Tetszett a cikk?

A Legfőbb Ügyészség két szocialista politikussal szemben is jogi elégtételt próbál venni azoknak a vádhatóságról hangoztatott, lesújtó véleménye miatt. A Kovács László külügyminiszter-pártelnök elleni pert első fokon a múlt héten elvesztették.

"Nem vitatom, hogy az ügyészségnek joga van a jó hírnévhez, ezt a jogát nem is kívánom megsérteni, de hogy van-e jó híre, és ezt sérti-e az, amit én mondtam, azt már a bíróságnak kell eldöntenie" - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek Szabó Zoltán MSZP-s képviselő, aki még egy októberi sajtótájékoztatón a "Fidesz felügyelte ügyészségről" beszélt. Megjegyzése a jelek szerint meghaladta a személyében is folyamatosan támadott Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség (LÜ) tűréshatárát: az LÜ személyiségi jogi pert indított.

A Szabó elleni per már a harmadik eleme annak a sorozatnak, amelyben az LÜ a bíróságok bevonásával próbálja meghúzni a szólásszabadság törvények által pontosan ki nem jelölt határát. Korábban Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke bíróság elé citálására tett kísérlet az LÜ, amelyben azonban - legalábbis a "félidőben" - vesztésre áll a vádhatóság. A Fővárosi Bíróságon (FB) Pataki Árpád bíró múlt héten meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében elutasította a keresetet, amelynek a tárgyalásán sem a miniszter, sem jogi képviselője nem jelent meg. A bíróság ennek ellenére védhetőnek ítélte Kovácsnak azt a "Fidesz-közeli" büntetőügyek megszüntetésére utaló tavaly szeptember 13-ai kijelentését, hogy ezekben az eljárásokban az ügyészség nem bűnüldözést folytatott, hanem "bűnpártolásnak látszó módon" foglalt állást. A verdikt természetesen nem minősíti az ügyészség munkáját, tartalmilag tehát nem ad igazat Kovácsnak, szavait azonban nem tényállításként, hanem a hatályos jogszabályok szerint sokkal kevésbé korlátozható véleménynyilvánításként értékeli (Borbély Zoltán, az LÜ szóvivője szerint az esetleges fellebbezésről az ítélet írott változatának ismeretében döntenek).

A harmadik per valamelyest kilóg a sorból, az ugyanis nem politikus, hanem egy politikai napilap, a Népszava ellen folyik, ráadásul abban felperesként az LÜ mellett személyesen egy ügyész, Ihász Sándor, a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek főosztályának vezetője is szerepet vállalt (HVG, 2003. december 13.). Ez a jogvita azt követően indult, hogy a lap azt állította: Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. egykori vezetője, egy szerencsétlen főügyészségi elszólás következtében tudott külföldre szökni.

A bíróságok, illetve a bírák egyelőre sokkal önmegtartóztatóbbak az ügyészségnél, noha a harmadik hatalmi ágnál is felmerült már, hogy egyes kijelentésekért jogi elégtételt kellene venni. Arra például éppenséggel a Legfelsőbb Bíróság (LB) hívta fel Gatter Lászlónak, az FB elnökének a figyelmét, hogy a vesztegetés miatt hat év börtönre ítélt Székely Zoltán volt országgyűlési képviselő (HVG, 2002. június 1.) olyan kifejezéseket használt Varga Zoltánnal, az ítélőtanács elnökével szemben - "jellemtelen", illetve politikai megrendelést teljesítő" -, amelyek már büntetőeljárást indokolhatnak. "Bíróként méltatlannak érzem, hogy olyan illetővel szemben pereskedjek, aki ellen alkotmányos felhatalmazás alapján, hivatásomat gyakorolva jártam el" - érvelt a HVG kérdésére Varga Zoltán, akit időközben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesévé is megválasztottak. Gatter László FB-elnök is megerősítette a HVG kérdésére, hogy a budapesti bírák csak elvétve lépnek fel egyénileg, noha számos könnyen bizonyítható, becsületsértő, rágalmazó vagy egyenesen hamis vádnak minősíthető állítást kell "lenyelniük".

"Én se le-, se rábeszélni nem szoktam a kollégákat eljárás indítására, magam pedig sosem tettem feljelentést az engem bíróként ért sérelmek miatt" - nyilatkozta az elnök, hozzátéve viszont, hogy az FB titkárságát is vezető Cserni János bírót ért támadások miatt az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását fogják kérni. Cserni ítélte első fokon letöltendő szabadságvesztésre Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét valótlan tények állításával elkövetett rágalmazás miatt (HVG, 2004. január 31.), s ezt követően az FB honlapjáról átvett arcképe a Hír Tv internetes portálján jelent meg, amelyhez hozzászólók mocskolódó, illetve a bíró bántalmazására buzdító megjegyzéseket fűztek. Az FB-n a történtekkel kapcsolatban arra várnak választ az ombudsmantól, hol vannak az internetes hírszolgáltatás korlátai, átvehető-e a bíró képe uszító megjegyzések "illusztrációjaként".

Egyre erősödik az igény a harmadik hatalmi ág körében, hogy a hivatását gyakorló bíró külön büntetőjogi védelmet kaphasson, ne neki magának kelljen eljárást kezdeményezni az ítészi tevékenységével kapcsolatos inszinuálások miatt. Annál meglepőbb, hogy éppen a bírói kar jelentős része, talán többsége ellenzi Lomnici Zoltánnak, az LB és egyúttal az OIT elnökének azt a törekvését, szűnjön meg az a szabályozás, amely a bírák számára mindenféle folyamatban lévő vagy korábbi perrel kapcsolatos nyilatkozatot kategorikusan megtilt.

Amilyen abszurd, hogy a harmadik hatalmi ág sok képviselője alapvető alkotmányos jogot, a szólásszabadságot korlátozó tilalomhoz ragaszkodjon, éppoly furcsa, ahogyan az LB vezetői hívják föl a közvélemény figyelmét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának egy Törökország elleni ítéletére, azt valószínűsítve, hogy a "kirekesztős" ifjabb Hegedűs Lorántot elmarasztaló bármilyen ítélet megbukna a nemzetközi törvényszék előtt. Az 1999-es Ceylan kontra Törökország ítélet indoklása szerint még az erőteljes, durva kifejezések használata sem indokolhatja a szólásszabadság korlátozását, csak az, ha így közvetlen erőszakra buzdítanak például egy állam vagy népcsoport ellen. A strasbourgi hivatkozás a másodfokon határozó Fővárosi Ítélőtábla döntésének alátámasztására leginkább azért visszás, mert a Hegedűst felmentő verdikt - akárcsak bármely más magyar ítélet - személyiségi jogi megfontolásokra hivatkozva teljes egészében nem olvasható el, ahhoz ugyanis csak a felek juthatnak hozzá. Eközben az emberi jogok védelme szempontjából nyilvánvalóan példát szolgáltatni hivatott nemzetközi törvényszék döntései az interneten keresztül a peres felek teljes nevének megjelölésével bárki számára korlátlanul hozzáférhetőek.

FAHIDI GERGELY

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?