Tetszett a cikk?

A televíziózás forradalma, párttámogatott média vagy szimpla kóklerség? - a jelenlegi információk szerint bármelyik állítás igaz lehet a tavaly alakult Pan-Am terveire. A kis pesti cég milliárdos beruházással 46 városi tévét kapcsolna össze optikai kábellel. A személyi szálak az MSZP holdudvarába vezetnek.

Nagy fába vágta a fejszéjét a tavaly márciusban alakult Pan-Am Média Reklám és Szolgáltató Kft.: terveik szerint június elején indul az általuk finanszírozott, a jelenlegi városi televíziók bázisára épülő regionális tévéhálózat. Az elképzelés szerint a Pan-Am Kft.-vel szerződő 46 városi tévé továbbra is helyi hírműsorokat gyártana, s naponta egy-egy tudósítást átküldenének a régiójukban működő úgynevezett gesztor stúdiónak, ahol a regionális híradót szerkesztik. A későbbiekben a régiós stúdióban magazinműsorok, közéleti vitaműsorok, illetve reggeli információs adás is készül majd, amelyeket a helyi televíziók közvetítenének.

A finanszírozás a Pan-Am feladata - avatta be a HVG-t a részletekbe Séra Tamás ügyvezető-társtulajdonos, aki azonban nem kívánta elárulni, kik támogatják a háttérből a 3 millió forint törzstőkéjű céget. Mint mondta, a befektetők óvatosak, nagy kockázatot vállalnak, s ha az üzlet bejön, nyilván szívesen dicsekednek majd, addig azonban kivárnak. Az ügyvezető szerint a finanszírozás kulcsa az, hogy a hirdetőkkel - elsősorban a reklámra sokat költő multinacionális vállalatokkal - el kell fogadtatni, hogy a helyi tévék híradóit esténként országosan több mint 1,2 millióan nézik. A Magyar Gallup Intézetnek a Pan-Am felkérésére tavaly májusban végzett kutatásából az derült ki, a helyi híreket a városlakók 80 százaléka a városi televízióból ismeri meg. Ha sikerül legyűrni a tévénézettség-mérésben egyedül autentikusnak tartott AGB Hungary Kft. (AGB) monopóliumát, s a rádiós piacon elfogadott Gallup adatait figyelembe vetetni a reklámügynökségekkel, a városi tévékhez olyan hirdetők is eljutnak, amelyek eddig soha. Séra Tamás azt tervezi: a Pan-Am kötött - de városonként, pontosabban tévénként változó - áron megveszi a reklámidőt. Így az ügyvezető szerint mindenki jól jár: az anyagi gondokkal küszködő televíziók fix bevételhez jutnak, a kft pedig kitermeli a finanszírozáshoz szükséges pénzt. A cég egyébként fizetne a tévéknek a híradók után is: a gesztoroknak a szerkesztésért, a városi stúdióknak pedig a regionális híradókban felhasznált tudósítások után, de hogy mekkora összeget, az üzleti titok.

Egyelőre azonban sok a ha. Az ügynökségek óvatosan bánnak megbízóik pénzével. A HVG-nek nevük elhallgatását kérő nagy médiavásárló cégeknél alig valószínűnek tartották, hogy televíziók esetében elfogadnának más felmérést, mint amit a nézettségmérő műszerekkel dolgozó AGB produkál. Utóbbinak pedig nem éri meg egy kisvárosban mérni: az ügyfelei egyszerűen nem kíváncsiak erre az adatra, vagyis a kör bezárult. Hovatovább a HVG által megkérdezett, zömében szintén inkognitót kérő városi tévéknél sem osztatlan a lelkesedés. A Pan-Am ugyanis már tavaly ősszel megjelent legtöbbjüknél, s szerződést kötött velük, egyelőre csak a reklámidőre, ám eddig nem szerzett egyetlen hirdetést sem - tudatták a tévék. Séra Tamás úgy fogalmazott, "részünkről még nem indult meg a teljesítés", amit a reklámozók óvatosságával magyarázott, de - mint mondta - közel a megállapodás több nagy ügynökséggel.

B terv nincs: Séra cáfolta a híreket, hogy a Magyar Televízió Rt. regionális stúdióinak "kivásárlása" is szerepelt volna az alternatív elképzelések között - igaz, úgy tudni, az új elnök, Rudi Zoltán felhagyott elődjei értékesítési elgondolásaival. Az ügyvezető magabiztos: szerinte a helyi televízióknak semmi okuk nemet mondani, mivel egy fillért sem kockáztatnak, s ha akad is, aki esetleg vétót emel, helyette ott a helyi-környékbeli versenytárs. Egyelőre azonban még az sem egyértelmű, hol lesz - lesz-e egyáltalán - a budapesti központ: piaci hírek a Hit Gyülekezetéhez köthető ATV-ről (HVG, 2004. január 24.) szóltak, Séra kitért a válasz elől.

Egyetlen biztos pontnak a Matáv Rt. tűnik, e cég építené ki a televíziók közötti optikai hálózatot, igaz, a vállalat sajtóosztályán mindössze annyit közöltek a HVG-vel: "Nem állunk szerződésben a Pan-Am Kft.-vel." Más forrásból ugyanakkor úgy tudni, a megállapodás napok kérdése, s ezt megerősítette Séra is. A jelek szerint a Matáv nem kis kockázatot vállal: a kft mintegy 2 milliárd forintos munkát - 46 város közötti optikaikábel-rendszer kiépítését - rendel meg tőlük (a tárgyalások jelenleg a fizetés ütemezéséről szólnak, illetve arról, sikerül-e a Matávot rávenni, tekintsen el a bankgaranciától, a Pan-Am viszonylag szolid előleget, s később bérleti díjat fizetne).

Séra Tamás üzleti múltja nem feltétlenül a legjobb ómen. A cégadatok szerint valaha általa tulajdonolt, illetve vezetett öt cég közül három "bedőlt" az évek folyamán: egyet a cégbíróság fantomcégként törölt, kettő ellen pedig felszámolás indult. Meglehet persze, a Matáv előtt felfedték a kártyáikat, s elárulták, kik is a titokzatos befektetők. A Pan-Am többségi tulajdonosa egyébként a veresegyházi Börzsei Károly, aki szintén hátrahagyott egy hivatalból törölt és egy felszámolt vállalkozást, inkább figyelemreméltó azonban az a kapcsolat, amely őt a Tatár György nevével fémjelzett vállalkozói körhöz köti.

Tatár és apósa, Knopp András karrierje a rendszerváltozás előtt indult. Knopp - aki az Eural Trans Gas Kft. ügyvezetőjeként földgázzal kereskedik külföldön (HVG, 2003. szeptember 20.) - egykor az MSZMP kb osztályvezető-helyettese volt, a vele több üzletben együttműködő Tatár régi vágású apparatcsikoknak adott megélhetést. Börzsei őt váltotta a Medalion Kft. ügyvezetői posztján 1997-ben. A Pan-Am Kft.-nek otthont adó budapesti irodában működik az a Boma-H Kft., amelyben Tatár együtt dolgozott Knopp-pal és Jassó Mihállyal, az MSZMP egykori budapesti bizottságának első titkárával, s ugyanitt működik a Tatár-érdekeltség Rita Rt. is. Knoppék környezetében a HVG-nek cáfolták, hogy bármi közük volna a Pan-Am Kft.-hez. A cégben mindazonáltal tavaly év végén alig egy hónapig tulajdonos volt Knopp András lánya, Knopp Éva, Tatár felesége, akinek távozását egészségi okokkal indokolták a kft ügyeinek ismerői.

A piaci hírek kezdettől "MSZP-közeli" projektnek tekintették a Pan-Am elképzeléseit, mint ami beteljesítheti Hiller István kultuszminiszternek a baloldali média szükségességéről szóló vízióját (HVG, 2004. február 28.). A kapcsolatok szövevényes voltát mutatja azonban, hogy például az "ősfideszes" Debrecen tévéje, bár még nem hoztak végleges döntést, szívesen vállalná a regionális gesztori szerepet (úgy tudni, ellenkező esetben nem is szerződnek), míg a szocialista bázisnak tartott Pécs ellenáll. A Pécs Tv Kft. ügyvezetője, Keresnyei János a HVG-nek azt mondta: semmiképpen nem szerződik a Pan-Ammel, mivel üzleti tervüket nem tartja megalapozottnak. A tulajdonos Pécs város polgármestere, Toller László úgy fogalmazott: a projekt "felülről jól látszik, alulnézetből azonban kusza". Őt egyébként a párton belülről nem keresték meg, hogy bírja jobb belátásra a helyi tévét, de mint mondta, szívesen beszélne az ügyről baranyai földijével, a jelenleg külföldön tartózkodó Puch László pártpénztárnokkal, mert "túl sokan hivatkoznak rá" a tárgyalások során.

Politikától függetlenek leszünk, de reméljük, a politika "használja majd" a regionális médiát: a magazinműsorokban várjuk majd a vitázó közéleti személyiségeket - vázolta terveiket Séra. Meglehet ugyanakkor, a menedzsment másfelé is kacsingat: a Pan-Am a napokban - Séra mellé - új ügyvezetőt igazolt Burget Péter személyében, aki a fideszes kötődésűnek mondott Heltai Péter újságíróval is együtt üzletel.

RÁDI ANTÓNIA

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg