Tetszett a cikk?

Az idei, sorrendben 54.

Az idei, sorrendben 54. berlini filmfesztiválon a nagydíjat, a Berlinale Aranymedvéjét egy olyan film kapta, amelyet a szakma és a kritika általános szimpátiája övezett. A fiatal, török származású német rendező, Fatih Akin egy Németországban élő török lány történetét meséli el Gegen die Wand (szabadon fordítva: Fejjel a falnak) című filmjében, aki ki akar törni konzervatív muszlim családja szorításából, az életet, a szabadságot, a szerelmet keresve.

Aztán kiderült, hogy a női főszereplő, az ugyancsak török származású, 23 éves Sibel Kekilli mindezt már korábban megtette a saját életében - nem is akárhogyan. Az alapvetően konzervatív beállítottságú bulvárlap, a Bild megszellőztette ugyanis, hogy a hagyományok falát áttörni kívánó lányt alakító Kekilli pornószínésznőként kezdte filmes karrierjét. A lap újságírója végigjárta a színésznő családját, szüleit, testvéreit, ismerőseit, s együttérzően érdeklődött, vajon mit is gondolnak a lány pornómúltjáról, majd mindezt a filmből vett egyik inkriminált nagy fotóval illusztrálták. A kemény pornókban való szereplést Kekilli különben egyértelműen anyagiak miatt vállalta. "Fiatal voltam, szabadságot akartam, kellett a pénz" - magyarázkodott a botrány kipattanása után.

A következmények mindenesetre a filmbelieknél is durvábbak. Ott egy látszatházasság révén a lány megszabadul a családi köteléktől, a valóságban viszont a család taszította el magától Kekillit: apja, miután a Bild munkatársaitól tudta meg, hogy lánya pornófilmben szerepelt, kijelentette, látni sem akarja többé.

A Berlinale alkalmából a nemzetközi zsűri egyébként az Aranymedvén kívül hét további díjat adott még ki: egy-egy Ezüstmedvét a második helyért, a legjobb rendezésért, a legjobb női, illetve férfi szerepért, a legjobb művészi teljesítményért és a legjobb filmzenéért, valamint különdíjat a legjobb európai és első filmért. A technikai megoldásokat ezen a szemlén nem értékelik.

WEYER BÉLA / BERLIN

Szellem

A vászon iparosai

Hétfőn hajnalban a világ filmrajongóit elsősorban A Gyűrűk Ura-trilógia utolsó részének papírforma kiütéses győzelme kápráztatta el, s szokás szerint kevesebb szó esett a "technikai" megoldásokért járó Oscarokról.

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak