Tetszett a cikk?

A napokban tartották Csillebércen egy Alpha-kurzusnak nevezett, új, többé-kevésbé már az összes keresztény egyház által bevetett evangelizációs szisztéma konferenciáját. Szakértők szerint esetleg e módszer válthatja fel a tévéevangelizációkat, illetve az aluljárói szórólap-osztogatásokat és a sportcsarnok-tömegdemonstrációkat.

"Az Alpha hatékonyabb az elmúlt ötven év bármely más keresztény szolgálatánál" - jelentette ki ifjabb George Gallup, a Gallup Intézet társelnöke 2002 májusában. A szakmai elismerés nem alaptalan: az elmúlt tíz esztendőben állítólag mintegy 6 milliónyian vettek részt az új típusú, tízhetes, 15 előadásból álló, a kereszténységet népszerűsítő kurzusprojektben. Gary Cox, az Alpha kelet-európai igazgatója szerint az elmúlt két évben már Magyarországon is legalább háromszáz tanfolyamot tartottak. Igazi sikernek mégis azt nevezte, hogy ma már a katolikus, a református, az evangélikus egyházak mellett a legtöbb kisegyház is tart saját Alpha-kurzust.

A dolog korántsem indult ennyire olajozottan - emlékezik Nicky Gumbel, az Alpha alapító atyjának tartott anglikán lelkész a HVG-nek az indulásra. Az 1970-es évek végétől a londoni Brompton negyed Holy Trinity templomában bevetett módszer lényege, hogy a gyülekezeti tagok - tágabb ismeretségi körükből - egy-két tucatnyi érdeklődőt meghívnak az előadás-sorozatra. Ott nem igyekeznek azonnali döntésre felszólítani a résztvevőket, hanem több mint két hónapon át, apránként adagolják a meghívottaknak a kereszténység alaptanításait. Ráadásul úgy, hogy a több mint kétórás program ideje alatt minden egyes alkalommal meg is vacsoráztatják a megjelenteket, és ennek elköltése, illetve az előadás meghallgatása után lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre is.

Gumbel tiszteletes a napokban megrendezett csillebérci konferencián elmondta, hogy az Alpha-kurzus kidolgozására elsősorban korábbi sorozatos evangelizátori kudarcai indították. "Sajnos korántsem voltam olyan találékony hittérítő, mint az adomabeli evangelizátor, aki még az éppen késésben lévő buszra várakozók között is képes volt ekként a Megváltóra terelni a szót: »Bezzeg Krisztus visszajön, ő nem késik.«" Mint meséli, előbb sok mindennel próbálkozott: "»Borzalmasan nézel ki, látod, szükséged van Jézusra« - szólítottam meg még két évtizede is a házibulizókat. Hiába." Azaz nem teljesen, egyik hallgatója később feleségül ment hozzá, ám az anglikán lelkész ma már ennek ellenére sem tartja igazán célravezetőnek az ilyen és ehhez hasonló, a hithez vezetni kívánó konfrontatív technikákat.

Az Alpha-kurzus újdonsága az említettekkel szemben - és sok egyéb mellett -, hogy az előadásokat nem teológus végzettségű tagok is megtarthatják, hiszen Gumbel könyvének segítségével olyan keresztény alapkérdéseket járnak körbe, mint például kicsoda Jézus, és miért halt meg. Hogyan lehet ellenállni a gonosznak? Mi a hatékony imádkozás nyitja? Mindez - emeli ki az innovátor - "egybeesik a II. János Pál pápa által hirdetettekkel, miszerint: a laikusságot is be kell vonni az evangelizációba".

Ez történt Nagykovácsiban is, ahol Hajtó Dénes mérnök-közgazdász - az Emmánuel karizmatikus katolikus közösség tagja - tart Alpha-kurzust. De még az újdonságokat rendszerint óvatosan fogadó római katolikus oldal, például Beer Miklós váci püspök is "nyitott, őszinte törekvésnek" tartja az Alphát. Szebik Imre evangélikus országos elnök-püspök pedig a HVG kérdésére válaszolva abban látja az Alpha erejét, hogy az "a nagyvárosok elmagányosodott lakossága között a személyes kapcsolatépítés révén igyekszik elérni az embereket".

Ez azért is jelentős, mert - mint azt Gumbel tiszteletes a konferencián hangsúlyozta - "a mai kultúrában egyre többen idegenkednek az úgynevezett kopogtatós evangelizátoroktól, de sokan kétkednek a sportcsarnokbeli tömegesemények őszinteségét illetően is". Az előítéletek mértékét jelzi, hogy egy nemrégiben, az USA-ban készült, 73 foglalkozás társadalmi megítélését vizsgáló kutatásban az ott nagy számban praktizáló tévéevangélisták szavahihetőségét már-már a prostituáltakéval és a maffiózókéval egy szinten említették a megkérdezettek. Nem csoda, ha már az Alpha-kurzusok első előadásán azzal nyugtatják a résztvevőket, hogy senki sem fogja őket utóbb telefonon vagy e-mailben zaklatni - még akkor sem, ha netán úgy döntenének, a következő alkalomra nem mennek el.

Tomka Miklós vallásszociológus a "felhasználóbarát" megközelítés miatt tartja ígéretesnek az Alpha-kurzust: "A templomi külsőségektől idegenkedők nyilván szívesebben hallgatnak meg egy, a hit alapjairól tartott, jól felépített előadást, mint vesznek részt egy merev ceremónián." Ráadásul mindezt kötetlen körülmények között, egy jó ismerős otthonában tehetik. A már mintegy fél tucat kurzuson túl lévő Bödecs Pál református lelkipásztor, egy tradicionális kiskunhalasi gyülekezet vezetője - aki számítógépes programmal, kivetítővel megtámogatott prezentáción ismerteti a hit fontosabb kérdéseit - a program utolsó negyven-ötven percét tartja az effajta evangelizáció leghatékonyabb momentumának: azt, amikor a résztvevők kötetlenül beszélgethetnek egymással. "Ez a szabad gondolatcsere a legtermékenyebb - mondja. - Igaz, egy igehirdetéshez szokott lelkésznek nem kevés gondot okozhat, hogy e szakaszban megtanuljon hallgatni."

Fontos ugyanis - tanítják az Alpha-vezetőknek -, hogy a kurzus szervezőin "ne látszódjon a megdöbbenés, ha a résztvevők valamelyike esetleg valami szokatlant mondana". A vezetőknek az Alpha-etikett szerint illendő megköszönniük még a teológiailag kifogásolható válaszokat is. További formabontó ötlet, hogy az evangelizáció során elmondottak immár világi zenével is illusztrálhatók. A magyarországi ifjúsági Alpha-csoportok vezetői számára szerkesztett kézikönyv ilyenként említi például az Edda együttes Fohász vagy Zámbó Jimmy Nézz le rám, óh Istenem című szerzeményét is.

Az Alpha ökumenikus jellegét jelzi az is, hogy az eddigi tapasztalatok szerint mind ez idáig nem vezetett komolyabb konfliktushoz az sem, ha valaki netán egy "konkurens" egyház kurzusán újult meg a hitében. Igaz, Nicky Gumbel elismeri, Angliában hallott már ilyesfajta konfliktusról, ám megnyugtatóan hozzátette: "Ez esetben sem történt más, mint hogy a magát esetleg sértve érző gyülekezet hamarjában maga is indított egy saját Alpha-kurzust."

IZSÁK NORBERT

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!