Tetszett a cikk?

A Draskovics-csomag keretében a magyar kormány mintegy másfél milliárd forinttal kurtította meg a határon túli...

A Draskovics-csomag keretében a magyar kormány mintegy másfél milliárd forinttal kurtította meg a határon túli magyarok idei támogatását, a pénz egy része azonban várhatóan nem vész el számukra: a kabinet ugyanis rövid időn belül dönt arról, mekkora összeggel támogatja az Erdélyi Magyar Televízió (EMTV) indulását. Egy önálló, egész nap sugárzó erdélyi magyar közszolgálati televízió gondolata már többször felmerült, de pénz hiányában nem indították el a szervezést. A magyar kormányok úgy gondolták, hogy a Duna Televízió, majd az M2 műholdas adása elegendő, a nagyobb erdélyi városokban pedig vannak stúdiók és kábeltelevíziók, amelyek a helyi hírek mellett leadják a magyar kereskedelmi tv-k műsorait (román kereskedelmi programok is megjelentek már magyar nyelvű műsorokkal), ezért a határon túli stúdiók fejlesztésére áldoztak. A Fidesz-kormány idején például az Illyés Közalapítvány több százmillió forintot juttatott erdélyi televíziós műhelyek műszaki felújítására.

A 2002-es kormányváltás után azonban úgy tűnt, az új kabinet ennél többre is hajlandó. Medgyessy Péter miniszterelnök tavaly novemberben meg is állapodott Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, hogy a magyar kormány anyagi segítséget nyújt az EMTV indulásához, 2005-től pedig a magyar állami költségvetésben is szerepeltetik annak támogatását. A terv az volt, hogy még 2003 év végére kidolgozzák a részleteket, s döntenek a támogatás összegéről, erre azonban a forintválság és a pénzügyminiszter-váltás miatt nem került sor.

Február közepén öt magánszemély végül kezdeményezte Marosvásárhelyen az EMTV létrehozására és működtetésére alapított Janovics Jenő Alapítvány bejegyzését. Az alapítók személye és a kuratórium vezetésére tett javaslatuk nem oszlatta el azok gyanúját, akik szerint az RMDSZ jelenlegi politikai vezetése kívánja kézben tartani a televíziót. Az öt alapító között van az RMDSZ két legfőbb vezetője - Markó mellett Takács Csaba ügyvezető alelnök -, valamint a szervezet által román állami tisztségekbe delegált Gáspárik Attila és Gálfalvi Zsolt. A 13 fős kuratórium elnöke pedig Nagy Zsolt, az RMDSZ alelnöke lett, aki az idén a párt választási kampányát is irányítja. Bár az EMTV szervezői hangsúlyozzák, hogy közszolgálati jellegű televíziót szeretnének csinálni, a román jogszabályok miatt csak kereskedelmi programként indulhatnak el. Ezért az alapítványnak rövidesen egy gazdasági társaságot is kell alakítania, mert kereskedelmi tévét csak az működtethet. Markó szerint "formailag kereskedelmi, tartalmilag közszolgálati lesz a televízió".

Egyelőre nem sikerült fantázianevet találni az EMTV-nek. A Kárpátia név a legesélyesebb, ezt viszont többen ellenzik, mert így hívták a Titanic mentőhajóját, amellyel ráadásul az idők folyamán sok magyar vándorolt ki Erdélyből Amerikába. Ezért többen már javasolták, nevezzék el Bartók Béláról az intézményt, de az is felmerült, hogy nevezzék egyszerűen E-tv-nek vagy Ema Tv-nek.

Kuratóriumi elnökké való megválasztása után nem sokkal Nagy Zsolt még arról beszélt, hogy a magyar kormány megígérte azt az 1 milliárd forintot az induláshoz, amely erdélyi televíziós szakemberek szerint feltétlenül szükséges lenne. Múlt héten még arról is lehetett hallani, hogy 600 millió forint jut a tervre, ezt azonban cáfolta egy sajtótájékoztatón Kovács Kálmán magyar informatikai miniszter. A költségek attól függnek, milyen tévé alakul majd: ha saját gyártású műsorokat szeretnének, arra a magyarországi támogatás biztosan nem lesz elegendő, míg egy hírtelevízió esetében szűken, de el lehetne indulni pár százmillió forintból. Az adásokat műholdon továbbítanák, ahol egy úgynevezett digitális transzponder éves bérleti díja jelenleg mintegy félmillió euró.

A magyar kormány állná ezt a költséget, s információink szerint az induláshoz mintegy 200-300 millió forintot ad. A pénz egyik része az informatikai tárcától - amely tavaly több százmillió forintot költött határon túli informatikai fejlesztésekre és eszközökre -, a másik a Miniszterelnöki Hivataltól származik majd. Az EMTV eredetileg nyáron indult volna, ám a támogatási döntés csúszása miatt erre várhatóan csak az idén novemberi romániai parlamenti választások előtt kerül sor.

RIBA ISTVÁN

Társadalom

Forrásmegvonás

Több milliárd forintot spórolhat az állami költségvetés a megszüntetésre, illetve fogyókúrára ítélt közalapítványok révén. A döntéssel az esetenként pazarlóan működő kuratóriumokat is "büntetni" akarta a kormány, az elvonás azonban jól teljesítő közalapítványokat is ellehetetleníthet.

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír