Tetszett a cikk?

Történt-e törvénysértés a parlamenti vadásztársaság tagjainak rendezett nyírségi vaddisznóhajtáson? - egy névtelen feljelentést vizsgálva erről kell dönteniük a szabolcsi rendőröknek. Az viszont nem kérdés, ki állja a számlát: a honatyákat Bige László vállalkozó lepte meg a személyenként közel milliós értékű meghívással.

"Én már 1975 óta dolgozom ennél a cégnél, de ilyen névtelen feljelentéssel még soha nem találkoztam! Úgy érzem, keményen dolgozunk ezért a térségért, és most egy ilyen buta feljelentéssel megpróbálják mindezt lerombolni" - fakadt ki a HVG-nek Kaknics Lajos, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatója. Az ominózus feljelentés kapcsán közvetlenül a HVG előtt már egy adatgyűjtést végző rendőr is kérdezősködött az erdőgazdaság frissen kinevezett vezetőjétől, aki a botrány mögött nemtelen helyi privatizációs törekvéseket, vagyonlenyúlási kísérletet sejt.

"Ezúton teszünk feljelentést Kaknics Lajos nyíregyházi lakos, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatója ellen sikkasztás és más bűncselekmények miatt. Nevezett 2004. január 25-28. között Bige László, a Bige Holding Rt. igazgatója és egyben tulajdonosa kérésére a lónyai vadaskertben vendégvadászatra fogadta a Parlament Vadász klubjának tagjait. A meghívás tar vadra és vaddisznó süldőmalacra vonatkozott. Ennek ellenére Bige kérésére Kaknics Lajos utasította a személyzetet, hogy a kertben található valamennyi vadfajra, tekintet nélkül annak nemére és állapotára, lőni lehet. Emiatt több, mint 100 vadat ejtettek el a vadászok, benne nagy értékű trófeás állatokat is. Az Erdőgazdaságot 21-22 millió Ft-os kár érte" - áll a betűhíven idézett feljelentésben.

Több forrásból megerősített tényként annyit lehet leszögezni, hogy január 28-án 11 vendég, köztük 9 parlamenti képviselő úgynevezett állományszabályozó vaddisznóvadászaton vett részt az ukrán határ közelében lévő, elsősorban gímszarvasállományáról híres, 500 hektáros területű, bekerített lónyai vadaskertben, ahol tudatosan tenyésztik a kilövésre szánt vaddisznókat és dámvadakat. A meghívóban lőhető vadfajként a "vaddisznó süldő, vaddisznó malac, dám tarvad és róka" szerepelt. A hajtás után 64 vaddisznó kan, 17 koca és 19 dámborjú tetemét adták le a vadászok, ezeken kívül további négy dámborjút is lelőttek, ám ezek, részben azért, mert túl későn találták meg, emberi fogyasztásra már alkalmatlanok voltak. A vadászat mintegy bruttó 11 millió forintos számláját a Nyírerdő Rt. a meghívó Bige Lászlónak postázta ki.

Néhány óra alatt állítólag 380 lövés dördült el, de ezt ugyanúgy nem lehet biztosan tudni, mint azt, vajon az állomány mekkora hányadát lőtték ki. Akad olyan hajtó, aki szerint a vadkanok legalább fele elpusztult, míg Bíró Imre, a Nyírerdő Rt. vezérigazgató-helyettese a HVG-nek úgy nyilatkozott, ez badarság, a kertben a vadászatot követően is a szükséges törzsállományt jóval meghaladó számú vaddisznó és dámvad maradt.

Legkevesebbet a résztvevők személyéről lehet tudni: a meghívó Bige mellett jelen volt Herbály Imre szocialista képviselő, a parlamenti vadásztársaság (HVG, 1998. december 26.) elnöke, aki a HVG érdeklődése után megkérdezte érintett képviselőtársait, hozzájárulnak-e, hogy megmondja, kik tartottak vele, ám mindannyian ragaszkodtak az anonimitáshoz. A HVG nem hivatalos, de több forrásból is megerősített információi szerint Herbály Imre mellett még részt vett a vadászaton a szocialista képviselők közül Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula, míg az ellenzéki oldalról Karsai Péter, Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor.

Rendőri szempontból megalapozatlannak látszik a feljelentés, mivel ha a meghívó kifizeti a számlákat, nem lehet szó sikkasztásról. Azt valószínűleg az előírásoknak megfelelően dokumentálták, hogy a vadászaton csak arra jogosultak vettek részt, akik kellő előzetes tájékoztatást kaptak, a lőtt vadat pedig rendben átadták a Nyírerdő Rt. képviselőinek, semmilyen hús nem került a kocsik csomagtartójába. Ami az esetleges alkoholfogyasztást vagy a vadászetikába ütköző magatartást illeti - ilyen lehet az agyar "kitaposása", valamint tudatos összekenése sárral abban a reményben, hogy a vadászatvezető nem veszi észre, kifejlett kant lőttek fiatal állat helyett -, Kaknicsék ezeket kizártnak tartják. A taposással éppen saját trófeáját veszélyeztetné a vadász, mert ilyenkor az agyar harmada letörhet, alkoholt pedig olyannyira nem fogyasztottak a képviselők, hogy zömük a terítéket követő ebéd után maguk vezették autójukat - érvelt a vezérigazgató.

A Nyírerdő Rt. vezetői attól tartanak, most a feljelentés rossz hírüket kelti, s noha az önmagában nem is nyereséges vadászat a 100 százalékban állami tulajdonú erdészet mintegy 3 milliárd forintos árbevételének alig 2 százalékát adja - tavaly 69 millió forintot, 2002-ben 105 millió forintot hozott a társaságnak, amelynek guthi területén 1991-ben és 2002-ben egyaránt világrekord dámbikát lőttek -, mégis súlyos erkölcsi és anyagi károkat kell elszenvedniük. Kaknics úgy véli, a feljelentés mögött is azok az általa megnevezni nem kívánt helyi üzleti csoportok állhatnak, amelyek meg akarják szerezni a területet és a kastélyként emlegetett húszszemélyes vendégházat. Az M3-as autópálya továbbépítésével jelentősen felértékelődhet majd a lónyai terület, így aki azt most megszerezhetné, néhány év alatt megtöbbszörözhetné befektetésének értékét.

Maga a vadászat a politikai életben az a tevékenység, ahol hagyományosan jól megértik egymást a különböző pártokhoz tartozók (lásd A parlamenti klub című írásunkat), az pedig egyáltalán nem számít kivételes eseménynek, hogy a képviselők egymást hívják meg, vagy külső invitálást fogadnak el. Szokatlannak ez esetben legfeljebb a teríték és a számla nagysága számít - egy-egy vadászra majdnem 1 millió forintos költség ellenében hét-nyolc vaddisznó és egy-két dámvad jutott -, ám a péti Nitrogénművek Vegyipari Rt.-t és a szolnoki Tiszamenti Vegyiművek Rt.-t is tulajdonában tartó Bigének ez aligha lehetett rendkívüli kiadás. Mint Herbály hangsúlyozta: ők is hívták már a vállalkozót vadászatra, s ha a költségeket nem vetik is össze, de a vendéglátás általában kölcsönösségi alapon történik. Hozzátette azt is: a januári meghívást - mint ajándékot - a részt vevő képviselők jövőre szerepeltetni fogják a vagyonnyilatkozatukban, különben pedig magánügynek tekintik a nyírségi vadászatot.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

A parlamenti klub

A parlamenti vadászklub harminc fő körüli tagságának összetétele nagyjából megfelel a törvényhozási arányoknak -...

Mi van akkor, ha elutasítom a WhatsApp új felhasználási feltételeit?

Mi van akkor, ha elutasítom a WhatsApp új felhasználási feltételeit?

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat