A tűzszünet ellenére a Hezbollah "házi gyártású" rakétáitól retteg Izrael, bár a libanoni és palesztin milíciák tüzérségi arzenáljának javát nem a fabrikált fegyverek teszik ki.

Alumínium (vízvezeték)cső, esztergagép a rakétafúvókához, hegesztőpisztoly a vezérsíkként szolgáló fémlemezek és szintén pinceműhelyben kúposra kalapált robbanófej rögzítéséhez, kálium-nitrátos műtrágya és cukor robbanó keveréke a meghajtáshoz és a romboláshoz, no és egy kilövőállássá alakított fémlétra vagy egy homokba állított vascső. A palesztin szabadcsapatok, illetve a Hezbollah ezermesterei állítólag ezekből az egyszerűen beszerezhető összetevőkből s ezekkel a bárki által birtokolható eszközökkel fabrikálják az izraeli településekre kilőtt rakétáikat. A palesztin Hamász szervezet katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok után Kasszám-rakétáknak elkeresztelt, az elmúlt két évben egyre gyakrabban bevetett tüzérségi eszközöknek ugyan nagy a szórásuk (konyhanyelven: pontatlanok), hatótávolságuk pedig alig pár kilométer, de ha eltalálnak valamit, pusztításra azért képesek. Szakértők szerint nem is a katonai objektumok megsemmisítése, hanem kifejezetten az ellenség megfélemlítése a céljuk a Gázai övezet palesztinok lakta feléből a túloldalra küldött rakétáknak, amelyekből - a hírek szerint - csak az elmúlt másfél hónapban több mint félszáz ért földet Izraelben, eddig tucatnyi ember halálát okozva.

A barkácsfegyverek új keletű mítoszát tápláló fenti recept egyébként távolról sem hadititok. A számítógépes világhálón számtalan, rakétakészítéssel kapcsolatos publikáció olvasható, részletes gyártási és használati utasításokkal - a rakétamodellező egyesületek jóvoltából. E "szakkörökben" elsajátítható a rakétaelven működő (a különféle anyagok égési gázait meghajtó tolóerőként felhasználó) röppentyűk vagy épp a légkörkutató meteorológiai rakéták készítésének és ballisztikájának tudománya.

Óriási tévedés volna azonban azt hinni, hogy a Hezbollah tüzérségi eszközei ilyen hobbirakéták leírásai alapján készülnek. "A Kasszámok a MiG típusú orosz vadászgépek fedélzeti rakétáinak koppintásai" - említ egyet az egykori béketábor arabbarát fegyverexportjának máig ható következményeiből Sárhidai Gyula, a Haditechnika című folyóirat szerkesztője. Szerinte a közel-keleti gerilla-hadviselés nem a sufnituningra épül. A Hezbollah és a Hamász arzenáljának zömét - hasonlóan más fegyveres milíciákhoz és gerillaszervezetekhez - a kelet-európai rendszerváltásokkal csendben kimúlt Varsói Szerződéstől megörökölt, illetve mai baráti országoktól - elsősorban Szíriától, Irántól - alig titkolt apanázsként ajándékba kapott eszközök teszik ki. A fennmaradó rész pedig zsákmány, illetve a nemzetközi fegyverkereskedelem feketepiacain megvásárolt francia, német, kínai, észak-koreai vagy épp amerikai haditechnikai termék. Ez alól még a pokolgépek sem kivételek: időzítő- és elsütőszerkezetük valamelyik kisebb vagy nagyobb hadiipari gyártótól származik, robbanóanyaguk pedig többnyire beszerzett (lopott) töltet, csupán a végszerelésük házilagos.

A köznyelvben a második világháborús Sztálin-orgonaként, illetve - egy szovjet honvédő slágerben szereplő Kátya nevű lány nyomán a bakák által meghonosított becéző elnevezést használva - katyusaként emlegetett sorozatvetők modernebb példányai ugyancsak gyári termékek. "A szárnystabilizátorral szerelt, szilárd hajtóanyagú, az indítás után már nem irányítható, szintén nagy szórású, de már akár 6-8 ezer méteres hatótávolságú tüzérségi kisrakéták kínai és észak-koreai utángyártásban a mai napig is a piacon vannak" - mondja Sárhidai, aki szerint ilyen felszerelések is gazdagítják a Hezbollah arzenálját. A teherautó-platóra szerelt sorozatvetők már cserélhető (vagyis lecsavarható) robbanófejű, 4-5 kilós résztöltetek fürtjeit lőhetik az ellenségre.

A libanoni határtól 35-40 kilométerre található Haifa városát azonban nem ezekkel, hanem az 1990-es években az iráni hadiipar által, szovjet típusok alapján Fadzsr "márkanéven" továbbfejlesztett rakétákkal lőtte a Hezbollah tüzérsége a múlt hónapban - több tucat halálos áldozatot követelve. A kisebb, 20 kilós, 6-8 kilométerre hordó típust tizenkettesével, a 400-450 kilogramm tömegű, akár a 70 kilométerre lévő célpontot is elérő, 3 méter hosszú "szivarokat" pedig olykor négyesével, máskor csak egyesével lövik ki. De nem - mint az iráni gyártó ajánlja - kamionokról, hanem nehezen felderíthető, ideiglenesen fabrikált indítóállásokból. A Hezbollah-erők valószínűleg hasonló cselekkel élnek, mint az iraki lázadó szabadcsapatok. Észak-Irakban ugyanis a rakétához méretezett - az aknavetőre hajazó - vascsöveket használnak erre a célra, ebből indítják a lövedékeket, az irányzást pedig a csövet kitámasztó különböző nagyságú kövek szavatolják. Nem túl komplikált az álca sem: a rakétaindítónak a felkelők rendszerint gödröt kaparnak, azt furnérlappal fedik le, amelyre homok és kavics kerül - erősítették meg a HVG-nek név nélkül a nemzetközi békefenntartó egységek kötelékében a Közel-Keleten szolgáló magyar szakértők.

A nehéz felderíthetőség másik oka az lehet - mondják a szakértők -, hogy a rakétákat valószínűleg szétszerelve vagy egyesével, de semmiképpen sem "rendeltetésszerű" állapotukban szállítják a helyszínre. Az iráni Fadzsrokat és az egyéb kisméretű rakétákat sokszor a modern rádiólokátoros rakétaelhárító rendszerek sem látják: az iráni szivarok a radar által láthatatlan, a Lopakodó kategóriájú amerikai felderítőgépekhez kikísérletezett ötvözetből készülnek, az ezeknél kisebb újkori katyusák pedig túl alacsonyan repülnek. Az izraeli védelmi rendszert viszont a nagyobb (több száz kilométer) hatótávolságú iraki rakétákra "képezték" ki.

"A sajtóban beharangozott lézeres elhárítás pedig még félkész sincs" - mondja Sárhidai, aki szerint a szakmai fórumokon közbeszéd tárgya, hogy az amerikai és az izraeli hadsereg által közösen fejlesztett MTHEL nevű szisztéma (az angol mobil taktikai nagy energiájú lézerfegyver szavak kezdőbetűi után) még gyönge lábakon áll. A lokátorok által felfedezett támadó rakétákat irányított lézernyalábokkal szó szerint felszeletelő elhárító eszköz már átesett néhány próbabevetésen - egyebek közt kiderült, hogy a földi bázisról sugárzott lézernyaláb például kedvezőtlen légköri viszonyok, azaz felhős, párás idő esetén nagyon sokat veszít az energiájából. A rakétaelhárító rakétákat (amelyek a levegőben trafálnák telibe mondjuk a Fadzsrokat) pedig még nem is tesztelték élesben - vagyis amikor valódi robbanófejjel szerelt és rajokban érkező támadó rakéták megsemmisítése lett volna a feladat.

"A gerilla-hadviselés még tartogat meglepetéseket a reguláris hadseregek számára, például az olcsó robotrepülőgépek bevetésével" - hívta fel néhány éve a figyelmet Gopal Ratnam, a Defense News (Védelmi Hírek) című amerikai kormányzati portál szerkesztője. Példaként az új-zélandi Bruce Simpson nyugdíjas gépésztechnikust említette, aki három évvel ezelőtt nekilátott, hogy pár ezer dollárból házilag robotrepülőt gyártson. Ráadásul nyilvánosan dokumentálta, mely cégtől és mennyiért szerezte be a navigációs műszereket, a műholdas helymeghatározó (GPS) kütyüket vagy a géptesthez használt speciális műanyagot. Az új-zélandi kormány az amerikai titkosszolgálat erőteljes nyomására állította le az amatőr hadmérnököt. Simpson naiv - vagy legalábbis annak látszó - lelkesedése pedig nem várt veszélyekkel szembesítette a profi katonákat. Egy jobb rádióirányítású repülőgépmodellel ugyanis a légelhárítás háta mögé lehet kerülni, s nem csupán felderítési célokkal: a modellnek tűnő repülő masinák esetleges kamikazeakciói beláthatatlanok. A Hezbollah iráni gyártású robotrepülői áprilisban már kémkedtek az izraeli légtérben, egyet nem sokkal később az izraeli légvédelem le is szedett - legalábbis a Jane's Defense Weekly című, a NATO-tábor katonai híreit és dezinformációt egyaránt szállító brit hetilap közleménye szerint. Azt már nem tudni, hogy milyen következtetéseket vontak le a robot tüzetes átvizsgálása után.

VAJNA TAMÁS

A mesterséges intelligencia fogja megmondani a Warner Bros.-nál, mikor mutassanak be egy új filmet

A mesterséges intelligencia fogja megmondani a Warner Bros.-nál, mikor mutassanak be egy új filmet

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Hirtelen kirúgták a Grammy-akadémia elnökét – tíz nap múlva díjátadó

Hirtelen kirúgták a Grammy-akadémia elnökét – tíz nap múlva díjátadó

Fülke: Az ellenzék bizalmat épített, ez a legnagyobb politikai tőkéje

Fülke: Az ellenzék bizalmat épített, ez a legnagyobb politikai tőkéje

Villanyfurgongyártóba fektet a Hyundai

Villanyfurgongyártóba fektet a Hyundai

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét

A Dunántúlon enyhe havazással búcsúzik a hét