Tetszett a cikk?

Dandártábornokból honvéddé fokozta le Bácskai Jánost, a maffiaellenes központ volt vezetőjét nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság, miután úgy találta, Kulcsár Attila exbrókerrel fenntartott kapcsolata hivatali visszaélésnek minősül. A verdikt indoklása nem nélkülözte a merész logikai bakugrásokat.

Filmtörténetből jelesre vizsgázott a vádlott és a bíró is a Bácskai János dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) hivatalából felfüggesztett vezetője elleni bűnper elsőfokú tárgyalásának zárónapján. A vádlott az utolsó szó jogán a Tanú című moziklasszikus békaembereit hiányolva sejteni engedte: a procedúrát koncepciós eljárásnak tartja. Varga Béla, a Fővárosi Bíróság (FB) katonai tanácsának tanácsvezető bírája viszont a Tizedes meg a többiek című opust találta a helyzethez illőnek, amikor az ítélet indoklásában azon morfondírozott, vajon a Kulcsár Attila K&H-s exbrókerrel telefonon beszélgető Bácskai miért nem kérdezett soha vissza, hogy megtudja, konkrétan mitől is tart Kulcsár. "Kik jönnek? Az oroszok?" - idézett Varga a filmből.

A bíró végül úgy döntött, Bácskainak a K&H-botrányban játszott mellékszerepe bűncselekmény ugyan, de nem a katonai ügyészség által megállapítani kért bűnpártolás (HVG, 2003. december 6.), hanem hivatali visszaélés, a volt Szebek-vezetőt ezért lefokozásra ítélte múlt pénteken. Bácskai felmentésért, az ügyész súlyosbításért jelentett be fellebbezést. Ha az ítélet e formában jogerőre emelkedik, a volt Szebek-vezető elveszti harmincéves szolgálati viszonyát, az azzal járó juttatásokat - borítékolhatóan a köztisztviselői állását is -, s "új" rendfokozata honvéd lesz.

Az ügyészség azt rótta Bácskai terhére, hogy szólt a K&H-ügyben kutakodó Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK), félő, iratok tűnnek el a bankból. A vád szerint nem az igazság kiderítésének szándéka vezette, éppen ellenkezőleg: Kulcsárral szövetkezve a bróker, illetve vélelmezett bűntársai számára kényes iratoknak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) előli eltüntetésén serénykedett. Az már a bírósági szakaszban derült ki - a vádirat erre nem is utalt -, konkrétan mely papírokat szerette volna kivonni Kulcsár a forgalomból: az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) által a K&H Equities Rt. számára s a Britton Llc. mint kedvezményezett javára adott, összesen 3,2 milliárd forintról szóló nyolc darab átutalási megbízásról volt szó. Ezeket Bitvai Miklós, az ÁAK Rt. - az ORFK-n folyó pénzmosási ügyben gyanúsított - volt vezérigazgatója névbélyegzőjével szignálták, úgy, hogy a megbízásokon nem szerepelt az átutalások jogcíme (az ORFK múlt heti közlése szerint vélhetően nem maga Bitvai ütötte rá a bélyegzőt, a Bácskai-ügyben feltárt telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján azonban alaposan feltehető, hogy ő is tudott róla).

Utóbb, amikor a PSZÁF, illetve párhuzamosan a bank belső ellenőrzése s a rendőrség is kutakodni kezdett, a brókercég egyik volt főnöke - a Bácskai-ügyben felmerült adatok szerint minden jel szerint az ORFK-n egyelőre tanúként faggatott Csuka László - utasítására Kulcsár asszisztense utólag jogcímet írt az okmányokra. Kulcsár az eredeti papírokat szerette volna eltünteti a PSZÁF elől - ez azonban az exbróker és mások, egyebek mellett Bitvai lehallgatott telefonbeszélgetéseiből derült ki. Ezzel szemben Kulcsár - legalábbis a jegyzőkönyvben rögzített beszélgetéseken - Bácskaival egyetlen szót sem ejtett az ÁAK-s átutalásokról, amelyekről a vádlott az utolsó szó jogán azt állította, nem is tudott. Arra egyébként a bíróság sem adott választ, mi alapján feltételezhető, hogy az ORFK az a hely, ahová érdemes papírokat elrejteni a PSZÁF elől. Hovatovább a rendőrök - az egyébként mára egy harmadik, a K&H-val össze nem függő ügyben időközben szintén gyanúsítottá vált Molnár Csaba alezredes (HVG, 2004. január 24.) és helyettese - végül nem is ezeket a papírokat vitték el a pénzintézetből, hanem a pénzmosásban érintett vállalkozások pénzforgalmi számláit.

Ez a körülmény azért nem befolyásolta a bíróságot, mert - mint az ítész az indoklásban kifejtette - a hivatali visszaélés úgynevezett célzatos bűncselekmény (vagyis lényeges az elkövető szándéka: az, hogy valakinek jogtalan előnyt szerezzen), amelyet akkor is elkövetettnek kell tekinteni, ha a tett nem vezetett eredményre. Varga bíró a telefonlehallgatási jegyzőkönyveket értékelte a vádlott ellen szóló legerősebb bizonyítékként. Közülük is elsősorban azt, amelyiken Bácskai úgy válaszol Kulcsár kérdésére, amely azt firtatta, a nyomozás során meg lehet-e tiltani, hogy mások betekintsenek az iratokba: "Elvileg a nyomozás érdekeire hivatkozva lehetne, de nincsen még nyomozás elrendelve, meg nem is akarunk elrendelni nyomozást, tudod. De viszont azt mindenképpen lehet késleltetni." E beszélgetés 2003. június végén zajlott, az ORFK július 7-én kezdett nyomozni a K&H-ügyben. Ezzel kapcsolatban Bácskai úgy védekezett, ő valóban elhitte, hogy Kulcsár az iratokat félti, ha pedig a bróker szándéka más volt, akkor őt is átverte.

Miután a Bécsben kihallgatott Kulcsár megtagadta az érdemi vallomást, valódi szándékára egy banki alkalmazottal, illetve egy hölgyismerősével folytatott beszélgetésből következtetett a bíróság. "Rájöttek az összes mosásra" - mondta Kulcsár az előbbinek utolsó Magyarországról kezdeményezett beszélgetésében. A nőnek pedig úgy fogalmazott: "Vészforgatókönyvet készítünk. Gáz van. Beszéltem Bácskaival, a Szebi góréjával. Azt mondja, ha így van, vége a banknak." Ilcsik Sándor, Bácskai ügyvédje elfogadhatatlannak tartja, hogy a bíróság védence terhére harmadik személyek róla szóló beszélgetéseit bizonyítékként értékelje. Varga bíró ugyanakkor úgy véli, azt, hogy Kulcsár nem makulátlan ember, Bácskainak tudnia kellett, ha másból nem, olyan elszólásokból, hogy "csomó dologban fogható vagyok". A tábornok ezzel szemben azt hangsúlyozta, a jog nem ismer különbséget bűnözők és szentek bejelentései között, ő pedig a rendőrséghez fordult értesüléseivel. E választást egyébként helyeselte Bácskai tanúként faggatott két felettese, Lamperth Mónika belügyminiszter és Tóth András nemzetbiztonsági politikai államtitkár is. A bíróság ezzel szemben úgy ítélte meg, a vádlott félrevezette az ORFK-t, illetve saját feletteseit is, amikor csak az iratokról beszélt, s arról nem tájékoztatott, hogy Kulcsár magát is bűnösnek érzi.

A szóbeli indoklás nem tért ki a bűntett alapvető indítékára. Annak ellenére, hogy a bíróság által kiválasztott Btk.-passzust - amely alapján Bácskai hivatali helyzetével nem a szokásos módon, kötelességszegéssel vagy hatásköri túllépéssel, hanem "egyébként" élt vissza - a kommentár szerint valamely "személyes cél" érdekében lehet elkövetni (az ügyészség által szorgalmazott bűnpártolást a bíró azért vetette el, mert ezt a deliktumot hivatalos személy csak hivatali eljárás során követheti el, ilyet azonban Bácskai nem folytatott).

Ilcsik a HVG-nek nyilatkozva megelőlegezte, fellebbezésükben vélhetően kitérnek Varga bíró esetleges elfogultságára is. Efelett - mint érvelt - az elsőfokú eljárásban azért hunytak szemet, mert bíztak a kedvező ítéletben, s nem akarták hónapokkal meghosszabbítani a vádlott hivatalából való felfüggesztését. Történt ugyanis, hogy még a vallomástétel előtt a bíró hivatali szobájában négyszemközt fogadta az eljárás két tanúját, Kiss Péter kancelláriaminisztert, majd Tóth Andrást, akikkel közel negyedórát tanácskozott. A FB által kiadott közlemény szerint ez a katonai bíróságok esetében - ahol a bírák egyben hivatásos tisztek - rendben lévő, mivel a fegyveres testületeknél kialakult rend szerint az elöljárókat, így a magas rangú állami vezetőket is a kapuügyeletes sorkatona felkíséri a szervezet vezetőjéhez.

Az érvelés azonban sántít. A Fővárosi Katonai Ügyészségnek, illetve az FB katonai tanácsának otthont adó Fő utcai épület valóban honvédségi objektum ugyan, amelynek - az ingatlant kezelő Honvédelmi Minisztérium közlése szerint - nincsen hivatalosan kinevezett objektumparancsnoka, a kialakult gyakorlat szerint az "első számú vezető", akihez az elöljárókat kísérni kell, a katonai ügyészség vezetője. Kiss Péter pedig nem az FB által közölt módon jutott Varga irodájába, hanem a bíró maga ment ki a miniszter és kísérete elé a folyosóra. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács lapzártánk után foglal állást az ügyben, amelyhez érdekes adalék, hogy Varga Bélát a Bácskai-per februári kezdete előtt nem sokkal, január 1-jei hatállyal léptette elő ezredessé a honvédelmi miniszter.

RÁDI ANTÓNIA

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra