szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

- Afrika-kupa: Az 1959-ben második alkalommal megrendezett kontinensviadalt Egyiptom nemzeti tizenegye nyerte, melynek...

- Afrika-kupa: Az 1959-ben második alkalommal megrendezett kontinensviadalt Egyiptom nemzeti tizenegye nyerte, melynek szövetségi kapitánya az 1938-ban a magyar válogatott balszélsőjeként vb-ezüstöt szerzett Titkos Pál volt. Ember József – aki később nigériai kapitányként is regnált – szövetségi edzőként járult hozzá, hogy 1963-ban a ghánai válogatott története során először elnyerje a kontinensbajnokságot. 1968-ban, a hatodik trófeát az egykori fradista Csanádi Ferenc vezetésével szerezte meg (az akkor Kinshasa előnévvel jegyzett) kongói tizenegy.

- Klubsikerek: Az Ózdi Vasas és Budapesti Lokomotív korábbi játékosa, Lőcsei Ferenc az 1959–1960-as szezonban az algériai bajnokság és a kupa elhódítása után az észak-afrikai bajnokok tornáját is megnyerte a Szidi Bel-Abbesz játékosedzőjeként. A ghánai „Fradival”, az Asante Kotokóval 1965-ben Kontha Lajos, 1972-ben pedig Kertész Tamás edző is bajnokságot nyert. Egyiptomi egyesületi kispadokon Hidegkúti Nándortól Puskás Ferencen át a legutóbbi idők magyar kapitányaként is szerepelt Bicskei Bertalanig tucatnyi magyar szakember fordult meg.

- Válogatottkudarcok: A 0:7-tel végződött 1947-es Abesszínia–Uganda mérkőzés furcsasága volt, hogy mindkét válogatott kispadján egykori MTK-játékos ült. Künstler József gárdáját meglepetésre alaposan kitömte a „mezítlábas fekete fiúkból” álló, Singer Samu által felkészített csapat. Liebhaber Barna az 1983–1984-es szezonban irányította a benini nemzeti tizenegy munkáját, ám nem túl sok sikerrel: két kiadós vereség után hamar felmondtak neki. A Kalandozó magyar labdarúgók című, 1999-ben megjelent kötet szerint az ottani állapotokra jellemző volt, hogy még jóval a távozása után is folyósították a fizetését.

Megnézték 2 millió ember betegadatait, kiderült, új egészségi problémákba fulladhat a koronavírus

Megnézték 2 millió ember betegadatait, kiderült, új egészségi problémákba fulladhat a koronavírus

Fortélyos módon fagynak le a friss hajtások a klímaváltozás miatt

Fortélyos módon fagynak le a friss hajtások a klímaváltozás miatt

A német szövetségi kormány is elítéli a magyar melegellenes törvényt

A német szövetségi kormány is elítéli a magyar melegellenes törvényt