Tetszett a cikk?

A Szovjetunió, illetve az államszövetség örökébe lépett Oroszország himnuszmódosításai nemzetközi szinten is...

A Szovjetunió, illetve az államszövetség örökébe lépett Oroszország himnuszmódosításai nemzetközi szinten is különlegességnek számítanak: a szöveg háromszor változott jelentősen hatvan év alatt, és mindannyiszor ugyanaz a szerző, a világszerte ismert orosz filmrendező, Nyikita Mihalkov most 92 éves édesapja gyúrta át a három versszakos alkotást.

Szergej Mihalkov ideológiai értelemben is hosszú és kacskaringós utat járt be: 1941-ben, a második világháború idején Sztálin a megbízhatónak számító fiatal költőt kérte fel, írná meg az addigi szovjet himnusz, az Internacionálé helyébe lépő új nemzeti dal szövegét. Az Alekszandr Alekszandrov dallamához írt versében Mihalkov meg is hálálta a bizalmat, a második versszakban Lenin mellett Sztálint is megörökítette. "Vészfelhőkön át a szabadság felívelt, utunkat Lenin megmutatta nekünk. Sztálin úgy nevelt föl, hogy népünkhöz hívek és munkán is, harcon is hősök legyünk" - zenghették az 1944-ben elfogadott hivatalos szöveget a birodalom polgárai.

A desztalinizáció idején, néhány évtizeddel később megint csak Mihalkov kapott lehetőséget a szöveg átalakítására. Ki is hagyta Sztálint: "Kélt orkánon át szabad élet sugára, utunkat a nagy Lenin mutatta nekünk. És ő lelkesített, hogy népünkhöz hívek, hogy munkában, tettekben hősök legyünk" - szólt az újabb változat.

2000-ben kelt a ma is érvényes szöveg, miután Putyin úgy döntött, a volt szovjet himnusz dallamára készült átiratot teszi meg Oroszország himnuszának. Persze alig lehet ráismerni: ebben immár nem a Szovjetunió, hanem Oroszország a népek barátságának kovácsa, ráadásul a kommunizmus győztes útjáról öreg fejjel letért Mihalkov hirtelen jött istenhitéről is tanúbizonyságot tett. "Egyetlen és egyedüli, Isten óvta szülőhazánk" - vall a korábban Leninnek és Sztálinnak is emléket állító Mihalkov a második versszakban. A régi-új Alekszandrov-dal egyébként Glinkáét száműzte: Borisz Jelcin elnöksége idején ugyanis a 19. századi híres orosz szerző egyik szöveg nélküli hazafias dalát tették meg Oroszország himnuszává.

Szellem

Arci cselekmények

A Szovjetunió szétesése nemcsak gazdasági és politikai, hanem identitásválságot is okozott a soknemzetiségű Oroszországban. A hivatalos új ideál meglepően hasonlít a szovjet embertípusra.

Direkt36: Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Direkt36: Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Üvegablakon keresztül láthatják egymást a karanténba zárt diákok és szüleik

Üvegablakon keresztül láthatják egymást a karanténba zárt diákok és szüleik

Lemondott a Disney vezérigazgatója

Lemondott a Disney vezérigazgatója