Tetszett a cikk?

Magyarországon tart a vita, továbbra is indexen tartható-e a bolsevikok lenyúlta szociáldemokrata szimbólum, a vörös csillag, máshol a modern világ inkább újabb értelmet ad a régebbi szimbólumoknak. No meg néhány újat is kitalál.

A március 11-ei madridi merénylet után egy, az ETA baszk terrorszervezet gyilkos merényletei után is használatos gyászszimbólum, a fekete gyászmasni kovácsolta ismét egységbe a spanyolokat. Az egyszerű, ám jellegzetesen hurkolt keskeny szalag azonban nem csupán a gyászt szimbolizálja, hanem - máskor és más színekben - többféle üzenetet is közvetített már. Például amikor az Oscar-díj 1992-es átadásán számos szóra érdemes művész - jelezve, hogy támogatja az AIDS elleni küzdelmet - piros masnival a zakója hajtókáján jelent meg. A szimbólum ötletgazdája a New York-i Visual Aids művészcsoport volt, még ha nem szándékosan nyúltak is vissza az ősi élet- és májusfákról világszerte ismert pántlikáig. Ahogyan az sem biztos, hogy amikor 1991-ben az amerikaiak sárga szalaggal nyilvánítottak szolidaritást az Öböl-háborúban harcoló katonáikkal, szándékosan utaltak a világ- és kenyérkötöző masni motívumokra.

Ők talán inkább csak a tisztán amerikai hagyományt követték, melynek megszületéséről ellentmondóak a legendák. Egyesek szerint még az amerikai polgárháború idején írta egy harcoló katona otthon hagyott kedvesének: ha még mindig szereti és várja őt, kössön sárga szalagot a falu tölgyfájára. Akárhogy is, a végül szomorú gyászszimbólummá lett szalagocska eme sárga elődjéről még slágerörökzöld is született. S hogy mindez a használatban milyen messzire kerülhetett az őseredetitől, bizonyítja, hogy Németországban az iraki háború ellen tiltakozók fehér szalagot hajtogattak a hajtókájukra, és ezzel az amerikanizált ősi szimbólummal tüntettek - Amerika ellen.

Kapitány Ágnes kulturális antropológus szerint nehezen írható le pontosan, de elég jól érzékelhető, meddig kelt érzelmeket, és mikor kezd kiüresedni egy jelkép. Talán ez utóbbi játszódott le, amikor a 20. század derekán a Szovjetunió és a köré vert béketábor kisajátította a békegalamb Picasso nevéhez fűződő változatát. Az NDK illegális ellenzéki békemozgalmának újító ravaszságát jelezte az 1980-as években megalkotott, többszörösen jelképes új békeemblémájuk: a kardból ekevasat kovácsoló férfi alakja. Ezt a híressé lett szovjet szobrot - amelyet a hidegháborús légkör enyhítésének szép szándékával Moszkva 1959-ben ajándékozott az ENSZ-nek - akkoriban világszerte ismerték, kínos volt tehát belekötnie az NDK-beli testvérpártnak. Az ily módon védetté lett jel viszont jól illett az ottani ellenzék egyházi bázisához is, hiszen a szimbolikus aktus bibliai eredetű: Mikeás próféta könyvében is szerepel.

Kevéssé kellett agyafúrtnak lennie az egyszerre szovjet- és Amerika-ellenes, az atomháború elleni tiltakozást jelképező másik múlt századi embléma, a leginkább egy felnyársalt Mercedes-csillagra emlékeztető békejel kiagyalójának. Ő a célul kitűzött nukleáris leszerelés, a Nuclear Disarmament kezdőbetűiből indult ki - ahogyan azt a korábban a katonák és a tengerészek által használt zászlójeleket ismertető szemafor-ábécékönyvek kis sematikus ábrái mutatják. A jól értesült értelmezők szerint a szimbólumba foglalt betűmutogató, zászlólengető pálcikaemberkék széttárt karjaikkal egyúttal a kétségbeesést is jelképezték, az emblémát magában foglaló kör pedig egyszerre kívánt utalni a megszületendő nemzedékeket hordozó anyaméhre, illetve magára az egész világra. Az már állítólag véletlen (ám a békemozgalmárok által soha el nem utasított) egybeesés, hogy a jellegzetes vonások az angol-skandináv rovásírás "halál" jelére is hajaznak. Maga a tervező, Gerald Holtom angol grafikus szemei előtt - mint nyilatkozta - "egy karjait széttáró, elkeseredett ember lebegett", igaz, "inkább a kivégzőosztag előtt álló paraszt Goya festményéről". A lényeg, hogy jelentése később általános békejellé módosult, és a vietnami háború idején olykor még amerikai sorkatonák sisakján is fel-feltűnt.

Az avulás azonban így is elérte: az újabb globális békejel ezért a szivárványzászló lett, amely először az 1960-as évek elején tűnt fel Olaszországban, ám igazi világhírre azáltal tett szert, hogy 2002-ben a készülő iraki háború ellen tiltakozva olaszok tömegei lógatták ki erkélyükről a sokszínű lobogót. Az eredet - miként a szalagok esetében - szintén ősi: már Mózes első könyvében is szerepel a szivárvány mint békeszimbólum - Noénak ezzel jelzi Isten, hogy nem lesz több özönvíz. Meglepő viszont a hasonlóság a melegek és leszbikusok szivárványzászlajával, amely az 1970-es évek végén bukkant fel San Franciscóban, ott elsősorban a sokszínűségben is meglévő egységet szimbolizálva. Kevéssé tájékozott szemlélők talán meglepődhettek hát, amikor például - szintén az iraki háború elleni tiltakozás hullámában - maga a pápa is szivárványzászlók erdejére tekintve szólt a tömeghez a Szent Péter téren.

Míg a politikai szimbólumok üzletileg nemigen értékelhetőek (az angol békemozgalom kifejezetten hangsúlyozza is, hogy nem védették le az emblémát, tehát az szabadon felhasználható), már nem kevés pénzt fial a múlt század második felének talán legelterjedtebb jelképe, a Smiley néven ismert mosolyfigura. Szülőhazájában, az Egyesült Államokban már 1971-ben azt jegyezték fel róla, hogy addig több mint 50 millió darabot adtak el belőle. Pedig maga az alkotó, Harvey Ball grafikus eredetileg nem számított többre, mint arra a 45 dollárra, amelyet megbízójától, a State Mutual életbiztosítótól kapott 1963-ban. A cég éppen felvásárolt egy másik biztosítót, és az egymás nyakára szabadított alkalmazottak rosszul viselték a helyzetet. A főnökség mosolyoffenzívát rendelt el, ennek eszköze volt a gomblyukjelvény, képeslap és poszter formájában megjelenő Mosolyka. Időközben Smiley már ott vigyorog a kábítószeres ecstasy tablettákon is.

Sőt újabban megtalálta helyét a világhálón is. A fejét elektronikus levelekben, majd sms-ekben is felütő, kettőspontból, kötőjelből és zárójelből alkotott Smiley-szerű ábra, az első "emoticon" szerzője szintén amerikai: Scott Fahlman számítástechnikus. Mint mondja, praktikus okokból ötlötte ki a jelet, amikor a nyolcvanas évek elején elterjedő egyetemi számítógépes fórumokon többen megsértődtek, mert komolyan vették kollégáik tréfásnak szánt megjegyzéseit. A leginkább balra döntött fejjel értelmezhető :-) jel feladata az volt, hogy elejét vegye a hálózat felháborodott válaszlevelekkel történő túlterhelésének. A világháló megszállottjai mindenesetre olyannyira történelminek tekintik Fahlman alkalmazási ötletét, hogy nemrég időt és pénzt nem kímélve egy archív mágnesszalagról elő is ásták az első eredeti Smiley-üzenetet.

Egyesült az OTP két szerbiai bankja

Egyesült az OTP két szerbiai bankja

Május közepén már megnyílhat Olaszország a külföldi turisták előtt

Május közepén már megnyílhat Olaszország a külföldi turisták előtt

Évtizedek óta nem haltak meg annyian az alkohol miatt Angliában és Walesben, mint tavaly

Évtizedek óta nem haltak meg annyian az alkohol miatt Angliában és Walesben, mint tavaly