Tetszett a cikk?

Hangsúlyosabbak voltak a belpolitikai, mint az unióval kapcsolatos témák az MSZP hét végi szegedi kongresszusán, megadva a június 13-áig tartó szocialista választási kampány alaphangját. A Horn Gyula vezetésével zajló készülődésben fontos szerepe lesz a lakossági fórumoknak.

Az MSZP vezetőit és a kormányfőt rabul ejtették az autózással kapcsolatos asszociációk. Hiller István alelnök néhány napja olyan autóhoz hasonlította a pártot, amelyben minden műszer működik, de a tengely hibája miatt mégsem halad, majd Gyurcsány Ferenc javasolt teljes karosszériacserét. A közhelyesnek tűnő hasonlatot ragozták tovább többen is a párt hét végi, szegedi kongresszusán; Medgyessy Péter kormányfő mindjárt azzal, hogy az MSZP ne olyan dodzsemhez hasonló autó akarjon lenni, amelyik mindenkivel ütközik, hanem Forma-1-es Ferrari - már csak azért is, mert "az is sikeres és piros". A száguldás iránti vágy beteljesüléséhez egy feltétel megadatott a szegedi kongresszusra: az M5-ös autópálya aznapi matricásításával ugyanis már a korábbi fizetőkapuknál sem kellett megállni.

Több kézzelfogható eredmény nem is igen köthető a kongresszushoz, a párt európai parlamenti (EP) képviselőjelöltjeiről történő szavazás is csak puszta formalitás volt. A küldöttek az előre összeállított, zárt listára adhatták le voksukat, így fel sem merülhetett, hogy érdemi vita alakuljon ki akár az azon szereplő és nem szereplő személyekről, akár Medgyessy Péter közös listás javaslatáról, amit az ötletet szavakban támogató szocialisták azzal is hitelesíthettek volna, ha legalább a saját listájukra felkerül néhány, nem pártpolitikus, bal- és jobboldali konszenzussal is támogatható jelölt (lásd Nem közös lista című írásunkat).

A kongresszus igazi célja persze nem is a lista elfogadása volt, hanem az egység demonstrálása, az erőgyűjtés, az önszuggesztió, hogy az MSZP minden gond és baj ellenére nyerő csapat. Ennek alátámasztására a "hely szellemét" is többen megidézték. 1992-ben, az MSZP szintén a szegedi sportcsarnokban megtartott III. kongresszusa idején épp akkora hátrányban voltak a szocialisták a konzervatív erőkkel szemben, mint most, mégis nyerni tudtak - emlékeztetett felszólalásában Horn Gyula exminiszterelnök, megkerülve azt a problémát, hogy azóta "másfél ciklusnyi" szocialista-szabaddemokrata kormányzásról szerzett tapasztalat áll a választópolgárok mögött.

Igaz, Kovács László pártelnök arra az esetre is felkészítette a küldötteket, ha a volt kormányfő által kilátásba helyezett fordulat mégsem következne be. Kijelentette, hogy az EP-képviselőválasztások eredménye - az ellenzék ilyen irányú szándékai ellenére - semmiben nem érinti a kormány legitimitásának kérdését. Ugyanakkor - gyakran már a szófordulataiban is a letűnt időkre emlékeztető szavakat használva - Kovács arra is figyelmeztetett, hogy most "mindent a párt érdekeinek és a győzelemnek kell alárendelni", hogy "a "nyilvános önostorozás nem vonzza, inkább taszítja az embereket", ezért mindenkinek félre kell tennie az egyéni ambícióit, és "aki aláássa az egységet, az kárt okoz az egész demokratikus baloldalnak".

A párt és a kormány egymásrautaltságáról szólva Kovács kifejtette, az MSZP-nek most az a dolga, hogy védje a kormány intézkedéseit, és figyelmeztessen - de ne a nyilvánosság előtt -, ha eltér a programjától. A közte és a kormányfő közti ellentétekről szóló hírekre reagálva pedig azt mondta, azoknak nincs alapjuk, s ahogyan Medgyessyvel együtt voltak részesei a 2002-es győzelemnek, úgy júniusban is, majd pedig 2006-ban is közös lesz a siker. Ennek pedig az a biztosítéka - vélekedett a pártelnök -, hogy az MSZP "csendes meggyőző érvelése rokonszenvet, az ellenzék agresszív fellépése viszont ellenszenvet" kelt majd az emberekben.

A Horn vezetésével zajló kampányba Medgyessy a közvetlen meggyőzés eszközeit felhasználva társul be - derült ki a kormányfő szavaiból. A párton kívüli miniszterelnök azt ígérte, a következő hetekben országjáró körútra indul, s egyebek mellett arról igyekszik majd meggyőzni hallgatóságát, hogy a baloldal képviselői nem olyan újonnan jött barátai a munkásoknak, mint a Fidesz-MPSZ. Beszédében a miniszterelnök hosszan ecsetelte azt is, mit ért a "Modern Magyarországot építünk!" új kormányzati jelszón, amit a lakossági fórumokon is népszerűsíteni fog. Négyszer is megismételte - utoljára "hadarva, hogy a fiatalok is megértsék": autópálya, felnőttképzés, az egészségügy megújítása, uniós pénzek -, amivel, minthogy ezúttal nem bakizott, hatalmas ovációt váltott ki a teremben.

A két és fél politikai beszéd elhangzása után - Horn felszólalása ugyanis inkább hasonlított egy asztaltársaságban elengedett, "beszólok a miniszterelnöknek" típusú beszélgetésre, semmint programadó előadáshoz - már nem is maradt több tétje a kongresszusnak. A következő felszólalók mondták, ami elvárható volt tőlük, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, "nőpolitikus", EP-képviselőjelölt például azt, hogy "velünk nő az esély". Az előre bejelentett felszólalók után pedig nem is maradt olyan, aki az elhangzottak után még szólásra kívánt (mert) volna jelentkezni. A látszólagos felszabadultságot közben mi sem jellemezte jobban, mint a megszólítások: a beszédekben mindenki kereszt- vagy becenevén szerepelt. A pártelnök csak Laci volt, a kormányfő Péter, Juhász csak Feriként futott, Botka László szegedi polgármester pedig a "Boci, tiéd a szó" kíséretében lépett színpadra.

Szegeden minden azt jelezte, a június 13-áig tartó kampánnyal olyan kegyelmi korszak következett be az MSZP és a kormány életében, amelyben a belső - és amennyire lehet, a külső - támadásoktól mindenki védettséget élvez. Arra például a szervezők is gondosan ügyeltek, hogy ne készülhessenek a kongresszuson részt vevőket előnytelenül bemutató felvételek, ezért ezúttal a folyosókon, a büfében is megtiltották a fotózást. A tanácskozást követően pedig - amikor is a többség a főváros felé vette az irányt, Medgyessy viszont szűk kíséretével a Szeged határában, a Tisza partján álló Kisskőrössy halászcsárdába tért be ebédelni - kizárólag a házi piárfotós követhette a kormányfőt és a kiválasztottakat.

DOBSZAY JÁNOS

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme