szerző:
Csillik Blanka

„Engedelmet kérünk most a mulattatásra!

 

Tanyaszínházasok 1979-ben
©

 „Engedelmet kérünk most a mulattatásra!” 33 évvel ezelőtt harsant fel ez a mondat először a közép-bácskai Kispesten, majd sorra a vajdasági falvakban. Az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakos diákjai, Kovács Frigyes és Hernyák György a tájolás, azaz a vidéki haknizás ősi formáját élesztették újra. A száz évvel korábbi vándortruppok mintájára társulatot verbuváltak maguk köré, és nyaranta járni kezdték a vidéket. Legelsőre rögtönzött vásári komédiákkal szórakoztatták a Tháliától korábban meg nem érintett nagyérdeműt. A fenékbe rúgós, szabadszájú, harsány előadással életet leheltek a 16. századi itáliai commedia dell'arte hagyományaiba – írja Czérna Ágnes magyarkanizsai színháztörténész Tanyaszínház című, tavaly megjelent monográfiája. Hangos sikert aratott az első évben játszott vaskos vásári komédia a kéjsóvár tiszteletes, a kikapós menyecske és a lókupec jól ismert karaktereivel. A színészek nomád életet éltek, nemegyszer a szabad ég alatt háltak, harminc-negyven kilométert is legyalogoltak egy nap. Az előadásokat korán kezdték, természetes fényben, mert az eldugott kisközségekben sok helyütt még áram sem volt.

A második évadban Illyés Gyula Tűvé tevőkje is felkerült a repertoárra, majd jött Weöres Sándor Holdbéli csónakosa és William Shakespeare Falstaffja. Később került szamár húzta szekér is, az vitte a truppot a portyákra Csantavértől Kavillóig, keresztül-kasul a Vajdaságban. Énekszóval, trombitával, nagy csinnadrattával csalogatták előadásaikra az isten háta mögötti községek lakóit, akik sokszor azt sem tudták, mire készüljenek. „Ott áll egy menyecske az egyik kapuban – már most is majdnem picsogok –, ott áll egy tálcával, rajta tíz kávé meg pálinka. Tehát ő nem színházat várt, hanem vendégeket” – emlékszik vissza Hernyák.

Az intézményt Czérna a londoni Globe-hoz hasonlítja. Shakespeare idejében is Erzsébet királynőtől kezdve a gyerekekig és asszonyokig bárki élvezője lehetett a mulatságnak, a legolcsóbb jegy negyed gallon sör vagy egy tömésre való pipadohány volt. A vajdasági Tanyaszínházba még belépőjegy sincs, a színészek bére az előadás után kapott önkéntes jutalom, amit a mulattatók – produkciótól függően 15–30 főből áll a gárda – ma is maguk gyűjtenek be: a fiúk kalapjukba, a lányok szoknyakorcukba.

„Kísértet járja be falvainkat, az állatizmus kísértete!” – hangzott el 1992-ben, George Orwell Állatfarmjának tanyasi interpretációjában. A vérzivataros balkáni háború küszöbén mindenki értette a baljós utalást. Az előadás után egy idős aszszony e szavakkal ölelte magához a sárban dagonyázó színészt: „Édes fiam, ti mirólunk beszéltek. Ugyanúgy fetrengünk mi is ebben a sárban, ahogy te itt fetrengtél” – hangzik el Siflis Zoltán 2004-ben készült Tolja a szél a szekeret című dokumentumfilmjében.

Az 1990-es évek legelején Soltis Lajos színész-rendező vette át a stafétabotot az alapítóktól, s bár ő 1993-ban egy zsámbéki vendégszereplés után Magyarországon maradt, a hazatérő gyepszínházasok – túlélve a polgárháborút – máig folytatják. Az idei nyáron a Tóth Ede-féle Falu rosszával.

CSILLIK BLANKA

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

A "halálból" visszatért korallokat fedeztek fel, a kis polipok kifejlesztettek egy túlélési stratégiát

A "halálból" visszatért korallokat fedeztek fel, a kis polipok kifejlesztettek egy túlélési stratégiát

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

Elvérzett a Fidesz egyik kedvenc migrációs szakértője

Elvérzett a Fidesz egyik kedvenc migrációs szakértője