Tetszett a cikk?

A zengői civilekkel együttműködő Magyar Természetvédők Szövetsége a múlt kedden levélben kérte az észak-atlanti...

A zengői civilekkel együttműködő Magyar Természetvédők Szövetsége a múlt kedden levélben kérte az észak-atlanti szövetség főtitkárát, Jaap de Hoop Scheffert, vizsgálja felül "a civil szervezetek és a helyi lakosság teljes kizárásával" engedélyezett zengői lokátor telepítését. "Sajnálatosnak tartanánk, ha az egykori szovjet megszállás során rossz tapasztalatokat szerzett magyar lakosságnak most a NATO-val szemben alakulnának ki ellenérzései" - zárul a levél, amelynek ez utóbbi kitételén meglepődtek a szervezet brüsszeli központjában, a tiltakozás tényén azonban nem igazán. A NATO gyakorlatában ugyanis volt már hasonlóra példa. Pár évvel ezelőtt egy Portugáliában felállítani tervezett légvédelmi rádiólokátor ellen protestáltak elsősorban brit környezetvédő aktivisták, akik a helyszínen élő ritka madárfaj költőhelyét féltették. "A kedélyek végül megnyugodtak - idézte fel a HVG-nek az esetet David Leal, a NATO infrastrukturális igazgatóságának munkatársa -, amikor a szakértők bebizonyították, hogy a radarállomás kevésbé veszélyezteti a védett madár élőhelyét, mint az a lebontásra ítélt szálloda, amelynek a helyére épült."

Az európai NATO-tagországokban jelenleg több mint száz olyan típusú, nagy hatótávolságú radarállomás működik, mint amilyen a Zengőn is épülne. Az Országgyűlés még 1995-ben hozott határozatot a hazai légtérvédelem fejlesztéséről, anyagi források híján azonban nem sok történt. 1995-ben a zengői és a bánkúti - ugyancsak tájvédelmi körzetben levő - radarokkal tervezte helyettesíteni a tárca az elavult, ma is működő 144 lokátort, majd a NATO-tagság 1999-es elnyerése után a kollektív védelem fejében a szervezet szigorúbb műszaki követelményeihez igazodva egy harmadik, békéscsabait is beterveztek. A korszerűsítés tavalyi áron 23,5 milliárd forintos költségének 99,35 százalékát a NATO vállalja.

A magyar kormány természetesen elállhat a beruházástól, de ebben az esetben a NATO megfelelő technikai feltételek híján nem lesz képes garantálni Magyarország légtérvédelmét ugyanazon a szinten, mint más tagországokét - vélekednek a szervezet központjában. Az áthelyezésre sem igen van mód, mert a rendszert alkotó három lokátor együtt "adja ki" a teljes magyar légtér képét, s a Zengőre tervezett berendezés elmozdítása esetén a dél-dunántúli régióban légvédelmi "lyuk" keletkezne. A környezetvédőknek arra a javaslatára, hogy a mecseki radart át kellene helyezni Szlovéniába vagy Romániába, a HVG azt a választ kapta, hogy ezek az országok a NATO-ba való idei belépésükre való felkészülés keretében, saját költségvetésük terhére már jobbára végrehajtották a szükséges radarberuházásokat, Szlovénia például két hasonló lokátort állít fel. "Ezek a korszerű és gazdaságosan üzemeltethető eszközök elengedhetetlenek a magyar légtér biztonságának szavatolásához, s nem pusztán katonai szempontból, hanem a polgári repülés számára is" - hangsúlyozta Herman János NATO-nagykövet.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Társadalom

Kell a rálátás

A fakivágások meghiúsításával a tiltakozók nyerték meg az első csatát a NATO-pénzből épülő mecseki katonai radar felállítása körüli harcban. A három kormányciklus óta tervezett, félig-meddig titokban engedélyezett beruházás kiváltása a honvédelmi vezetők szerint aránytalanul drága lenne.

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából