Ráth-Végh István kultúrhistorikus 1929-ben, amikor a törvényhozók körében éppen zajlott a vita "az irodalmi művekben...

Ráth-Végh István kultúrhistorikus 1929-ben, amikor a törvényhozók körében éppen zajlott a vita "az irodalmi művekben fellelhető fajtalanság" szigorúbb szabályozásáról, a Nyugat című lapban egy breton népmesét idézett fel, amelyben az anya éles késsel faragja kisfiának pucér fenekét. A rettenetes kiáltozásra odasereglőknek az asszony azt mondja: "Ne avatkozzatok a dolgomba, nem látjátok, hogy a szabó szűkre szabta hátul a gyerek nadrágját? Muszáj lemetélnem a gyerekről a húst, hogy beleférjen."

"Így tesz a cenzúra is az irodalommal" - jegyezte meg példabeszédében a szerző, aki szerint legyenek bármilyen kitűnő és jóhiszemű szakemberek is a törvényalkotók, az irodalomról bizonyosan nincs fogalmuk. S ha komolyan vennék a saját maguk által előírtakat, akkor legelőbb a Biblia ószövetségi részeit vagy Arisztophanész - Arany János fordította - vígjátékait kellene pellengérre állítaniuk. Az 1920-as évek elejétől mégis számos író ellen indítottak eljárást szemérem elleni vétség címén. Az idő tájt többnyire (az 1937-ben kúriai elnökké emelkedett) Töreky Géza tárgyalta e pereket. Pár hónappal Tersánszky Józsi Jenő elítélése előtt például azt a Karinthy Frigyest kellett felmentenie, aki Az Est című napilapban Fekete mise című írásában nevetségessé próbálta tenni az akkortájt divatos "démonikus erotikus irodalmi" alkotásokat, ám a paródia az ügyészség megítélése szerint maga is szeméremsértővé vált. A perben az akkori írófejedelem, Herczeg Ferenc vállalt szakértést, s ha a művet nem állította is be a "legszerencsésebbnek", a Fekete mise bizonyos irodalmi értékét nem tagadta, így Karinthyt "csak" vallás elleni kihágás címén dorgálták meg, merthogy a sátáni szertartás helyszínét az író egy római katolikus templom oltára elé tette. Három évvel később - mint arról A Reggel című napilap beszámolt - meglehetősen élénk feltűnést keltett az az április végi hír, hogy Móricz Zsigmond ellen is ilyen eljárás indult. A helyzet érthetetlenségét elsősorban az okozta, hogy az ügyészség egy évvel később lépett akcióba, s emelt vádat a már 1927-ben megjelent Baleset című novellagyűjtemény két, "közerkölcsökbe ütköző" írása miatt. Ezek, mint az nem sokkal később kiderült, többedik alkalommal láttak nyomdafestéket. A vádat Móricz esetében végül is csendben ejtették, ám az ügyészi buzgalomnak a két világháború évtizedeiben számos, ma magasan jegyzett kötet is áldozatául esett (az olyan, valóban kéjipari dolgozatok mellett, mint például az Új Magazin című, zárt terjesztésű korabeli erotikus folyóirat gondozásában megjelent, Zichy Tivadar gróf által jegyzett, Orgia Rt című regény). 1926-ban Babits Mihály Erato című, Bécsben megjelent műfordításkötetét tiltották ki Magyarország területéről. 1931-ben József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz című verseskönyvét nemcsak osztály elleni izgatás, hanem szemérmetlen Villon-fordításai miatt is inkriminálták, a rá következő évben pedig Radnóti Miklós Újmódi pásztorok éneke című verseskönyvének két, Krisztus nemi életére is utaló verse lett ügyészi műbírálat áldozata.

Szellem

Moral history

Szeméremsértő irományai miatt kétszer is bíróság elé citálták a Kakuk Marci című regényfolyam kalandos életű szerzőjét, Tersánszky Józsi Jenőt. Az 1930-as évekbeli második per utókori rekonstrukciójakor még az egyik vádlott-társ, József Attila eddig publikálatlan beadványa is előkerült.

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Hiába a tűzszünet, többen meghaltak a török támadásokban Szíriában

Hiába a tűzszünet, többen meghaltak a török támadásokban Szíriában

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani