Tetszett a cikk?

A korábban előzetes letartóztatásba helyezett Hajdú-Bihar megyei főkapitány-helyettesek hajdani főnökét, Sutka Sándor tábornokot és Debrecen jelenlegi kapitányát, Lelesz Györgyöt is meggyanúsították az ügyészségi nyomozók a továbbgyűrűző rendőrbotrányban.

"A hivatás számomra életstílus" - hangsúlyozta tavaly októberi beiktatásakor Veszprém megye új rendőrfőkapitánya, akit ebből az alkalomból a megyei közgyűlés alelnöke is kellő módon megdicsért, mint "higgadt, kiegyensúlyozott, felkészült és tapasztalt" rendőri vezetőt. Az elismerő szavakat Sutka Sándor dandártábornok kapta, aki előtte az összes főkapitány közül a leghosszabb ideig, egy évtizeden át vezethette a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, és e tekintetben "rangidősként" az úgynevezett főkapitányi klub elnöke is volt.

Veszprém megyei kinevezését Salgó László országos főkapitány a nyilvánosság előtt még azzal indokolta, a dunántúli megye élére "rátermett vezetőt" akar állítani (HVG, 2003. június 28.), noha ekkor már rég tudhatta, hogy közvetlen munkatársaival és feltehetőleg magával Sutkával szemben is titkos információgyűjtést folytat a "belső elhárítás", a közvetlenül a belügyminiszter alárendeltségébe tartozó Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata. Alig foglalta el veszprémi beosztását a főkapitány, két korábbi hajdú-bihari helyettesét, Kiss János közrendvédelmi és Ruszó Gyula gazdasági főkapitány-helyettest demonstratív akció keretében ügyészségi nyomozók vették őrizetbe (HVG, 2003. október 18.), november 30-ai hatállyal pedig már Sutka megbízatását is visszavonta a belügyminiszter.

"Érdemeim elismerése mellett (...) megszüntette szolgálati viszonyomat nyugállományba helyezésemmel egyidejűleg. A személyemre vonatkozó döntést tudomásul veszem, mivel az általam jelzett, kinevezésem óta keletkezett személyes és családi problémáimra megnyugtató megoldást jelent" - szögezte le közleményében december 1-jén az akkor még mindig magabiztos dandártábornok, aki jelenleg féléves felmentési idejét tölti. Az ügyészségi nyomozók azonban idén március 5-én meggyanúsították Lelesz György alezredest, Debrecen rendőrkapitányát, majd március 12-én már magára Sutka tábornokra is sor került, vele szemben hivatali visszaélés, magánokirat-hamisítás és csalás gyanújával indítottak eljárást.

Lehet véletlen időbeli egybeesés is, de feltűnő, hogy Sutka tábornok meggyanúsítása után néhány órával engedték ki az előzetes letartóztatásból hajdani jobbkezét, Kiss János alezredest, akinek a szakmai karrierje éppen Sutka titkárságvezetőjeként kezdett látványosan felívelni, számára még 30-as életévei elején főkapitány-helyettesi megbízatást hozva. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a csak egy hónapig rács mögött tartott Ruszó és az öt hónapon át előzetesben lévő Kiss tettek-e, és ha igen, milyen súlyú terhelő vallomást Leleszre és Sutkára.

Maguk a hivatalosan közölt gyanúokok, ha nem ilyen magas rangú és beosztású rendőrökről lenne szó, enyhén szólva szerények lennének. Lelesznek azt rótták a terhére, hogy a városi kézilabda-mérkőzések, valamint az úgynevezett Mihály-napi vásárok rendőri biztosításáról, hatáskörét túllépve, maga kötött szerződést - ezt csak a megyei főkapitány tehette volna -, és hagyta, hogy az ellenértéket a rendőrség helyett egy debreceni közbiztonsági alapítványhoz utalják át, amivel összesen mintegy 4 millió forintos kárt okozott. Hasonló visszaélésnek tartják az ügyészségi nyomozók, hogy a Biogal Gyógyszergyár Rt.-nek az Aranybika Szállóban tartott ünnepi rendezvénye előtti tűzszerészeti vizsgálat negyedmilliós díját is az alapítványnak utaltatta át Kiss alezredes, de ezt nem a főkapitány tudta nélkül, hanem éppenséggel Sutka beleegyezésével.

Hivatali visszaélés gyanúját alapozta meg a főkapitánnyal szemben az, hogy egyik beosztottjának, az egyik hajdúváros rendőrkapitányának a közlekedési szabálysértését - 80 kilométer per órás sebességgel hajtott Debrecen belvárosában - szóbeli figyelmeztetéssel elintézettnek tekintette. Az ügyészségi nyomozók szerint okirat-hamisítás és csalás felbújtója is lehetett a tábornok, amikor engedélyezte, hogy egy debreceni középiskola diákjait rendőrségi kisbusz vigye kirándulni. Itt a fő gond az volt, hogy a külföldi - erdélyi - utazást soproni hivatalos útként "papírozták le", a főkapitányi segítőkészséget pedig motiválhatta, hogy saját gyereke is az ily módon megsegített iskola tanulója volt.

"Szerintem mindössze arról van szó, hogy megpöttyözzenek egy kitűnő szakembert, hogy azután már ne lehessen helyzetbe hozni" - vélekedett a HVG kérdésére egy névtelenséget kérő debreceni politikus. Nyílt titok volt, hogy választási győzelme esetére 2002-ben a Fidesz belügyminiszter-jelöltjei közé tartozott Sutka Sándor, így a most folyó nyomozás hátterében politikai okok éppúgy meghúzódhatnak, mint vállalkozói érdekcsoportok névtelen feljelentésekben is megnyilvánuló marakodása. A Fidesz-fellegvár Debrecen vezetőinek mindenképpen kellemetlen, hogy "rendőrbalhé" irányítja a városra a figyelmet, miközben éppen nyomozás indult a város gazdálkodása ügyében, hűtlen kezelés gyanúját is fölvetve (a Szombathelyről érkezett új főkapitány, Halmosi Zsolt elfogultságra hivatkozva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra küldte át az iratokat).

Miközben a főkapitány-helyettesekkel szemben a legszigorúbb kényszerintézkedést, az előzetes letartóztatást rendelték el, a velük a rendőrségi hierarchiában azonos szinten álló Lelesz György továbbra is tisztségében maradhatott. A hivatalos válasz az, hogy őt csak csekélyebb súlyú bűncselekményekkel gyanúsítják, de az sem kizárt, hogy az eddigi főrendőrökkel szembeni büntetőeljárások viszonylagos sikertelensége - például Sándor István "Papa" felmentése - inti arra Salgó László főkapitányt, hogy csínján bánjon a felfüggesztés elrendelésével.

FAHIDI GERGELY

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat