Aktakukacok

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Háromszázmillió forint állami támogatás - cégeken keresztül történt - jogtalan felvételével vádolja az ügyészség Papp László vállalkozót egy, a napokban kezdődő büntetőperben. Az eljárást lassította, hogy a ügy aktái egy időre eltűntek az ügyészségen.

Írásbeli figyelmeztetést kaptak feletteseiktől azok az ügyészek - a Fővárosi Főügyészség (FF), illetve a budapesti V., XIII. kerületi ügyészség dolgozói -, akiknek hanyagsága miatt hetekre köddé vált egy komplett, 27 kötetnyi nyomozati irat. A felelősök megleckéztetésével le is zárult a történet e szakasza, mivel az iratok, Papp László vállalkozó ügyének aktái végül megkerültek, s az eljárás a bíróságon folytatódhatott. A különösen nagy értékre elkövetett csalással - környezetvédelemmel kapcsolatos állami támogatások, összesen közel 300 millió forint jogtalan felvételével - vádolt üzletember perének tárgyalása a napokban kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB).

Az ügyben egyelőre mégis sok a homály. A nyomozást 2001-ben kezdte az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, amely - szűken beleférve az új büntetőeljárási szabályok adta kétéves határidőbe - 2003. április 15-én döntött úgy, vádemelési javaslatot tesz az FF-nek, ahol úgy határoztak, a kerületi ügyészség az illetékes. A további információk ellentmondóak. A Keller László közpénzügyi államtitkár levelére válaszoló Polt Péter legfőbb ügyész szerint a két vádhivatal közötti "aktatologatás" során veszhetett nyomuk az iratoknak, míg Keller úgy tudja, a kerületi ügyészek az ügyet vissza kívánták küldeni pótnyomozásra, s ekkor derült ki, hogy a papíroknak lábuk kélt. Ennek azért lehet jelentősége, mert a megismételt rendőri procedúra a nyomozás idejébe beleszámít, s azt pedig, attól fogva, hogy Pappot először hallgatták ki gyanúsítottként, két éven belül le kell zárni vagy meg kell szüntetni. Keller más okból is elégedetlen a legfőbb ügyész érvelésével. Mint a HVG-nek fogalmazott: Polt válaszából nem derültek ki olyan alapvető információk, mint hogy hol voltak az iratok, kinél és milyen körülmények között találták meg azokat, mit csináltak velük. Polt mindössze annyit írt: "A megkeresések, illetve a vizsgálat eredményeként a hiányzó iratok - két kötet melléklet kivételével - megkerültek."

Az V., XIII. kerületi ügyészség idén januárban emelt vádat. Mint a PKKB-n a napokban tartott előkészítő ülésén kiderült, a védelem a határidő-túllépésre játszik: Papp ügyvédei szerint a rendőrök elcsúsztak a vádjavaslattal. Ezt a HVG értesülései szerint a bíró is elfogadni látszott, igaz, az eljárást nem szüntette meg, mivel erre a jogszabályok az előkészítő ülésen nem adnak lehetőséget. A vád szerint Papp éveken keresztül átverte az őt - pontosabban az általa vezetett cégeket - megbízó, az MSZP-s vezetésű pécsi önkormányzat résztulajdonában álló Biokom Pécsi Környezetgazdálkodási Kft.-t. A Biokom 1996 óta állt szerződésben az önkormányzati cégeket tömörítő Dunántúli Hulladékgyűjtő Konzorciummal térségi hulladékgyűjtő kiépítésére. E minőségében 1997-ben vette fel a kapcsolatot a magának a Coca-Cola Beverages Kft. műanyaghulladéka felvásárlójaként referenciát szerzett, Papp vezette Eurora Kft.-vel, majd a vádlott érdekeltségében lévő többi vállalkozással. Papp cégei - az Eurora Kft., az Industrial Plastic Corporation Kft. (IPC), illetve a Papp-ír Kft. - hulladékértékesítést, -exportot vállaltak. Erre a környezetvédelmi tárca központi környezetvédelmi alapjából, majd annak jogutódából, a Székely Zoltán vesztegetésért elítélt volt kisgazda országgyűlési képviselő büntetőügye (HVG, 2002. június 1.) révén elhíresült környezetvédelmi alap célelőirányzatból (kac) igényelt és kapott támogatást a Biokom Kft. közvetítésével. Utóbbinak nyújtotta be a tevékenységét igazoló, utóbb fiktívnek bizonyult számlákat is (hogy mi lett a hulladék sorsa, nem derül ki a vádiratból). Az 1997 és 2001 között felvett kac-pénznek - összesen 297,5 millió forintnak - nyoma veszett, állítja az ügyészség.

A harmincas évei derekán járó, a kilencvenes évek közepén csalás miatt egy ízben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottnak van már vállalkozói múltja. A kac-ügyben is érintett, 2001 szeptembere óta felszámolás alatt álló kazincbarcikai IPC Kft.-ben például jelenleg is felügyelőbizottsági (fb) tag Slosár Gábor, aki az Antall-kormány idején MDF-tagként volt az Állami Vagyonügynökség igazgatóhelyettese. Kapcsolatuk mélységére utal, hogy a Slosár család - Slosár Gábor és Zsuzsanna - Papp-pal együtt birtokolják a budapesti Thympanon Vagyonkezelő Kft.-t. Más irányú kötődésre enged következtetni a PKKB-n most folyó eljárásban nem érintett Phone Elektic Kft. E cég még korábbi nevén, Cash-Mayer Kft.-ként lett ismert a bűnügyek iránt fogékonyak körében (HVG, 2000. november 11.).

A vállalkozásban Papp tulajdonostársa volt mások mellett Pálocska János, akit az éjszakai élet ismerői az ukrán Leonyid Sztecura üzleti köréhez tartozónak mondanak. A cégben 1998-ig - Papp beszállása előtt - üzletrésze volt Sándor Líviának, Sándor István, a Papa fedőnéven emlegetett, vesztegetés és hamis tanúzás vádja alól első fokon felmentett főnyomozó (HVG, 2004. február 7.) lányának is, egyebek mellett ezen üzleti kapcsolatról gondolták annak idején az ügyészségi nyomozók, hogy bizonyítja Sándor és Pálocska szerintük törvénysértő viszonyát. Az elsőfokú bíróság szerint tévedtek - Pálocska vonatkozásában e verdiktet az ügyész is elfogadta, így az jogerőssé vált.

A Papa-ügy hullámai közepette szinte észrevétlen maradt üzlettárs, Papp ellenben nincs könnyű helyzetben. Még ha a kac-ügyben kezére játszik is az ügyészi gondatlanság, a HVG értesülései szerint Borsodban adócsalás és zártörés gyanújával nyomoznak ellene, úgy tudni, ezen eljárás összefügg az IPC Kft. felszámolásával. Az időközben szintén megszűnőfélbe került - Papp felesége, gyermekük, illetve a Papp által képviselt osztrák Péter Gyenes tulajdonában lévő - Papp-ír Kft. felszámolóbiztosa pedig arról tájékoztatta a HVG-t: vélhetően feljelentést tesznek csődbűntett gyanúja miatt.

RÁDI ANTÓNIA