Tetszett a cikk?

A 2002-ben megválasztott parlament - szakítva elődei gyakorlatával - eddig minden esetben a szakbizottság javaslatának...

A 2002-ben megválasztott parlament - szakítva elődei gyakorlatával - eddig minden esetben a szakbizottság javaslatának megfelelően döntött a képviselői mentelmi jog fenntartásáról vagy felfüggesztéséről. Utoljára 2001. december 18-án fordult elő, hogy a Ház leszavazta a mentelmi bizottságot, akkor Dán János (FKGP) csalási ügyében mondott nemet az Országgyűlés a büntetőeljárásra (ami egyébként a képviselő 2002-es mandátumvesztése után folytatódott). A jelenlegi parlament következetes volt abban is, hogy a közvádas bűncselekmények esetében szabad utat adott az igazságszolgáltatásnak, míg a magánvádas - jellemzően rágalmazási, becsületsértési - ügyekben megvédte tagjait, ami nem is meglepő, hiszen többnyire politikai ellenfelek próbálták egy-egy feljelentésért a vádlottak padjára ültetni a törvényhozókat. Ugyanakkor akadt tavaly két különleges eset is: az egyikben Kaltenbach Jenő kisebbségi biztos mentelmi jogát tartották fenn a Dankó István jászladányi polgármester által kezdeményezett eljárásban (HVG, 2003. november 29.), a másikban pedig Deutsch Tamás egykori sportminisztert védte meg a Ház az első pótmagánvádlós mentelmi ügyben, amikor a stadionbeléptető rendszer beszerzése kapcsán volt tárcája nevében próbálták bíróság elé vinni a fideszes képviselőt. Az utóbbi esetben egyébként a fele-fele alapon felálló mentelmi bizottság nem tudott határozni (ezért a fenntartást javasolta): a kormánypárti tagok a felfüggesztést javasolták, mondván, ez a bűncselekmény közvádas, az ellenzékiek szerint viszont amiatt, hogy nem az ügyészség, hanem pótmagánvádló indítványára bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését, a "közvádas szabály" nem alkalmazható.

Társadalom

Egyenlőbbek?

A bírák és az ügyészségi dolgozók ezentúl eldönthetik, alávetik-e magukat a közúti rendőrségi intézkedéseknek, vagy sem - derül ki a Legfelsőbb Bíróság egy belső dokumentumából. A jogértelmező döntés több mint 5 ezer személyt érint.

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában