán, hogy az UEFA-t perrel fenyegeti Porto polgármestere. A Szuperkupát elvileg járványügyi okokból hozták át a "biztonságosabb" Budapestre, de a jelenlegi körülmények között ez az indoklás már nem állja meg a helyét. Rui Moreira beérné azzal is, ha az UEFA azt mondaná, hogy a lisszaboni BL-rájátszás után nem akartak még egy finálét rendezni Portugáliában, de ha nem kap érdemi választ a szövetségtől kérdéseire, bíróságra vinné az ügyet.

Stadionok Európában: külföldön túl rizikósnak érzik az újranyitást

A sportesemények felelőssége a koronavírus-járvány terjedésében viszonylag hamar előkerült. Márciusban megbetegedések százait, ezreit vezették vissza Bajnokok Ligája-mérkőzésekre, Olaszországban például a bergamói Atalanta BL-menetelése egyes szakértők szerint „biológiai bombaként” hatott Lombardia tartományra – igaz, erre közvetlen bizonyíték azóta sem került elő.

 

Az UEFA már március 17-én úgy döntött, áttolja a 2020-as Európa bajnokságot 2021 nyarára, a Bajnokok Ligáját is leállította, és csak augusztus közepén, egymeccses rendszerben, nézők nélkül rendezték meg az egyenes kieséses szakasz hátralevő részét Lisszabonban. A BL és EL-selejtezők is csak odavágós rendszerben indultak el, csak az utolsó körös meccseket játsszák két fordulóban.

 

A stadionzáraknak komoly anyagi következményei is vannak: Nagy-Britanniában több mint 100 egyesület írt alá egy Boris Johnsonnak szóló levelet, amelyben anyagi támogatásukat kérik a túléléshez. A csapatok azután fordultak a miniszterelnökhöz, hogy a kormány bejelentette: a stadionok októberre tervezett újranyitását 2021-ig elhalasztják a koronavírus-járvány második hulláma miatt.

Mindeközben a szurkolók türelme is fogy: Szlovákiában például tüntetni fognak a drukkerek, hogy eltöröljék a jelenlegi 1000 fős résztvevői limitet. Az ultrák szerint „meg kell állítani a sport sírásóit”, akik nemcsak a szurkolói kultúrát, de a csapatok anyagi nehézségeit is semmibe veszik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt