A hivatalosak. Az Európai Kulturális Fórum (EKF) hat hete alatt (1985. október 15.-november 25.

A hivatalosak. Az Európai Kulturális Fórum (EKF) hat hete alatt (1985. október 15.-november 25.) 872 delegátus képviselte magát, kétharmaduk művész vagy kulturális szakember volt. A delegációk fennmaradó részét diplomatákkal töltötték fel, a Varsói Szerződés tagállamainak küldöttségét többnyire a művelődési miniszter vezette, a NATO-tagállamokét nagykövet, a semleges és el nem kötelezett országokét kultúrdiplomata. A legtöbben a Szovjetunióból, Lengyelországból, az NDK-ból, az NSZK-ból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkeztek. A hetvenfős magyar küldöttséget Köpeczi Béla miniszter vezette. Az apparatcsikokon és diplomatákon kívül tagja volt Jancsó Miklós és Szabó István filmrendezők, Boldizsár Iván, a Magyar Pen Klub elnöke, Varga Imre és Somogyi József szobrászok, Hubay Miklós író, Vitányi Iván művelődésszociológus, Finta József építész és Hajdú János, az MTV A Hét című műsorának főszerkesztője is. A külföldi vendégek többnyire csak néhány napra érkeztek. Köztük volt Günter Grass, Stephan Hermlin, Edward Albee írók, Gisela May színésznő, Igor Mojszejev koreográfus, Krzysztof Penderecki zeneszerző, Galina Ulanova balerina, Elem Klimov és Jerzy Kawalerovicz filmrendezők.

A hívatlanok. Az Alternatív Kulturális Fórum három napja alatt (október 15-17.) állambiztonsági becslések szerint három-négyszáz fő jelent meg. A külföldi szervezők Jeri Laber és Gerald Nagler, a Nemzetközi Helsinki Szövetség (IHF) vezetői voltak. A nemzetközi sajtótájékoztatón Susan Sontag, Hans Magnus Enzensberger, Danilo Kis írók beszéltek. A külföldi vendégek közt volt még Timothy Garton Ash történész, Francois Bondy svájci író, Alain Fienkielkraut filozófus, Hámos László jogvédő, Jiri Grusa és Pavel Kohout cseh emigráns írók, illetve Karl Johannes von Schwarzenberg, az IHF elnöke, a Charta '77 kezdeményezői, Amos Oz és Per Wästberg írók, Aryeh Neier jogvédő.

Tanulmányt írt, előadást tartott, felszólalt vagy tolmácsolt a magyarok közül: Bence György, Bollobás Enikő, Csoóri Sándor, Csurka István, Haraszti Miklós, Konrád György, Kovács M. Mária, Krassó György, Pákh Tibor, Sarkadi Bori, Tamás Gáspár Miklós. Mások mellett jelen volt: Ara-Kovács Attila, Bába Iván, Czakó Gábor, Demszky Gábor, Göncz Árpád, Hermann Zsuzsa, Kenedi János, Kiszely Károly, Kodolányi Gyula, Kovács András, Mezei András, Molnár Tamás, Nagy W. András, Nagy Bálint, Nagy Jenő, Petri György, Rajk László, Sós Vilmos, Vargha János. Az EKF ideje alatt az Inconnu művészcsoport a Molnár Tamás lakásán működő Artéria Galériában több rendezvényt szervezett, közülük kiemelkedik a Jerzy Popieluszko meggyilkolt lengyel papra és az 1956-os magyar forradalomra való megemlékezés.

Szellem

Agyaros vendéglátók

Fogcsikorgatva vette tudomásul a magyar pártvezetés húsz évvel ezelőtt, hogy miközben Budapesten vendégül látta a helsinki záróokmány 35 aláíró államát az Európai Kulturális Fórumon, a hivatalos rendezvénnyel párhuzamosan megvalósult a nyugati civilek és a keleti ellenzékiek ellenfóruma is.

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt