Esélylesés

Utolsó frissítés:

Nincs remény arra, hogy az arab-izraeli konfliktus, amely már több mint nyolc évtizede tart, a közeljövőben megoldódik...

Nincs remény arra, hogy az arab-izraeli konfliktus, amely már több mint nyolc évtizede tart, a közeljövőben megoldódik - mondta a HVG-nek Robert Israel Aumann, az idei közgazdasági Nobel-díj társtulajdonosa, aki a stockholmi átadási ceremónián is a háború és a béke kérdéseit taglalja majd. A jeruzsálemi Héber Egyetem 75 éves matematikaprofesszora elsősorban az "ismétléses játékokon alapuló hosszú távú együttműködés" tanulmányozásáért kapta a Nobel-díjat, elmélete pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet eljutni a konfliktustól az együttműködésig. Praktikus tanácsot azonban ő maga, mint hangsúlyozza, nem ad. Azt viszont tudni véli, hogy Izrael túlságosan türelmetlen a palesztinokkal folytatott politikájában, a "békét most" hozzáállás pedig, álláspontja szerint, a megbékélés esélyeit rontja. Megegyezést ugyanis csak lassú és türelmes tárgyalásokkal lehet elérni. Mint Aumann a HVG-nek kifejtette: szerinte Izrael hibát követett el, mikor egyoldalúan kivonult Gázából, a palesztinok ugyanis tévesen arra a következtetésre juthatnak, hogy Izraelt akár Tel-Aviv elhagyására is rávehetik.

Aumann elismeri, hogy politikai nézeteit az általa kutatott játékelmélet alapvetően befolyásolja, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a most Nobel-díjjal visszaigazolt játékelméleti vizsgálódás abban a kérdésben nem foglal soha állást, hogy morálisan mi a helyes megoldás.

BŐHM ÁGNES