Haszonállatságok

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az idegen állatfajok betelepítéséről néhány évtized távlatából rendszerint kiderül, hogy több kárt okoz, mint amennyi...

Az idegen állatfajok betelepítéséről néhány évtized távlatából rendszerint kiderül, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt - summázza a HVG-nek az ember általi betelepítésekről, az úgynevezett antropochor szétterjedésről szerzett eddigi tapasztalatokat Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa. Ezt példázza, hogy az ausztrál krokodilok egyik legádázabb ellensége pillanatnyilag egy közép-amerikai származású varangyfaj. Egy sydneyi kutatócsoport - Mike Letnic biológus vezetésével - nemrégiben megemésztetlen agavarangyokat talált néhány, az észak-ausztráliai Victoria folyó mentén elhullott krokodil gyomrában. Az olykor a 4 kilogrammos súlyt is meghaladó óriásbékákat Hawaiiról importálta az ausztrál kormány még 1935-ben, remélve, hogy a varangyok kiirtják a cukornádültetvényeket károsító bogarakat. Az ember térdmagasságáig felugró agavarangyok ezt csak részben teljesítették: a cukornád magasabban lévő részeit már nem rovartalanították, helyette beérték a föld közelében élő, náluk kisebb élőlényekkel, őshonos békafajokkal, gyíkokkal, kisebb rágcsálókkal. A bőrén keresztül rendkívül erős mérget kiválasztó, gyorsan szaporodó agavarangy azóta megállíthatatlanul tizedeli a minden útjába kerülő prédát felfaló krokodilokat.

Ausztráliában egyébként nem ez az első, idegen állatfajok meghonosítását követő kudarc. A gyarmatosítók - az európai házi- és haszonállataikon kívül - már a 18-19. század folyamán betelepítették a hölgyek "könnyű és illendő vadászati mulatságát" szolgáló üregi nyulat - derül ki Alfred Eduard Brehm német zoológus Az állatok világa című kötetéből. A bokrokat csonkig rágó szapora jószágok megfékezésére azonban a vadászok képtelenek voltak, így kézenfekvőnek tűnt meghonosítani a szóban forgó nyúlfaj európai ellenségét, a vörös rókát. Az eredeti lakóhelyükön választékos étrenden élő állatok - különösen a gerincesek - esetében azonban teljesen kiszámíthatatlan, hogy az új környezetben mire fanyalodnak. Az Ausztráliában természetes ellenség nélküli róka például a nyúl helyett a jóval lassabb erszényesegerekre és -hangyászokra kapott rá. Ráadásul ezzel hozzájárult a hasonló étrenden élő őshonos ragadozók, például a tasmán ördög megtizedelődéséhez.

Hasonlóan forgatták fel az ökológiai viszonyokat Magyarországon az 1970-es években a Balatonba algapusztítási célból betelepített kínai busák és az 1980-as években a Tisza vízgyűjtő területén tenyészteni kezdett olaszországi fekete törpeharcsák. Eredményt az eddigi tapasztalatok alapján inkább azokkal a vendégállatokkal lehet elérni, amelyek az eredeti lakóhelyükön is válogatósabbak, speciálisabb étrenden élnek. Ausztráliában például a 20. század közepére komoly gondot okozott, hogy az őshonos erszényesek ürülékéhez szokott ganajtúró bogarak nem tudták lebontani a betelepített szarvasmarhák trágyáját. A megoldást a magyar Bornemissza György rovarász vezette kutatócsoport szállította, Afrikából és Eurázsiából importált, kifejezetten tehénlepény-kedvelő (mást nem fogyasztó, így az őshonos élőlényközösségekre veszélytelen) ganajtúrófajok formájában - hoz példát egy sikeresnek tűnő, ember irányította faunaváltoztatásra Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum főmúzeológusa. Az Egyesült Államok tölgyerdőire még 1869-ben egy amatőr lepkegyűjtő által véletlenül rászabadított eurázsiai gyapjaslepkét pedig a lepkék eredeti élőhelyein - így Magyarországon is - őshonos és meglehetősen finnyás aranyos bábrabló bogárral próbálják megfékezni.