Tetszett a cikk?

Hajdan szoros összhangban dolgozók fordultak egymással szembe, amikor a Gulyás János rendezte, Szamizdatos évek című...

Hajdan szoros összhangban dolgozók fordultak egymással szembe, amikor a Gulyás János rendezte, Szamizdatos évek című, az m2-n január közepén bemutatott kétrészes dokumentumfilmben a Beszélő szamizdatos korszakának az egykori társakkal nézeteltérésekbe került figurái szólaltak meg. A valaha illegálisan készített folyóirat hajdani nyomdásza, Orosz István, illetve mások, az előállítás háttérmunkálataiban vagy a terjesztésben részt vevők azon - azóta támadt - sejtéseiket osztották meg a nézőkkel, hogy már az 1980-as évek folyamán érezték, a szamizdatosok utóbb szabaddemokratává lett vezetői csakis az akkori hatalommal kötött titkos megegyezés nyomán végezhették büntetlenül munkájukat. A filmben - amit szerkesztő-riporterként egy másik egykori nyomdász, Modor Ádám is jegyzett - ugyancsak sejtés formájában elhangzott az is, hogy a Beszélő egy idő után a kommunista párt kvázi belső folyóiratává változott, az ottani reformközgazda körök szócsövévé lett, valamint hogy az SZDSZ és az MSZP későbbi koalíciója már akkor "benne volt a levegőben".

A megszólítottak sajnálták, hogy az ekként nyilatkozók későbbi sérelmek okán keletkezett érzéseiket vetítik vissza a múltba, s kijavították azok utóbb maguk által is elismert ténybeli tévedéseit. A filmben is és a vitában is megszólaló Kőszeg Ferenc egyébként kiemelte, hogy komolyabb büntetés, retorzió nem csupán a Beszélő ismertebb vezetőit, hanem a magukat most mellőzött közkatonáknak nevezőket sem érte a Kádár-korszakban.

Szellem

Szigorúan bizalmatlanul

A Budapesten nemrég nyílt, a valamikori kommunista országok szamizdattörténelmét bemutató kiállítás kapcsán válhatott igazán érzékletessé, milyen mindenre kiterjedő figyelemmel próbálta monopolizálni a hatalom az ellenőrizhetetlen gondolatok terjedését szolgáló, legegyszerűbb sokszorosítási technikákat is.

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt