Tetszett a cikk?

A Szlávy-gyilkosság gyanúsítottja, Wappler László lefogása fordulatot hozhat más ügyekben is. A hitelező OTP Bank Rt. helyi vezetőit a felszámolás előtt általuk irányított BCB-cégeknél a rendőrök faggatják, Wappler nyírségi kapcsolata, Sziky Gyula pedig a napokban áll bíróság elé. Utóbbi révén a szálak a Kaya-útlevelekig vezetnek.

A közeljövőben pont kerülhet az egykori Békéscsabai Kötöttárugyárból létrejött BCB-cégcsoport körüli nyomozások végére - legalábbis erre lehet következtetni Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából, amelyet az őt országgyűlési képviselőként faggató Keller László (MSZP) közpénzügyi politikai államtitkár kérdésére adott január végén. Az eddigi huzavonát az ügyek bonyolultságával magyarázó Polt szavait a nyomozás meglódulásáról alátámasztották a HVG-től nevük elhallgatását kérő ügyészi források is. Ezzel egy hároméves eljárás zárulhat le.

"Mérlegelendő, hogy a banknál fennálló hitelek felmondásával, a behajtás megkezdésével az OTP Bank Rt. felvállalja-e a teljes BCB-cégcsoport felszámolásának elindítását, vagy - annak ellenére, hogy szabályzataink értelmében a BCB-cégcsoport egyetlen tagja sem hitelezhető - bankunk a BCB-cégek egyes tagjait rövid határidővel finanszírozza" - e sorokat Szekeres István, az OTP Bank Rt. akkori Békés megyei igazgatója írta 1999. december 22-én Sándor Lászlónak, a bank ügyvezetőjének. A levél előzménye, hogy a BCB-cégcsoport akkori tulajdonosa, Sümeghy Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Orbán-kormány kamarai ügyekkel kapcsolatos kormánybiztosa további hitelért folyamodott a már csak az OTP Bank Rt. felé százmillió forintos nagyságrendben eladósodott cégcsoportnak. Bár a békéscsabai hitelügyintéző nem javasolta a kölcsönt, végül a finanszírozás s a fennálló hitelek átütemezése mellett döntöttek az OTP budapesti központjában. A bank összesen több mint 275 millió forintot folyósított a BCB-cégeknek, ami azóta sem térült meg.

Mindez az OTP Bank Rt. feljelentése alapján indult büntetőügyben derült ki. A BCB-cégcsoport tagjai 2000 végén, 2001 elején kerültek felszámolás alá, a nyomozás 2001 tavaszán kezdődött, a békési rendőrök kezdetben tartozás fedezetének elvonása miatt kutakodtak (HVG, 2001. április 7.), a gyanú időközben módosult hűtlen kezelésre. Utóbbi azt jelzi: a nyomozókat már nem elsősorban az érdekli, mi lett a hitelfedezetként felajánlott gépekkel, eszközökkel, hanem immár a hitelező bank munkatársainak szerepét vizsgálják. Igaz, azt viszont ólomléptekkel. Miután a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK) már 2002 végén a hűtlen kezelés mellett döntött, ők jelezték, hogy az ügyet az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) kellene vizsgálnia, utóbbi azonban ettől elzárkózott. A BMRFK később egy huszárvágással mégis túladott az aktákon: több mint egy évvel a nyomozás megkezdése után Kurucz Ferenc megyei főkapitány rájött, összeférhetetlen, hogy személyes jó viszonyt ápol Szekeres utódának barátjával. A BCB-ügyben így 2003 áprilisa óta a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyomozók járnak el.

A banki ügyintéző rendőrségi vallomásában egyebek mellett szerepel az is, felettese, Szekeres egy ízben azzal kívánta jobb belátásra bírni őt, hogy utalt rá, Sümeghy rövidesen találkozik az ügyben Csányi Sándorral, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatójával. Meglehet, hogy az ügyintéző emlékezett rosszul, ahogyan az is elképzelhető, annak idején felettese nyomatékosított alaptalanul, a találkozó tényét a HVG-nek mindenesetre cáfolták Sümeghy környezetében. Azt azonban nem, hogy - miként az ügyintéző vallomásából is kitetszik - utóbb Sümeghy kérésére felülvizsgálták a hitelkérelem békési elutasítását, s a budapesti központ számára kedvezően döntött. Méghozzá úgy, hogy eltekintettek saját korábbi javaslatuktól, amely szerint Sümeghynek - mint magánszemélynek - készfizető kezességet kellett volna vállalnia a legutolsó, 42,5 millió forintos hitelre.

Akárhogyan történt is, mire 2000 márciusában megérkezett a hitelbírálatról, illetve a korábbi kölcsönök prolongálásáról szóló papír Budapestről Békéscsabára, Sümeghy már túladott a cégeken. Ma már senki sem tagadja, hogy a vásárló, Riczu Gyula (HVG, 2000. július 1.) stróman volt, s a céget valójában Wappler László vette át, akinek azonban - vélekedtek a békési rendőrök, úgy tudni, jászsági kollégáikkal összhangban - esze ágában sem volt a hiteleket kifizetni és működtetni a céget. Wapplernek persze most kisebb gondja is nagyobb a BCB-ügynél: előzetes letartóztatásban van, miután az ORFK azzal gyanúsítja, hogy 1997-ben meggyilkolta és garázsaljzatba betonozta Szlávy Bulcsú alvilági üzletembert (HVG, 2004. január 31.).

Sümeghy nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek, megfontolásainak ismerői ugyanakkor hangsúlyozzák, a politikus-vállalkozót mindvégig a gyár megmentésének szándéka vezette, s ha sejtette volna, kicsodák valójában a vevői, inkább megtartotta volna a cégcsoportot. Annak idején Sümeghyt egy békési rendőr ismerőse kereste meg, eladó-e a BCB Rt., mondván, ő tudna érdeklődőt. A közvetítő egy budapesti őrző-védő cég volt, ahol referenciát is adtak: Wappleréket Bodrácska János volt budapesti rendőrfőkapitánynál lehet lekáderezni. Ő pedig állítólag szuperlatívuszokban beszélt róluk, mint akik hozzájárultak akkori érdekeltsége, a Fékon-Text Kft. reorganizációjához. A rendőrök azt gyanítják, a BCB-cégek hiteleinek fedezete Wappleréknál tűnt el, akárcsak a gyár dolgozóinak elmaradt járandóságaira a bérgarancia-alapból folyósított 128 millió forint oroszlánrésze. Utóbbi ügyben az ORFK pénzügyi nyomozó igazgatóságának békési hivatala jár el csődbűntett gyanúja miatt.

A pénzügyi nyomozók vizsgálják a BCB-ingatlanok - a hitelező OTP Bank Rt. által polgári perben megtámadott - értékesítésének körülményeit is. Az adásvétel érdekessége, hogy noha az ingatlanokat már nem Wapplerék, hanem a felszámoló hirdette meg, a szerződéseket Wappler ügyvédje, Búza János ellenjegyezte (a vásárló Asylum Kft. négyszáz lakásos lakóparkot tervez a gyárépület helyére, igaz, a kivitelezés a per idejére leállt). A Wapplert a Szlávy-ügyben is védő Búza 1995-ig felügyelőbizottsági tag volt az akkoriban a Conti-Car-csoport tagjaiként ismert Radnai László és Csüllög Zsigmond érdekeltségében lévő budapesti H-Build 2000 Rt.-ben.

A hitelezők és a hatóságok - jóindulatú megközelítés szerint a felszámolás - elől a cégcsoport központi vállalkozását, a BCB Egyesült Textilművek Rt.-t Wapplerék Nyíregyházára költöztették. Úgy tűnik, Wappler nem találomra bökött a térképre: régóta jó kapcsolatokat ápol Kelet-Magyarországon. Az ő tulajdonában álló vállalkozásokat finanszírozta a Gávavencsellői Takarékszövetkezet elnöke, akit egyebek között ezért ítéltek el jogerősen hűtlen kezelés miatt (HVG, 1998. március 13.). A szövetkezeti elnököt, Nagy Miklóst annak idején Sziky Gyula, a Mobil Kft. ügyvezetője hozta össze Wapplerrel.

Sziky ismert szereplője a nyíregyházi közéletnek, jelenleg is többségi tulajdonos például a helyi labdarúgóklubban. Ennek ellenére akadnak, akik megkérdőjelezhetőnek mondják korábbi gazdasági tevékenységét: a vállalkozó csalás miatt a napokban áll bíróság elé Nyíregyházán egy körbeszámlázási ügyben. Az ominózus - s most a számlaügyben is érintett - Mobil Kft.-t még 1996-ban fantomcéggé nyilvánította, majd hivatalból törölte a cégbíróság. A kft utolsó tulajdonos-ügyvezetője Sziky régi ismerőse, Weisz József volt. Ő az, aki állítja, a kilencvenes évek közepén megszerezte, majd - ismerőse, Tasnády Zsolt közvetítésével - Fidesz-közeli vállalkozókhoz továbbította a horvát Josip Tot, illetve a török Kaya Ibrahim útlevelét (HVG, 2002. április 5.). Weisz ismerte mindkét "fantomot": Josip Tot jelenlegi tótújfalui lakóhelyétől néhány kilométerre, Barcson gazdálkodik, míg Kaya Németországban volt Weisz szomszédja.

Mindeközben a Népszabadság híre szerint a rendőrség Wappler ügyeinek bolygatásától áttörést remél más nyomozásokban is. Úgy gondolják például, végre megfejthető lesz, 1997 áprilisában ki verette meg Rusznák Imrét, a fővárosi önkormányzat kereskedelmi bizottságának MSZP-s elnökét (HVG, 1997. április 12.). A támadókat utóbb elkapták, de a felbujtók kilétét azóta is homály fedi. Rusznák akkoriban sokak érdekét sértette hivatali döntéseivel, így egyebek mellett nehezteltek rá a pesti taxisok s az úgynevezett kofakamara is, de már a nyomozás elején felmerült, a támadás esetleg nem Rusznák önkormányzati tevékenységével, hanem az Autóker Holding Rt. (AH) elnökeként a cég tervezett privatizációjával kapcsolatban képviselt álláspontjával függhet össze. Az rt vezérigazgatója ekkoriban idősebb Wachsler Tamás, Wappler üzlettársa volt, s a hírek szerint az érdemi döntéseket a tanácsadóként az AH-nál ügyködő Wappler sugallta.

BOD TAMÁS, RÁDI ANTÓNIA

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”