Olaszországból az északi részek náci megszállása után, 1943 októberében a németek indították Auschwitz felé az első...

Olaszországból az északi részek náci megszállása után, 1943 októberében a németek indították Auschwitz felé az első szerelvényeket. A novemberben megalakult Olasz Szociális Köztársaság fasiszta bábállamából azonban - tudható meg Karsai László történész Holokauszt című, 2001-ben megjelent monográfiájából - már az olasz hatóságok folytatták a zsidók deportálását. Összesen nagyjából 12 ezer embert deportáltak.

Bulgária a második világháború idején az országhoz csatolt Trákia és Macedónia 11 ezer zsidó lakosának feláldozásával tudta megvédeni az "óbolgár" területek mintegy 50 ezer hasonló származású polgárát. A kormány arra kötelezte a vasutat, hogy ingyen szállítsa a deportáltakat, legalábbis Szófiáig. Onnantól a célállomásig csak a 4 év alatti gyerekeket vitték ingyen, a többiek utaztatásának költségeit - különféle jogcímeken egyébként igen sokan kaptak 50 százalékos kedvezményt - a bolgár vasúttársaság behajtotta az államon. Az elhurcoltak közel felét uszályokon, Magyarországon át szállították Auschwitzba.

A náci bábállam Szlovákiában összesen nagyjából 70 ezren estek a holokauszt áldozatául: a deportálások első hulláma 1942 márciusa és júniusa között zajlott, és a németek intézték, egyenként 500 birodalmi márkát számolva fel a szlovák államnak a deportáltak "felruházása", "átképzése" és "szállítása" címén. Horvátországból 1942 augusztusát követően indultak a vonatok a lengyelországi táborok felé, ám ott a szállításért fejenként mindössze 30 birodalmi márkát - a szlovákiai fejpénz töredékét - vasaltak be a horvátokon a németek. A 30 ezer áldozat kétharmadát egyébként saját táboraikban az usztasák gyilkolták meg. Romániából nem szállították ugyan a náci haláltáborokba a zsidókat, ám Karsai szerint Németország után itt pusztították a legvehemensebben őket. A megszállt bukovinai és besszarábiai területeken tömeges kivégzésekkel, és azzal, hogy a legembertelenebb módon próbálták őket a határokon túlra toloncolni, amely akciók során becslések szerint 300 ezer zsidó pusztult el.

A megszállt országokban sem működött minden olajozottan. Norvégiában az alig 1700 zsidó közül összegyűjtött deportáltakért 1942. november 25-én a német Donau gőzhajó futott be az oslói kikötőbe. Az összesen 770 elhurcolt zsidóból csak nyolcan élték túl a haláltáborokat. Hollandiában a hatóságok készséges együttműködésének tudható be, hogy 1944 végéig 105 ezer zsidót vagoníroztak be, akik közül néhány ezren tértek haza. Dániában 1943. október elején, a dán kormány lemondása után a nácik 2 ezer zsidót vonattal, 4 ezret hajón akartak deportálni, ám az ellenállás tagjainak néhány nap alatt sikerült több ezer üldözöttet Svédországba menekíteni. Így a németek végül 477 dán zsidót tudtak Theresienstadtba szállítani, akiknek közel 90 százaléka túlélte a megpróbáltatásokat.

Magyarországon 1941 nyarán az "állampolgárságát igazolni nem tudó" mintegy 18 ezer zsidót deportáltak a MÁV vonatain a kárpátaljai Kamenyec-Podolszkijba. A tömeges auschwitzi transzportokról a német megszállás után, 1944. május elején egyeztetett Bécsben a német biztonsági szolgálat a magyar csendőrség és a német vasút képviselőivel. Ennek értelmében a németek irányította deportálások során - a magyar csendőrség és a vasutasok aktív közreműködésével - 1944 áprilisa és júliusa között 445 ezer zsidót szállítottak koncentrációs táborokba. Bár Horthy július 6-án leállította a műveletet, azt novemberben folytatta a nyilas kormány, és mintegy 75 ezer zsidó - részben - munkaszolgálatost gyalogosan hajtott elsősorban az Alpok alján készülő védvonalakhoz. Az összes áldozat számát szakértők mintegy 5-600 ezerre teszik.

IZSÁK NORBERT

Szellem

Tour, retour

Rövidesen eldől, bűnösnek mondja-e ki a bíróság a francia államvasutakat, amiért és ahogyan egykor deportált zsidókat szállított. A vasúttársaság második világháborús szerepéről, felelősségéről régóta tart a vita.

Sajátos nevelés egy keszthelyi gimnáziumban: nyilvános bocsánatkérésre köteleztek diákokat és egy tanárt egy műsor miatt

Sajátos nevelés egy keszthelyi gimnáziumban: nyilvános bocsánatkérésre köteleztek diákokat és egy tanárt egy műsor miatt

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben