Miért magyar, ha svájci?

Miért magyar, ha svájci? Mert a szakirodalom Schneider Józsefet tekinti a hivatalosan világszerte Tell-kártya néven jegyzett kollekció feltalálójának - olvasható Jánoska Antal A magyar kártya története, ikonográfiája, készítői című tanulmányában, az Aetas történettudományi folyóirat egy korábbi számában. A 19. század elejéig a magyarlakta területeken még svájci-német, svájci-magyar, illetve helvét néven ismert, tükörképes, 33 lapos kártyasorozatot ez a bizonyos pesti kártyafestő céhtársával, Chalowsky Ödönnel közösen - vagy vele nagyjából egy időben - az 1830-as évek derekán alkotta meg. Egészen pontosat - így Jánoska - a dokumentumok hiánya miatt sem lehet tudni. Annyi viszont biztos - derül ki a brit kártyakutató Sylvia Mann All cards on the table (Az összes kártya az asztalon) című alapművéből -, hogy a pesti mestereket Friedrich Schiller drámája, a Tell Vilmos ihlette meg a 17-18. században Közép-Európában használatos, Soproni-kép néven ismert kártyalapok megújítására. A Habsburg-uralom ellen vívott svájci szabadságharc hőse a német nyelvterületen már több - bécsi, lipcsei és berlini - kártyasorozaton is szerepelt ugyan, sőt létezett Schiller-Spiel, illetve Wilhelm-Tell-Tarock sorozat is, a dráma kulcsszereplői a földrajzilag talán távoli, ám lélekben a Habsburg-ellenes lázadókhoz oly közeli magyar földön kerültek először a lapokra.

Jánoska szerint ma már megállapíthatatlan, hogy a kártyalapokra festett Schiller-téma milyen mértékben járult hozzá az Ukrajnától a délnémet területekig és Észak-Olaszországig terjedő sikerhez. Sokan a Habsburg-ellenességben vélik megtalálni az elterjedtség okát, ám valószínűbb, hogy a tükörképesség a valódi vonzerő, hiszen így a kártyák könnyebben áttekinthetővé és rendezhetővé váltak - véli a magyar történész. Az ikonográfia elméletében és a blattolás gyakorlatában is úttörőnek számító Tell-kártyát 1848-tól Párizsban, 1859-ben pedig Frankfurtban is gyártották. Így ha határainkon túl nem magyar kártya néven is, de magyar találmányként vonult be a játéktörténelembe a piros alsó Kuoni pásztor, a piros felső Gessler Hermann, a zöld alsó Fürst Walter (Tell apósa) és a felső Rudenz Urlich, a makk alsó Harras Rudolf, valamint a főszereplő makk felső Tell Vilmos, no és a tök alsó Redding Itell, valamint a felsőjeként szolgáló, eleinte csősznek titulált Stüszi vadász. Bár az ulti szinte hungarikumnak számít, a snapszer vagy az ahhoz hasonló játékok rabjai mind a mai napig forgatják az ördög bibliájának e lapjait a Monarchia egykori országaiban és határterületein, Bajorországtól Ausztrián és Szlovákián át egészen Szerbiáig.

VAJNA TAMÁS

Szellem

A svájciak nyilától...

A helvét patriótáknak ideje szembesülniük a ténnyel, hogy Tell Vilmos, a svájci nemzeti büszkeség megtestesítője importlegendák szereplőiből van összegyúrva. Ez azonban aligha árt népszerűségének, amely most, a róla szóló klasszikus Schiller-dráma bemutatójának kétszázadik évfordulóján csak tovább növekszik.

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Donald Trump "kész gyorsan tönkretenni" a török gazdaságot

Donald Trump "kész gyorsan tönkretenni" a török gazdaságot

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason