Tetszett a cikk?

Két fideszes polgármester, Kecskemét és Tata első embere döntött úgy a napokban, hogy függetlenként képviseli tovább választóit. A párt központjában szinte biztosra veszik, a szövetséggé alakulással összefüggő konfliktusok kapcsán mások is követik majd a példát.

A soknak amúgy sem mondható ötről négyre apadt azon megyei jogú városok száma, ahol a polgármester a Fidesz-MPSZ támogatásával irányítja a települést: Debrecen, Hódmezővásárhely, Kaposvár és Zalaegerszeg tartja magát, Kecskemét viszont a múlt héten elesett. A városi közgyűlés március 3-ai ülésén Leviczky Cirill, a Fidesz-MPSZ Bács-Kiskun megyei elnöke bejelentette, megvonják a bizalmat - a fenti képen látható - Szécsi Gábor polgármestertől. A bejelentésnek közjogi következménye gyakorlatilag nincs, hiszen a képviselők belátásuk szerint szavaznak a városi ügyekben, a polgármestertől pedig csak új választással vonható meg a bizalom, a puccs annyit azonban mindenképpen jelzett, a Fidesz 2006-ban nem indítja újra Szécsit. A polgármester néhány nap gondolkodás után úgy döntött, kilép a pártból, s a jövőben függetlenként folytatja munkáját.

A válás nem lepte meg az alföldi megyeszékhely közügyeit ismerőket. Leviczky a párton belüli strukturális átalakulással, illetve "a város lakosságának közérzetét borzoló ügyekkel" indokolta a bizalom megvonását. Utóbbi félreérthetetlen célzás volt a Malom Center néven a belvárosba tervezett s a polgármester által támogatott szórakozóközpont körüli vitákra. Az egyelőre elvi engedéllyel rendelkező beruházás terve nagy port kavart Kecskeméten: a 6,5 ezer négyzetméteres telekre - a régi malom és gabonasilók helyére - kigondolt, a helyi köznyelv által egyebek mellett kasszának, koporsónak és negyedbe vágott trappista sajtnak csúfolt, csaknem 20 ezer négyzetméter hasznos alapterületű épület ellen tiltakozott mások mellett Nyitray András (Fidesz-MPSZ) országgyűlési képviselő, és ellenzik a beruházást a helyi polgári körök is. Városképvédelemre hivatkozó - a tervezett épület "túl nagy" - s közlekedési káosszal riogató érvelésüket erősíti a megyei építészszakmai lobbi is, igaz, feltűnő, hogy az utóbbi tagjai csak azután csatlakoztak az ellenzőkhöz, hogy a beruházó, a helyi magánszemélyek közvetett tulajdonában lévő ES Invest Kft. - tervei drágaságára hivatkozva - elvetette a nagy befolyású Finta József építész elgondolásait. (Finta stúdiója a csaknem 20 millió eurós beruházás 3,7 százalékáért vállalta volna a munkát.)

Szécsi mindenesetre úgy gondolja, a Malom Center csak ürügy volt a szakításra (azt az ellenzők is elismerik: "valamit kell kezdeni" a telekkel, Leviczky szerint is csak az "arányokkal van baj"). A polgármester a HVG-nek azt állította: nem a párt városi képviselőcsoportjával - s nem is várospolitikai ügyeken - különbözött össze, ám a részletekről inkább hallgatott. Tény, a bizalommegvonást nem a frakcióvezető Szeberényi Gyula Tamás, hanem Leviczky jelentette be, aminek többen is jelentőséget tulajdonítanak a városházán. Ahogyan annak is, hogy Szécsi, bár ellentmondásos személyiség hírében áll - s ismerői nem tartják a kompromisszumok megszállottjának -, kétségtelenül sokat adott az ellenzékkel való beszélő viszony fenntartására. Mindez - súlyosbítva olyan gesztusokkal, mint például Demszky Gábor budapesti főpolgármester hivatalos meghívása, illetve testvérvárosi kapcsolat az MSZP-s vezetésű Székesfehérvárral - elegendő ok lehetett, hogy a pártvezetés szemében megbízhatatlannak bizonyuljon.

Egy megyei jogú város vezetőjétől aligha lehet megvonni a bizalmat a pártelnök tudta és áldása nélkül - igaz, a HVG ezt firtató kérdésére lapzártánkig nem válaszoltak a Fidesz-MPSZ sajtóosztályán. Mindenesetre árulkodó Leviczkynek a pártstruktúra átalakítására vonatkozó érve. A pártvezetés információink szerint márciusig adott határidőt az úgynevezett választókerületi szervezetek megalakulására (HVG, 2003. szeptember 20.), Orbán Viktor pártelnök lapzártánkig a 176 választókerületi elnök közül mindössze 130-at tudott kinevezni. E vezetők feladata a 2006-os választási kampányok előkészítése, a szóba jöhető jelöltek - így elsősorban a jelenlegi országgyűlési, önkormányzati képviselők, polgármesterek - véleményezése. Szécsi pedig aligha kapott volna jelest egy ilyen vizsgán. Már csak azért sem, mert bár a kecskeméti polgárok egymás után kétszer is bizalmat szavaztak neki, a pártelitnek, szemben a kaposvári Szita Károllyal vagy a debreceni Kósa Lajossal, nem volt tagja, s sohasem volt parlamenti képviselő. Ezzel szemben ellenlábasai - kecskeméti fideszes berkekben ide sorolják Nyitrayt, Leviczkyt, valamint a lakásügye révén országos ismertségre szert tett Horváth Zsolt alpolgármester-parlamenti képviselőt, illetve a pártelnöki akarat helyi tolmácsolójaként ismert Kerényi János volt pirtói jegyzőt - valamennyien bírják a budapesti Fidesz-központ bizalmát.

A szövetséggé alakítással összefüggő konfliktusok miatt a Szécsi-ügy kipattanásának másnapján lépett ki a pártból, és döntött úgy, függetlenként folytatja karrierjét Hetényi Tamás, a dunántúli Tata polgármestere, aki egyúttal lemondott megyei közgyűlési tagságáról is. Távozott a Komárom-Esztergom megyei közgyűlésből Sunyovszky Károly is, aki az előző ciklusban Oroszlány fideszes polgármestere volt, illetve kilépett a Fidesz-MPSZ-ből Basky Péter tatai önkormányzati képviselő, a párt megyei sportigazgatója. Hetényi a 24 Óra című megyei napilapnak úgy fogalmazott: "Korábban senki sem mondta meg az országos központból, hogy mit csináljunk, most viszont igen." Tata első embere szerint ez a gyakorlat a 2002-es választások óta hatalmasodott el. Úgy véli, a szövetségépítéssel együtt járó tagtoborzással háttérbe szorulnak a párt építésében szerepet vállalt régi káderek, miközben a polgári körök segítségével olyan személyiségeknek jut egyre nagyobb befolyás, akik "így akarják tisztára mosni a múltjukat". Úgy tudni, a régóta érlelődő konfliktust az élezte ki, hogy Orbán nem nevezte ki a helyi politikusok által javasolt - s most szintén a pártból való távozását fontolgató - Ruchti Róbert városi pártelnököt, 1998-2002 közötti parlamenti képviselőt a tatai választókerület élére.

A kilépési hullámmal hivatalosan nem foglalkozott a párt ötfős ügyvezető elnökségének múlt csütörtöki ülése, mondván, a történteket helyi ügynek tekintik. Nevük elhallgatását kérő fideszes politikusok ugyanakkor a HVG-nek hangsúlyozták: a Komárom-Esztergom megyei pártvezetésnek el kellene gondolkodnia azon, hogy a régióból 2002-ben egyetlen fideszes egyéni jelölt sem jutott be a parlamentbe - vagyis szükség van a vérfrissítésre, még ha az konfliktusokkal jár is. Vélekedésük a hírek szerint nem csak a megyére vonatkozik: a fővárosban pontosan tudják, hogy "forrong" a hagyományosan szocialista bázisnak tartott Pécs fideszes szervezete, s feszültségek mutatkoznak Szombathelyen és Nagykanizsán is.

RÁDI ANTÓNIA

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat