Tetszett a cikk?

A szegedi arab maffiával összejátszva vállalkozókat zsarolt a csongrádi megyeszékhely volt sztárnyomozója, az egyebek mellett a balástyai rémet is elkapó Kumbor Tibor - legalábbis ezzel vádolja az ügyészség, ő viszont tagad.

"Fa testápoló érzékeny bőrre" - ez a felirat azon a baseballütőn olvasható, amelyet a rendőrök gyűjtöttek be 1997 augusztusában, a Szegeden ma is emlékezetes, úgynevezett arab-roma alvilági összecsapás éjjelén. Került más is: egyebek között egy hangtompítós Scorpio géppisztoly, néhány Parabellum, gázpisztoly és baltanyél. Az ötven-ötven főt számláló ellenséges csapatok a rendőrség szerint a prostitúciós piac elosztásán kaptak hajba. Néhány nappal később az arab oldal egyik főkolomposának tartott Hussein Tamer már békülésre szólított fel a Délmagyarország című helyi lapban, borjúpaprikásra invitálva a romákat, s bár a megyeszékhely lakóit akkoriban rettegésben tartotta a belviszály, a résztvevők megúszták büntetés nélkül.

Az eset békés megoldásában oroszlánrésze volt Kumbor Tibor rendőrtisztnek, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) nyomozójának, aki kollégáival leszerelte a harcra kész csapatokat. Kumbor ekkor ismerkedett meg az egyiptomi állampolgárságú Tamerral, kapcsolatuk - a vád szerint - az évek során barátsággá mélyült. A Csongrád Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal most azzal vádolja mindkettejüket: bűnszövetségben helyi vállalkozókat zsaroltak. Olyan üzletembereket kerestek, akiknek jó okuk volt inkább fizetni az őket és családjukat ért fenyegetések hatására, mintsem hogy a hatóságokhoz forduljanak. A jelenleg Kecskeméten előzetes letartóztatásban lévő rendőr alezredest a CSMRFK vezetése felfüggesztette állásából, majd le is szerelte.

A vádirat szerint Tamer bűntársa és barátja, a szír Manai Reda évek óta ismerte Berki Ottó és Molnár Csaba mezőgazdasági vállalkozókat, részletes ismereteik voltak azok üzleti kapcsolatairól. Utóbbit 2001 júliusában egy Mohamedként bemutatkozó férfi hívta fel telefonon, s arra hivatkozott, Molnár bécsi üzletfelei elrabolhatják a kislányát, pokolgépet tehetnek az autójába. Molnár, nem sejtve, valójában ki áll a fenyegetés mögött, Redához fordult segítségért, aki védelmet ígért. Ez a "védelem" összesen mintegy 55 millió forintba került a vállalkozónak, a különféle ürügyekkel kizsarolt pénzt két éven keresztül fizette. Kumbor Tibor 2002 őszén kapcsolódott az ügybe: Reda közölte a sértettel, információi vannak arról, a bécsi üzletfelei után nyomozó osztrák rendőrök megkeresték magyar kollégáikat, akik Molnár után is szaglásznak. Kumbor másnap megjelent a férfi budai irodájában, ahol Kormos Tibor rendőrként mutatkozott be. Utalt rá, Molnárt felbujtással gyanúsíthatják, ezért ne utazzon külföldre. Mindezzel - állítja az ügyészség - fokozták a sértettre gyakorolt nyomást, aki így tovább fizetett Tameréknak.

A találkozó az ügyiratok szerint 2002. október 22-én délelőtt 11-kor kezdődött, és - a sértett vallomása szerint - mintegy tíz percig tartott. A védelem állítja: a jelzett időpontban az alezredes nem lehetett Budapesten, hiszen a munkahelyén aznap tartották az október 23-ai megemlékezést, s az ünnepség, amelyen - hangoztatják - Kumbor is jelen volt, délután 2-kor kezdődött. Az alezredes aligha tehette meg két és fél óra alatt az utat lerobbant Polski Fiat kocsijával - érvelt a HVG-nek nyilatkozva ügyvédje, Bálint Gyula, aki gyanúsnak találja, hogy az ünnepélyről készült fényképfelvételek, amelyek egyikén esetleg látható lenne védence is, a negatívokkal együtt eltűntek a CSMRFK-ról. Csakhogy a rendőrség arról tájékoztatta az ügyészségi nyomozókat, 22-én Kumbor szabadnapos volt, s az ünnepélyre nem rendelték be.

Ha Kumbor járt a megzsarolt vállalkozónál, az meglehetős óvatlanságra vallana a részéről: az alezredes országosan ismert, Csongrádban sztárrendőrként emlegetett közszereplő volt, egyébiránt több belügyi bajnokságon dobogós helyezést ért el cselgáncsban. Nevéhez fűződik például a balástyai rémként ismertté vált sorozatgyilkos, Szabó Zoltán elfogása, valamint az áldozatok felkutatása. Az alezredes akkoriban rendszeresen szerepelt a médiában, igaz, a sértett utóbb az ügyészség által elétárt fényképről ismerte fel. Az ügyvédnek ezzel is gondja van: a büntetőeljárási törvény szerint ugyanis fényképet csak akkor lehet azonosításra használni, ha a gyanúsított nem érhető el, Kumbor ellenben ekkor már előzetesben volt.

Akárhogyan történt is, tény, Szegeden sokan tudtak a nyomozó nehéz anyagi helyzetéről s arról, az adósságcsapdát szerencsejáték-függősége okozta: nagyban kártyázott, játékgépezett. Hivatalos eljárás nem indult ellene, felettesei mégis olykor a szemére vetették szenvedélyét, amire ő rendre azzal válaszolt, hogy a játéktermekben hasznos információkhoz juthat. Kapott-e felhasználható füleseket a félkarú rablók mellett, nem tudni, az ügyészség szerint azonban az alezredes a Rocky nevű szegedi teremben ismerte meg a Tamer-ügy másik sértettjét, aki tőle várt segítséget, miképpen tudná visszaszerezni szenvedélye miatt eladott házát. Kumbor a vád szerint elcsalta a sértettet, akit Tamerék addig fenyegettek - még egy fegyver is előkerült -, míg a ház vételára végül a zsarolóké lett.

Kumbor a vádirat szerint részt vett Berki Ottó megzsarolásában is. A vállalkozónak - az ismert séma alapján - Tamerék korábban védelmet ígértek, s elhitették vele, eltették láb alól állítólagos zsarolóját, egy ukrán férfit, valamint annak testvérét is (az akciót a sértettnek több mint százmillió forintja bánta). Kumbor ezek után jelent meg a vállalkozónál, mondván, a rendőrség talált egy azonosítatlan holttestet, zsebében Berki mobilszámával. A rendőr utalt arra, a vállalkozót gyanúsítják az emberöléssel. Berki pánikba esett: biztosra vette, hogy valamelyik ukrán fivér holtteste került elő, a rendőrséghez fordulni mégsem mert, részben mivel nem érezte magát ártatlannak, részben Tamerék további fenyegetései miatt.

A szövevényes ügybe hitelezője, Berki révén került Nagylaki Kálmán vállalkozó, akinek minden vagyonát felemésztette a sportüzlet. Nagylaki - aki jelenleg csalás miatt szabadságvesztés-büntetését tölti - a kilencvenes évek elején invesztált először a fociba, kezdetben sikerrel: csapata, a Kiskundorozsma évről évre egy-egy osztályt lépett előre a tabellán, míg egyesülhetett az első számú csongrádi egyesülettel, a Szeged LC-vel (HVG, 2000. február 26.). A neves klub menedzselése azonban többe került, mint amennyivel Nagylaki korábban kalkulált, egyes hírek szerint kénytelen volt a megyei olajbáróktól is szívességet kérni a finanszírozáshoz. Az üzlet mégis bedőlt, a Szeged LC Sportszolgáltató Kft.-t 2002 márciusában felszámolták, a korábban csődbűntett és közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélt Nagylakit pénzszerző manőverei végül rács mögé juttatták. Amíg azonban még szabadon volt, megpróbálkozott adósságai rendezésével, a Berkinek járó 1,2 millió forintot például a Tamertól és Redától havi 30 százalékos uzsorakamatra felvett kölcsönből próbálta törleszteni, de mivel csak a kamatokat tudta megadni, a vádlottak erőszakhoz folyamodtak. Sőt állítólag arra is ők vették rá, rendeljen konzerveket egy helyi vállalkozótól, majd ne fizesse ki a vételárat - egyebek mellett ezért ül most Nagylaki.

Bálint Gyula ügyvéd szerint Kumbor kitart amellett, a gyanúsítottak közül csak Tamert ismeri, őt is felületesen, és semmiben sem vett részt, amit a terhére rónak (az ügyészségi nyomozók telefonlehallgatási jegyzőkönyveket csatoltak a vád bizonyítékai közé). A HVG más forrásból származó értesülései szerint az exrendőr környezetében úgy vélik, az eljárás alapját az adhatja, hogy Berki valóban tartozott az araboknak, de nem tudott fizetni, s most "zavarkeltéssel" tereli el a figyelmet. Mindezt egy 2002-es, szerintük gyanús tűzvésszel vélik alátámasztani, az év novemberében ugyanis leégett Berkiék Székely 2000 Kft.-jének balástyai raktára. A szegedi tűzoltóság által ismeretlen eredetűnek minősített káresemény után a biztosító tavaly februárban 29,9 millió forintot, áprilisban pedig további 36 millió forintot fizetett, utóbbit "végleges rendezés" címén. A tűzeset körülményeit ismerők szerint vélhetően ez az összeg ment Tamerék uzsoratörlesztésére.

RÁDI ANTÓNIA

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban