Tetszett a cikk?

A legkiválóbb antiszemita film (...

A legkiválóbb antiszemita film (...), boldog vagyok - jegyezte fel naplójába Joseph Goebbels a Jud Süss című film bemutatóját követően. Elégedettsége érthető, mivel a mozi egyike volt azon három antiszemita uszítófilmnek, amelyeket a nemzetiszocialista propagandaminiszter személyesen rendelt meg, másrészt úgy érezhette, méltó választ adott a 18. századi württembergi pénzügyi tanácsos történetének 1934-es - a német Lothar Mendes rendezte - brit feldolgozására. Utóbbi ugyanis kifejezetten náciellenes éllel született, és olyan kiszólások voltak benne, mint annak megjóslása, hogy az antiszemitizmus nemcsak a 18. század életérzése, de a 20. században is divatos lesz. A Mendes-opus ráadásul annak a Lion Feuchtwangernek a regényét vette alapul, akinek összes művét, így a Jud Süsst is, a nácik 1933. május 10-én máglyára hányták, a Goebbels kezdeményezésére megrendezett berlini opernplatzi könyvégetéskor. A Jud Süss esetében nem pusztán "történelemhamisítás és a német lélek kiforgatása" volt az író bűne, hanem az is - derül ki az író fia, Edgar Feuchtwanger visszaemlékezéséből -, hogy a regényt a weimari kormány 1922 júniusában meggyilkolt külügyminisztere, a nácik által cionistának kikiáltott, szintén zsidó származású Walther Rathenau esete motiválta, akinek élettörténete és Süss tragédiája között Feuchtwanger különös párhuzamot látott.

Mindezek ellenére paradox módon a Feuchtwanger-regényt vették alapul a Göbbels-féle Süss-mozihoz is, igaz, azt ötvözték egy korábbi Süss-novella, Wilhelm Hauff 1827-es művének átiratával. 1939-ben a propagandaminisztérium hozzá is járult a filmötlethez, ám a nemzetiszocialista érzelmek árnyaltabb megjelenítése érdekében a forgatókönyvíró, Ludwig Metzger mellé rendelték az elkötelezett náci írót, Eberhard Wolfgang Möllert. Az előzetes elképzeléseket olyan sikerrel valósították meg, hogy Feuchtwanger neve már nem is került fel a stáblistára. A filmen felháborodott író 1941-ben (már az USA-ból) nyílt levélben figyelmeztette a filmben szerepet vállaló, vele korábban baráti kapcsolatban állt Werner Krausst, Eugen Klöpflert és Heinrich Georgét, hogy azok a művészek, akik meggyőződésük ellenére részt vesznek egy efféle produkcióban, aprópénzre váltják emberi értékeiket. A főszereplő, az 1946-ban autóbalesetben elhunyt Ferdinand Marian eredetileg egyébként nem akarta vállalni a felkérést, ám Goebbels állítólag megzsarolta, hogy baja eshet félig zsidó származású keresztfiának. A Jud Süss filmes becsületét most a német közszolgálati televízió, a ZDF szándékozik visszaadni: az író halálának december 21-én esedékes 50. évfordulójára Dieter Wedelnek, a wormsi Niebelung-fesztivál igazgatójának a rendezésében televíziós feldolgozást készítenek a regényből.

AZ 1940-es náci adaptációval kapcsolatos érdekesség, hogy állítólag Goebbels személyes utasítására került be a regény végkicsengésével ellentétes befejezés: a halálra készülő, megtört Süss szánalmas, visszatetszést keltő könyörgése. A direktort, Veit Harlant birodalomszerte ünnepelték: "Európa egyik legnagyobb, legmélyebb és legkifinomultabb rendezője" - olvasható például róla egy 1942-es budapesti Mozi Újságban. A Jud Süss amúgy a náci filmgyártás egyik legsikeresebb darabja volt, a német lakosság mintegy egyharmadához jutott el (1945-ig, a betiltásáig több mint 20 millióan látták), az Endlösung, a zsidó deportálási hullám megkezdése előtt pedig Heinrich Himmler SS-vezér elrendelte vetítését az SS, illetve az Einsatzgruppék, a megsemmisítő egységek tagjainak körében. Nem csoda, hogy a nürnbergi bírák is fontos szerepet tulajdonítottak a Jud Süssnek az antiszemita hisztériakeltésben. Veit Harlan volt az egyetlen filmrendező, akit Nürnbergben a vádlottak padjára ültettek. A történelem fintora, hogy őt végül ugyanazon indokkal mentették fel, ami miatt az általa rendezett film főhősét egykor halálra ítélték: "Nem tettem semmi mást, csak amit a gazdám megkívánt."

SCHREIBER ANDRÁS

Szellem

Az ártatlanság védelme

A napokban vihart kavaró Jud Süss című antiszemita heccfilm "főhősét" arról a württembergi pénzügyi tanácsosról mintázták, akinek hiteles sorsát csak néhány éve kezdték feltárni, bő 250 évvel tragikus végzete után.

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban