Tetszett a cikk?

"Bár az őssejt-technológiával elvileg már ma is megoldható lenne élő állat nélkül is izomszöveteket előállítani, a...

"Bár az őssejt-technológiával elvileg már ma is megoldható lenne élő állat nélkül is izomszöveteket előállítani, a bélszín- vagy pulykamellgyártósorok azért ma még igencsak utópisztikusan hangzanak" - válaszolt elektronikus levélben feltett kérdéseinkre Hans Keirstead, a University of California professzora, aki munkatársaival tavaly sikeresen ültetett be átvágott gerincvelejű patkányokba őssejteket, amelyek regenerálták a sérülést, és az állatok újra jártak. Szerinte míg az emberi szövetek, szervek pótlása általánosan elfogadott, addig az ez irányú tapasztalatoknak az élelmiszeriparban való hasznosítása nyilván sokaknak még annál is riasztóbban hangzana, mint ma a génmanipulált gabona- és zöldségfélék előállítása. De ettől eltekintve a mesterséges hús esetében nem maga a szövettenyésztés jelenti a problémát, hanem annak gazdaságossága. Főképp ipari méretekben. Persze ha nagy a kényszer, ez sem számít. Azt mindenesetre jó tudni, ez sem menne bizonyos mértékű állattenyésztés nélkül. Az őssejtek levételéhez ugyanis mindenképp szükség volna élő állatokra. Ezen túl ki kell dolgozni egy olyan speciális laboratóriumi gyártási folyamatot, amely biztosítaná az őssejtből tenyésztett izomszövet mesterséges vér- és nyirokkeringését, tápanyagellátását, anyagcseréjét. "A húslé ez esetben két- három nagyságrenddel lenne drágább, mint maga a hús" - állítja Keirstead, aki szerint az efféle kváziélet üzemeltetése ráadásul igencsak energiaigényes. De ha sikerülne is a fentiekkel kapcsolatos költségeket redukálni, korántsem biztos, hogy az így termelt műhús ugyanolyan élvezeti értékkel bírna, mint a "natúr". Persze az ember sok mindenhez hozzászokik, a házicsirkéről és a kondában nevelt sertésről is átállt a mai, nagyüzemileg termelt sütni- és főznivalókra...

Szellem

Növényevők előnyben?

Az édesvízkészlet fogytával az emberiségnek idővel át kell állniaa növényi eredetű táplálkozásra - állítják ENSZ-szakértők. Okként a növénytermesztést vízigényében többszörösen felülmúlóállattenyésztés rohamos növekedését emlegetik. A kérdés csupán az,mivé lenne az emberiség hús nélkül.

Változik a budapesti és Pest megyei kormányablakok nyitvatartása

Változik a budapesti és Pest megyei kormányablakok nyitvatartása

Legyőzzük a vírust, mert az együttműködés feketeöves nagymesterei vagyunk

Legyőzzük a vírust, mert az együttműködés feketeöves nagymesterei vagyunk

Busszal és mentővel vitték el a koronavírusos betegeket a Pesti úti otthonból

Busszal és mentővel vitték el a koronavírusos betegeket a Pesti úti otthonból