A versenyzőket teljes nemi önmegtartóztatásra ítélő konzervatív edzők nemtetszését kiváltva az Athénban javában zajló olimpiai játékok sportolói ingyen juthatnak óvszerhez, a szexmentes felkészülés dogmáját pedig ma már tudományos alapon is vitatják.

Egy angol óvszergyártó cég ingyenes kondomszállítmánnyal kedveskedik az athéni olimpiai falu lakóinak. A marketingszlogen szerint a nyári játékok hivatalos szállítójaként a cég azt szeretné, hogy "a versenyzők az ágyban is javítsák teljesítményüket, ugyanakkor védettséget is élvezzenek". Az évek óta napirendre kerülő és mindig más eredményt hozó vita, hogy tudniillik engedtessenek-e a versenyzőkhöz partnereik, mind a mai napig nem mondható eldöntöttnek. Az biztos, hogy a reklámfogásként sem utolsó akcióval a kísértés igencsak megnőtt. Főleg azoknak az állítólag többségben lévő olimpikonoknak a szemében, akik régi szokás szerint a megméretések előtt el vannak tiltva a test efféle örömeitől.

S bár a sport e területen is liberalizálódik, és ma már koránt sincs szó vaskalapos szigorról, még ma sem ritka az igencsak hosszúra nyúló böjt. A két évvel ezelőtti foci-világbajnokságon a brazil labdazsonglőr Ronaldót és társait a torna előtt és alatt negyvennapos átmeneti nőtlenségre kényszerítette az azóta a portugálokhoz átigazolt Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány. A brazil válogatott keret tagjai ennyi hosszú napon és éjszakán át semmiféle magánjellegű különprogramot nem szervezhettek maguknak feleségükkel, barátnőjükkel, és persze alkalmi párkapcsolatot sem létesíthettek. A világbajnoki arany utólag igazolta a kényszerű szexuális tétlenséget. No és azt a - főképp a versenyzőiknél általában jóval korosabb sportvezetők és trénerek körében népszerű - vélekedést, hogy a sorsdöntő mérkőzések előtt a puha ágyak kemény csatái összezavarják a versenyzők fejét. "Személyiségfüggő a dolog. Egy biztos: az egész éjszakán át tartó lepedőgyűrögetés után aligha lesz pihent a delikvens, s ha másban nem, hát a koncentrációban igencsak zavarni fogják az ágybeli élmények" - osztotta meg a HVG-vel elektronikus levélben némileg enyhébb, ám a sportolók közt valószínűleg így is népszerűtlen véleményét az amerikai atlétaedzőket oktató Jack Farrel szakíró.

Kérdés persze, hogy az igazán nagy sztárokon kívül kik engedhetik meg maguknak, illetve kiknek engedik meg az edzők, hogy magukkal vihessék párjukat is egy-egy jelentősebb sporteseményre. Pedig Emmanuele Jannini, az olaszországi Aquila egyetemének szexológusa szerint érdemes lenne - legalábbis a férfi sportolók esetében. Immár négy éve, hogy a talján szakember a sydneyi olimpia előtt a New Scientist brit szakfolyó-iratban azzal állt elő, a férfi sportolókat "harapósabbá" teszi a nem sokkal a verseny előtt megejtett szex. "Arról az egyszerű biológiai folyamatról van szó, hogy a szerelmi együttlét során a férfiakban több nemi hormon termelődik, a meg-emelkedett tesztoszteronszint pedig fokozza a fizikai teljesítményt" - állította kutatásai alapján. Azt azért ő is hozzáfűzte, hogy mindez személyiségfüggő. Szerinte annyi bizonyos, hogy ha az önszuggesztió kevésnek bizonyul a verseny előtt, akkor a legjobb legális dopping a szex. Mások mellett Mike Tysont, az egykor verhetetlennek mondott nehézsúlyú amerikai ökölvívót, illetve a nőfaló hírében álló Alberto Tomba olasz síbajnokot hozta fel példaként. A fekete öklözőről az a hír járta, hogy menedzsere, Don King a meccsek előtt hivatásos prostituáltakkal végeztette el rajta az utolsó simításokat, Tomba pedig állítólag maga kérkedett a futamok előtti pásztorórácskák teljesítményfokozó hatásával.

"Bár az együttlétek alatt valóban emelkedik a tesztoszteron szintje, utána viszont alaposan megcsappan e hormon mennyisége" - szállt vitába a fenti állítással szintén a New Scientist hasábjain David Handelsman ausztrál sportszakorvos, aki szerint az efféle teljesítményfokozás akár fordítva is elsülhet. A brit futball krónikásai, valamint a sportpszichológusok - köztük a focilélektannal foglalkozó új-zélandi Peter May - ennek kapcsán George Best északír csatárt szokták emlegetni, aki az angol kupa 1971-es elődöntőjében a Manchester United színeiben játszva a Leeds United ellen több kihagyhatatlannak tűnő helyzetet is elpuskázott. Mint nem sokkal később kiderült, Best az esti döntő előtti délutánt ágyban és igen aktívan töltötte barátnőjével.

Persze van, amikor épp az ágybeli aktivitás után beálló nyugalom az elérendő cél. A legendás éremhalmozókat emlegetve a hazai sportpszichológusok általában a sportlövőket hozzák fel példaként, akik kisöbűpuska-számokban hason fekve is lőnek. Márpedig - így a szakemberek - a hosszú percekig tartó koncentrálást alaposan megzavarhatja az elégtelen szerelmi élet következtében óhatatlanul fellépő altesti izgalom.

Uwe Hakus, a német futóatléták orvosi diplomás edzője szerint az olasz Jannininek van igaza, legalábbis a női sprinterek esetében bizonyosan. A női orgazmus során fellépő hormonális változások szerinte segítik az izmok intenzívebb munkáját, így a női vágtázók robbanékonyabbak, gyorsabbak lesznek. "A baj csak az, hogy a közvetlenül a futam előtti szex, amellett hogy igen nehezen kivitelezhető, alaposan elterelheti a lányok figyelmét magáról a versenyzésről" - nyilatkozta a német Fit for Fun magazinnak. Márpedig a sportpszichológusok szerint ma a tréning legfontosabb csodafegyverei a tökélyre fejlesztett koncentrációs technikák, amelyekkel - mondják ők - minden doppinglabor próbáját kiálló teljesítménynövekedést lehet elérni.

"Felnőtt és nem utolsósorban szakmájukat, vagyis a sportot profi módon űző emberekről van szó, akik az esetek többségében tudják, hogy mit tehetnek meg büntetlenül" - nyit nagyobb teret az egyéni belátásnak Budavári Ágota, a magyar olimpikonokkal is foglalkozó sportpszichológus. Az edzők persze beleszólnak, ráadásul ma már tudományos alapon. Sportpszichológiai közhely, hogy a sikerhez a normálistól elütő feszültségszintre van szükség. Az USA-ban élő orosz származású Jurij Hanin kutatásai szerint a sportsikerhez elengedhetetlen, szexszel is befolyásolható feszültségszint ugyanakkor egyénenként változó: így akár azonos sportágon belül is vannak olyan versenyzők, akik az átlagtól eltérően éppen hogy hétköznapi, kielégített és nyugodt állapotukban teljesítenek a legjobban, míg mások akkor jobbak, amikor szinte szétrobbannak a feszültségtől, amihez viszont jó adag spiritusz a kényszerű szexmentesség.

"A csapategységet erősen kikezdheti, ha a taktikák megbeszélése, az egymásra való ráhangolódás helyett vagy mellett ki-ki elvonul a maga párjával" - világít rá további szempontra az amerikai Richard Cox Sportpszichológia című könyvének a csapatsportágakról szóló fejezete. Szerinte már az edzőtáborok kényszerű összezártságban végzett, közös összpontosítást kívánó munkájának sem tesz jót az efféle "egyénieskedés", hát még ha nagy nemzetközi tornáról, netán olimpiáról van szó. Nem véletlen, hogy - legalábbis a csapat-sportokban, kézi- vagy vízilabdában jeleskedő magyarok háza tájáról - nem érkeznek olyan hírek, amelyek szerint a lányokkal, fiúkkal párjaik is utaznak. Igaz, a HVG megkeresésére egyik szövetségnél sem számoltak be arról, hogy kategorikusan tiltva lennének a testi örömök, legyen szó akár egyéni, akár csapatban űzött él-sportról.

Tény, ami tény: alig egy évtizeddel ez-előtt történt meg a rigorózus szigor világsikerrel alátámasztott cáfolata. 1992-ben éppen az a dán gárda nyerte a svédországi labdarúgó Európa-bajnokságot, amelynek tagjait az utolsó pillanatban a strandról kellett begyűjteni - a tornáról politikai okokból kizárt jugoszláv válogatott helyére. A dánok ráadásul vitték magukkal párjaikat - elvégre a nyaralás az nyaralás.

VAJNA TAMÁS

Van egy ember, aki kettévágja a könyveket, és jó oka van rá

Van egy ember, aki kettévágja a könyveket, és jó oka van rá

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Videó: Fogták a muslica agyát, és ráeresztették a Google algoritmusát – az eredmény lenyűgöző lett

Videó: Fogták a muslica agyát, és ráeresztették a Google algoritmusát – az eredmény lenyűgöző lett

Újra koncertet ad a Heaven Street Seven

Újra koncertet ad a Heaven Street Seven

Először lesz Magyarországon Comic Con

Először lesz Magyarországon Comic Con