Ungváry Krisztián
Szerzőnk

Ungváry Krisztián

Ungváry Krisztián Vélemény

Ungváry Krisztián: Eichmann és Svábhegye…

Eichmann személyiségéről a legvadabb legendák terjedtek el, azt terjesztették róla, hogy „semmilyen szexuális gátlásai sem voltak és az orgiák gyakran reggel hatig tartottak". Eichmann szenvedélyeiről azonban csak annyit tudunk, hogy Magyarországon többször lovagolt és erősen dohányzott, sőt viszonylag sokat is ivott.

Ungváry Krisztián Vélemény

Ungváry Krisztián: Egy helyét kereső életmű – Bibó István 100 éves

Bibó mára sajnálatos módon teljesen alkalmatlanná vált arra a szerepre, amelyet egy normális országban betölthetne. Az antikommunista szemlélet teljes hiánya miatt személye nem lesz azoknak sem vonzó, akiktől egyébként a rasszizmus és antiszemitizmus távol áll – ráadásul ez ma a magyar jobboldalnak is csak egy részéről mondható el. Magyarán: Bibó a politikai jobbközép és az attól jobbra állók számára idegen. Maradna a baloldal, amely ugyan szívesen használja Bibót, de ezzel talán többet árt, mint használ. Bibó ugyanis elsősorban kíméletlen őszintesége és saját felelősségének vizsgálata miatt foglal el kikerülhetetlen helyet a magyar politikai gondolkodók pantheonjában. Az a párt, amely húsz év után sem tudott szembenézni pártállami felelősségével, jobban tenné, ha Bibó nevét szájára sem venné.

Ungváry Krisztián Vélemény

Ungváry Krisztián: Kik voltak az SZT-tisztek? Miről tudhatott Schmitt Pál?

2011. március 2-án mutatták be a www.szigoruantitkos.hu weboldalt, amely a belső elhárítás és a kémelhárítás szigorúan titkos állományú (SZT) tisztjeinek adatait gyűjtötte össze életrajzok formájában. A média elsősorban ebben is a „listázás” lehetőségét látta, miközben elsikkadtak azok az információk, amelyek legalább annyira fontosak, mint az, hogy hány mai közszereplő adatai találhatóak az internetes tartalomszolgáltatás oldalain.

Ungváry Krisztián Vélemény

Kézi vezérlés alatt a Nemzetbiztonsági Hivatal?

Normális országban az állam biztonságára felügyelő szervezetek nem kerülnek a hírek középpontjába. Különösen nem köztörvényes bűncselekmények kapcsán. Magyarországon azonban a Nemzetbiztonsági Hivatal az Egymásért Egy-másért Alapítvány bűncselekménygyanús áfa-, és vámügyletei miatt az utóbbi hetekben a hírek élére került.

Ungváry Krisztián Gazdaság

Vitatják a metrótendert

A francia Alstom Transport és a Ganz-Transelektro Rt. alkotta Budapest Metropolis Konzorcium nyerte el a BKV Zrt. tenderét a metrószerelvények beszerzésére, a második helyezett orosz vállalat azonban döntőbizottsághoz fordul az eredmény miatt.

1 2