Tetszett a cikk?

Hogyan lehet késleltetni az öregedést? - e kérdésre keresi a választ az anti agingnek nevezett korkontroll tudománya. Művelői azt állítják, ha a praxist illetően még nem feltétlenül, szemléletileg már számos kérdésben sikerült áttörést elérniük.

"Nem tudjuk pontosan, mi okozza az öregedést, de szeretnénk e folyamatot lelassítani, kitolni" - ekképpen summázható az egyes elemeiben akár tudományos mozgalomnak is nevezhető kampány fő programja. A szemlélet rohamos terjedését nyilván gyorsítja, hogy soha nem élt még ennyi idős ember a Földön. Olyannyira, hogy a valaha élt 65 év felettiek mintegy kétharmada (nagyjából félmilliárd ember) éppen manapság él - legalábbis az amerikai Journal of Anti Aging Medicine szerint. Tegyük hozzá, "az egyik legnagyobb érdekérvényesítő csoport, az Egyesült Államokban a második világháború után született úgynevezett babyboom-generáció az elkövetkezendő 5-15 évben vonul nyugdíjba. E korosztály tagjai már nemcsak akkor mennek orvoshoz, amikor már félholtak, hanem mintegy ők diktálják, mit kutasson a tudomány" - világítja meg Eisler Olga neuropszichiáter, az anti aging medicina magyar szakértője, miért most lett felkapottá - és lett évente 40 milliárd dolláros üzletággá is - ez a téma.

Ahhoz azonban, hogy egy-két kutató kósza elképzeléséből komolyan is vett ismerettömeg legyen, a korábbiaktól alapvetően eltérő módon kellett kezelni az öregedés problematikáját. Ezt ugyanis egészen az 1950-es évekig befolyásolhatatlan biológiai folyamatnak tekintették. A kérdést másként közelíteni kívánó gerontológusok évtizedekig panaszkodtak, hiába írják kutatási pályázataikat, a döntéshozók nemigen kívánnak pénzt áldozni még csak a megmásíthatatlannak ítélt folyamat pontos tudományos felmérésére sem. Akkoriban minden bizonnyal áltudományos habókosságnak minősítették volna Arthur Caplan amerikai bioetikus több mint tíz éve publikált nézetét, miszerint "az öregedés nem lehet az evolúciós folyamat célja, sőt sokkal inkább e folyamat véletlenszerű mellékterméke". Charles Krauthammer pszichiáter - nem mellesleg Pulitzer-díjas publicista - e megállapítást manapság azzal is árnyalja, hogy "nehéz betegségként kezelni egy olyan folyamatot, mint az öregedés, amely kivétel nélkül minden élő szervezetet megtámad". Ennek ellenére sokan hajlanak mégis orvosi problémaként tekinteni az öregedésre. Pontosan úgy, mint például a túlsúlyosság esetében, amely voltaképp nem betegség, még ha kóros állapotában tanácsos akár orvosilag is kezelni.

Nem kétséges persze, számos, még megválaszolatlan kérdés közepette nemegyszer okkal lehet kóklerséget kiáltani. Például akkor, amikor az elmúlt években éppen az új diszciplína által promotált hormonpótló termékekről kiderült, hogy jó esetben hatástalanok, vagy hogy esetleges kedvező hatásukat káros mellékhatások kísérik. A már több évtizede piacon levő, női hormonokat pótló ösztrogén és progeszteron például sokat segítettek ugyan a csontritkulás miatti csonttörések esélyének csökkentésében, ám egy átfogó, több mint 16 ezer egészséges, 50-79 éves nő részvételével lefolytatott amerikai vizsgálat kimutatta, hogy az említett hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel kezeltek körében 26 százalékkal nőtt a mellrák esélye, és 41 százalékkal az agyvérzésé (HVG, 2002. július 27.).

"Az anti aging múltbeli kudarcai nem feltétlenül jelentik azt, hogy abba kell hagyni a próbálkozásokat. Különösen most, hogy néhány öregedést késleltető módszer sikernek ígérkezik" - biztatja sietve a csüggedőket Harry Moody amerikai bioetikus, az "anti aging light", vagyis a korábban csodaszernek vélt hormonkezelésekkel csínján bánó irányzat szószólója. A problémák egyik forrása egyébként éppen az, hogy máig nem sikerült pontosan behatárolni, milyen szakterületeket ölel fel a fogalom. Többnyire ide sorolják az összes, az öregedéssel akár csak távoli kapcsolatban álló szakterületet, kezdve az életvezetési, étkezési és pszichológiai tanácsadástól az esztétikus, fiatalos külső megőrzését szolgáló plasztikai beavatkozásokon át egészen a páciensek kémiai egyensúlyát vitamin- és hormonmixekkel, illetve táplálékkiegészítőkkel helyreállítani kívánó praktikákig. A definíciós zavart és a klasszikus orvoslás időnkénti idegenkedését az is indokolhatja, hogy több, e téren létrejött vállalkozás olykor valóban szó szerint csodákat ígér: a dél-karolinai Hilton Headben honos Anti Aging Intézet például a honlapján akár még azt is reálisnak mondja, hogy időben elkezdett - s persze nem olcsó - közreműködésük eredményeképpen tíz, húsz vagy akár ennél is több évvel meghosszabbítható a kezeltek élete.

Közelebb áll a realitáshoz a HVG által megkérdezett geriáterek álláspontja, akik szerint a korkontroll-specialista lényegében a táplálkozás-szakértő és az életmód-tanácsadó összevont szerepét látja el, és - ellentétben a geriáterekkel - nem kizárólag a 65 év felettiekkel foglalkozik, hanem a 35-ön túliak korosztályával, akiknek elsősorban több mozgást, vitamindúsabb és folsavban gazdag étkezést javall, a kor előrehaladtával pedig a napi kalóriabevitel ésszerű szabályozására kívánja rábírni a hozzá fordulókat.

E tekintetben tehát követi az anti aging egyik ősprófétájának tekintett, a 18. század végén e tárgyban írt szakkönyvével mára megkerülhetetlen igazodási ponttá lett német Christoph Wilhelm Hufelandnak a tanácsait. Ő ugyanis Makrobiotika című művében részletesen kifejtette, hogy ismeretei és álláspontja szerint melyek lehetnek az életet leginkább lerövidítő, illetve meghosszabbító legfontosabb tényezők. Élettartam-csökkentőnek vélte például az elégtelen testnevelést, a gyerekkori elkényeztetést, a szexuálisan kicsapongó életmódot, a sorozatos súlyos lelki megterheléseket, de a mértéktelen evés-ivást is. Ezzel szemben úgy vélte, akár több évtizeddel ki lehet tolni a várható élettartamot, ha az ember edzi magát, tevékenyen és dolgosan tölti a fiatalkorát, hűséges házastársához (akivel boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban él), jókat alszik, sokat mozog a szabad levegőn, és mértékletesen táplálkozik.

Ami a mértékletességet illeti, ezt tartják a modern anti aging vezérgondolatának is. Például azt, hogy a kevés, de jó minőségű táplálék lelassíthatja a szervezet elhasználódási folyamatát. Fő bizonyítékként egérkísérletekre (is) hivatkoznak, melyek során azt tapasztalták, hogy a diétára fogott rágcsálók élettartama 42 százalékkal megnőtt. Ezután körülnézve az ember világában rábukkantak az azóta is sűrűn emlegetett okinavai példára. Történetesen arra, hogy a Japán és Tajvan között található Okinava szigetén élők között, akik az átlag japán étrendet követik, ám a szokásos adagnak csupán a kétharmadát fogyasztják, több mint negyvenszer többen érik meg a 100 éves kort, mint Japánban általában.

Mindenesetre jó tudni: miként Michael Fossel, a már idézett Journal of Anti Aging Medicine szaklap főszerkesztője maga is elismeri, "egyelőre nincsen a kereskedelmi forgalomban olyan gyógyszer, amely meg tudná akadályozni - vagy csak jelentős mértékben lefékezni - az emberi öregedést". Az anti aging mozgalom komolyabb képviselői egyébként legfőképpen a lassítást szeretnék elérni - egészen pontosan: az ifjabb korra jellemző egészségi állapot és aktivitás időtartamának lehetőség szerinti megnyújtására törekednének. Például szerintük korántsem törvényszerű, hogy a magasabb korral mindenféle nyavalyák járjanak együtt. Mondhatni persze, ilyesmivel már eddig is foglalkozott az orvoslás számos ága, ám az anti aging koncepciója szerint valamennyi, eddig a bel-, a nőgyógyász, a pszichiáter vagy akár a plasztikai sebész által végzett tevékenységet itt egyetlen szakember koordinálná, hangolná össze. Olyasvalaki tehát, aki az öregedés teljes spektrumával foglalkozik, nem pedig behatároltan mondjuk a vércukorszint beállításával vagy az esetleges szexuális problémák kezelésével.

Optimizmusra akár lehetne ok is, hiszen az elmúlt kétszáz esztendőben az átlagos emberi életkor - már az anti aging fogalmának ismerete nélkül is - megháromszorozódott. A tekintetben viszont jóformán semmi sem változott, hogy a magas kort megért emberek a 30. és a 90. életévük között elveszítik izomtömegük és -erejük harmadát, agyuk súlya pedig az átlagos 1275 grammról 1060-ra zsugorodik. Ugyanezen idő alatt harmadára-negyedére csökken az ízlelőbimbók száma, a tüdő légkapacitása pedig 75 éves korra a korábbi felére zuhan. Az anti aging hívei szerint a forradalmi változások tehát még előttünk állnak. Ebben az igazi sikert nem is az idős korra jellemző betegségek esetleges elodázása jelentené, hanem az ezeket már a sejtszinten megállító terápiák kidolgozása.

Mindezt nyilván siettetné, ha végre legalább arra sikerülne tudományos magyarázatot találni, miként lehetséges, hogy számos, az egészségével alig törődő ember kiugróan magas kort ér meg. Ahogyan David Demko amerikai gerontológusprofesszor méltatlankodott nemrégiben, aki kijelentette: Keith Richards, a Rolling Stones legendás gitárosa maga az értelmezhetetlen biológiai csoda, mivel életmódja alapján már legalább nyolc évvel ezelőtt meg kellett volna halnia. Ehelyett dacosan betöltötte a hatvanat, arról nem is szólva, hogy még jól bírja a többórás koncerteket is. És akkor még nem szóltunk a klasszikus antipéldáról, Winston Churchill volt brit miniszterelnökről, aki folyamatos szivarozás, valamint viszkizés, ráadásul a sportok nagy ívben való elkerülése mellett - teljes szellemi frissességben - érte meg kilencvenedik születésnapját. Az anti aging apostolainak máig tartó legnagyobb tanácstalanságára.

IZSÁK NORBERT

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul