Az irakiak többségének nem tetszik az amerikai segédlettel dizájnolt új nemzeti lobogó - adta közre a világsajtó az elmúlt héten. Csád és Románia pedig holmi színazonosság okán konfrontál. Van tehát miért elmerülni a lobogótörténelemben meg a zászlótanban.

,,Nem adjuk a zászlónkat, moszlimok vagyunk" - skandálta a múlt héten több ezer diák az észak-iraki Moszul egyetemi negyedében, a szaddámi lobogót leváltani hivatott új iraki zászló ellen tüntetve. A tervezett zászlót ugyanis "túl zsidósnak" tartja az iraki közvélemény, kifogásolva a hasonlóságot az első cionista kongresszus által 1897-ben elfogadott és 1948-ban állami szinten is bevezetett izraeli zászlóval. Pedig a lobogó tervezője, az ideiglenes iraki kormányzótanács által amerikai sugallatra kiírt pályázat győztese, Rifaat Csadercsi iraki művész nyugodtan mondhatta: "Gondolta a fene." Pontosabban, hogy ő egész másra gondolt, és szándéka szerint olyan zászlót alkotott, amelyben a mező felső fehér kétharmada közepén az iszlámot szimbolizáló kék félhold látható, alatta pedig a kurd kisebbséget reprezentáló sárga csík húzódik két, a Tigrist és az Eufráteszt jelképező kék sáv között.

Tagadhatatlan, hogy a szóban forgó lobogóterv szakít a pánarab heraldika hagyományaival, miszerint "fehérek a tetteink, feketék a csatáink, zöldek a mezőink, vörösek a késeink" - ahogy a tradicionális arab színszimbolikát versbe szedő költő, Szafi ad-Din al-Hili írta 1911-ben. A kifogásolt új iraki zászló a hagyományosan Mohamed próféta színeinek is mondott vörös, fehér és fekete sávokkal vízszintesen tagolt, középen az iszlámra utaló zöld csillaggal és az "Allah nagy" felirattal ellátott Szaddám Huszein-féle trikolórt váltotta volna fel, ám a tüntetések és az elégedetlenség hatására a kormányzótanács a legújabb hírek szerint sötétebb árnyalatúvá változtatta a halványkék csíkokat és a félholdat.

Az elutasítás aligha volt teljesen jogos, mivel az iszlám országokban - mint azt a lengyel Alfred Znamierowski, a vexikológia (zászlótan) vezető szaktekintélye a Zászló-enciklopédia című, magyarul is hozzáférhető szakmunkájából is tudhatjuk - korábban is volt példa a kék szín használatára, kék félholddal pedig már a 15. századtól, például Kairó zászlaján is találkozhatni.

Az iraki zászlókonfliktus korántsem egyedi eset: pár nappal korábban, április közepe óta Románia és Csád között lobog hevesen zászlóügyi diplomáciai vita. Kiderült ugyanis, hogy a két ország vörös-sárga-kék zászlaja a történelmi változtatások során teljesen megegyezővé vált. "A probléma már három évvel ezelőtt a felszínre került" - vázolta a helyzetet elektronikus levélben a HVG által feltett kérdésre válaszolva Graham Bartram skót vexikológus, magyarul zászlótanász, A világ zászlóadatbázisa című, zászlótani hírekkel is foglalkozó internetes gyűjtemény szerkesztője. A Nemzetközi Vexikológiai Szövetség titkára szerint most az adott aktualitást a csádiak felszólamlásának, hogy a tavaly októberben elfogadott román alkotmánymódosítás kidolgozói megfeledkeztek arról, hogy mióta a Havasalföld (vörös-sárga) és Moldva (vörös-kék) színeit elegyítő, majdnem két évszázados román lobogóról az 1989-es forradalom után száműzték a kommunista címert, a nemzeti román zászló tökéletesen megegyezővé vált az 1959 óta érvényes csádival. Csád pedig nem enged, mondván, számára is fontosak ezek a színek, hiszen a kék az eget, a reménységet és az ország déli részét, a sárga a sivatagot és a napsugarat, a vörös pedig a jólétet, az egységet és a hazáért való önfeláldozást jelképezi. Románia így legfeljebb arra hivatkozhat, hogy a sárga az ő zászlajukon kissé más árnyalatú.

Csád mindenesetre panaszt emelt az Egyesült Nemzetek Szervezeténél (ENSZ). Így - véli a zászlótani szakértő Bartram - még az is elképzelhető, ami elképzelhetetlen: Románia elveszítheti a három alapszínből álló zászlaját. Ileana Cazan, a Román Tudományos Akadémia keretében működő országos heraldikai bizottság titkára egy sajtónyilatkozatában nem látta ennyire sötéten a helyzetet. "Az lehetne a legegyszerűbb megoldás - mondta -, ha a román lobogó sárga színű sávjára ráhelyeznék az ország jelenlegi címerét." (Az még így is nyitott kérdés: enyhülne-e ezzel valamelyest némely magyarok szívfájdalma, miszerint a román zászló több mint hasonlít a magyar főváros 1873-ban választott hivatalos lobogójára.)

Persze a hasonló vagy éppen azonos lobogók békés egymás mellett lengése sem példátlan. Abból például - eddig legalábbis - nem volt probléma, hogy szinte azonos a Monacói Hercegség és az Indonéz Köztársaság zászlaja, vízszintes fehér sáv fölött piros sáv. Igaz, amíg az adóparadicsomi miniállam lobogója 4:5 arányú, az indonézeké 2:3. E két zászló annak is ékes bizonyítéka, hogy azonos szimbólumok más-más helyeken mennyire mást jelenthetnek. Mert míg Monaco esetében az önfeláldozó hősiességet jelentő vörös és a lovagi erényeket szimbolizáló fehér színek az uralkodó Grimaldi család ősi címeréről vétettek, Indonézia hivatalosan Sang Dwiwarnának (Magasztos Kétszínnek) nevezett zászlajának színei arrafelé az élő embert szimbolizálják: a piros a test, a fehér a lélek színe. Ilyen hasonlóság persze van még szép számmal, elég csak az ugyancsak piros-fehért használó lengyelekre gondolni. De nem sok az eltérés a magyar és az olasz trikolór között sem.

Mások kabinetkérdést csináltak a dologból. Jelentősebb diplomáciai adok-kapok történt például 1991-ben, amikor is Macedónia kivált Jugoszláviából, és kikiáltotta függetlenségét - tudható meg a már idézett Znamierowski-féle enciklopédiából. És mivel önálló államnak saját lobogó is dukál, a macedón törvényhozás 1992-ben a II. Fülöp makedón király és fia, Nagy Sándor által 2500 évvel ezelőtt rendszeresített, aranysárga Vergina-csillaggal díszített vörös zászlót fogadta el nemzeti szimbólumnak. Csakhogy a görögök ezt provokációnak fogták fel, hiszen országuk egy tartománya, "görög Macedónia" ugyanilyen zászlót használ. A tiltakozás hátterében persze - a puszta szimbolikán túl - az a félelem is állt, nehogy a macedónok e zászlóazonossággal is kifejezhessék esetleges területi igényeiket a most Görögországhoz tartozó tartományra. Végül az ENSZ a görög diplomácia nyomására az exjugoszláv Macedón Köztársaság felvételekor csak azután engedte kitűzni a zászlót, amikor a 16 sugarú Vergina-csillag helyett annak jóval egyszerűbb formája - egy "nyolcsugarú sárga Nap" - került föl a kanavászra.

Néhol más története van a kezdeti bonyolultabb kép leegyszerűsödésének. Amikor például 1916-ban Sziám (a mai Thaiföld) királya, a VI. Rámaként uralkodó Vadzsiravud árvíz sújtotta területekre látogatott el, tiszteletére ősi szokás szerint minden településen felhúzták a vörös alapon fehér elefántot ábrázoló nemzeti lobogót. Az egyik faluban azonban - talán a nagy sietség miatt - fordítva lengett a zászló. Sziám hanyatt fektetett szent szimbóluma láttán a bölcs király azonnal döntött: ezentúl két vízszintes fehér sávval szimmetrikusan három részre osztott vörös mező alkossa a nemzeti lobogót, azt ugyanis még véletlenül sem lehet fejre állítva felvonni. Ezt az elvet oly szigorral követte, hogy amikor a második világháborúban egy, a szövetséges hatalmak melletti szolidaritást jelképező kék sáv került az alkotmányos monarchia lobogójára, a szimmetria fenntartása érdekében ez is pontosan a vízszintes tengelyre került.

Az külön érdekesség, hogy egynémely színtől való idegenkedés mennyire tovább szűkíti a választási lehetőséget - növelve persze a hasonlóság veszélyeit. A barna szín használatára csak két példa akad. Az egyik az Ausztrál Államszövetséghez tartozó Északi Terület zászlaja, amely fekete és okker (barna) alapon a Dél Keresztje csillagképet ábrázolja egy stilizált sivatagi rózsával. A másik Katar lobogója. Ez a festékek és a napfény kölcsönhatására "érett" zászlóunikummá. Znamierowski szerint ugyanis a monarchia jelképe eredetileg vörös volt, fehér fogazott sávval a rúd felé eső szegélynél. A zászlók színezésére használt helyi vörös festékek viszont a napra kerülve egy idő után rendre megbarnultak. A sok hiábavaló kísérletezés után 1948-tól az állandó zászlócserét megunó katari hivatalnokok kérésére az uralkodó hivatalosan is gesztenyebarnára módosított.

VAJNA TAMÁS

Olyan pozíciót kapott a NATO-ban Mesterházy, amilyet magyar politikus még nem

Olyan pozíciót kapott a NATO-ban Mesterházy, amilyet magyar politikus még nem

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Betépve vezette a kamiont a tatabányai férfi

Betépve vezette a kamiont a tatabányai férfi

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés