A szír szál

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Január közepén felmondta a pénzváltókkal kötött ügynöki szerződéseit a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

Január közepén felmondta a pénzváltókkal kötött ügynöki szerződéseit a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H), jóllehet a bank egyes ügynökei január elején még terjeszkedésre kaptak engedélyt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől. A lépésre a bank sajtóosztályán nem adtak magyarázatot, de bizonyára nem véletlen, hogy már tavaly ugyanezt tette a Magyarországi Volksbank Rt. (MV) is. E két bank ügynökei voltak ugyanis azok a pénzváltók, amelyek "képbe kerültek" a brókerbotrányban, illetve a tavaly ősszel kipattant szír pénzmosási ügyben.

Úgy tűnik, kissé későn vonták le a bankok a konzekvenciát: gyanúsított lett ugyanis a K&H pénzváltási üzletágát irányító Pál Tibor (aki 2002 elejéig a Magyar Nemzeti Bank pénzváltási engedélyeket kiadó osztályát vezette) és az MV-nél hasonló pozícióban dolgozó Suján Rita, akiket a részletekről hallgató Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint megvesztegettek a pénzváltók. Hogy mivel és miért, arról nem beszélnek a nyomozók (Pált állítólag faragott fadobozzal és süteménnyel), de az tény, hogy amikor az MV már nem volt hajlandó újabb ügynöki szerződéseket kötni a büntetőeljárásban most gyanúsított szírek és magyar üzlettársaik pénzváltó cégeivel (HVG, 2003. december 20.), azok a K&H-nál próbáltak szerencsét. Sikerrel: tavaly májusban e bankkal szerződött a szír Ghassan Tarche tulajdonában álló Intermoney Kft., októberben pedig a magyar magánszemélyek kezében lévő Sestertius XIII. Kft. is (Pál egyébként mindkét cég ellen bejelentést tett a rendőrségen, mert feltűnően magasnak találta azok forgalmát).

A pénzmosási ügyben a jogszabályok szerint eljáró Országos Rendőr-főkapitányság helyett az ügyészség kijelölésére nyomozó BRFK mostanáig nem közölte, mire alapozza azt a gyanút, hogy Bassam Tarche és csapata a bankokkal legálisan dolgozó pénzváltók révén 380 millió forintnyi pénzt mosott tisztára abból a több milliárdból, amit embereik a Garay téri piacon vagy a Váci utcában feketén váltottak. Pozsonyi Tibor, Bassam Tarche üzlettársának, Dér Zoltánnak a védője szerint a BRFK eddig semmilyen bizonyítékot nem mutatott be arra, hogy a bankjaikkal elszámolni köteles pénzváltókhoz ezek az összegek csorogtak volna be.

Máig nem tudni persze, mi derült ki a szírek lehallgatott telefonbeszélgetéseiből. Akár úgy is tűnhet, hogy Molnár Csaba alezredes "véletlenül" csúszott el a szírek miatt, egyes szakértők szerint mindez fordítva történt: az utcai pénzváltók Budapesten mindennapos ügyéből azért kerekedett ki tavaly év végén a minden idők egyik legnagyobbjának mondott magyar pénzmosási botránya, hogy "súlyt" adjon a brókerbotrány felderítésében is kulcsszerepet betöltő alezredes eltávolításának. A Doki becenevű Bassam Tarche mindenesetre a letartóztatása után azt kiabálta a Gyorskocsi utcai fogdafolyosón, "én segítettem Molnárnak elfogni Hasan El Abedet" (aki hírek szerint a konkurense volt), ám más információk szerint a Kulcsár Attila által elsikkasztott milliárdok tisztára mosásával gyanúsított szírt maga az egykori sztárbróker dobta fel tavaly június végén, amikor ügyvédjével, Bánáti Jánossal eljuttatta a K&H-nak az "önfeljelentését".