Tetszett a cikk?

Az európai választási kampány kezdetéig sem tudta rendezni sorait az MDF: a párt Fidesz-MPSZ-hez húzó "kettős identitású" képviselőinek távolmaradása mellett fogadta el programját, és tüntetőleg a korteshadjárat nyitó rendezvényére sem ment el a párt több képviselője.

Az MDF egy héttel korábbi kampánynyitóján nem, a Fidesz-MPSZ hétvégi szövetségi gyűlésén viszont többen is részt vettek a fórum belső ellenzékéből. A Veszprém megyei közgyűlés Fidesz-frakciójába múlt év végén átült - de MDF-es tagságát megőrző - Horváth Balázs, illetve a polgári körök koordinátoraként dolgozó Hende Csaba, valamint Balsai István korábbi frakcióvezető és Kelemen András képviselők megjelenését a Budapest Sportarénában még hangsúlyosabbá tette Dávid Ibolya pártelnök távolmaradása, akinek alighanem kapóra jött, hogy pártja választmányi ülését mindig a hónap utolsó szombatján tartják, így az "átfedésben" volt a Fidesz-rendezvénnyel.

Az MDF belső megosztottsága nem először mutatkozik meg ebben a parlamenti ciklusban (HVG, 2003. július 12.). Annál feltűnőbb tehát, hogy a pártvezetésnek ma is ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie, mint korábban, miközben - a párt önállósága erőpróbájának is tekinthető európai parlamenti (EP) választások miatt - minden eddiginél nagyobb erőt, egységet kellene felmutatni. A "lázadók" - köztük Lezsák Sándor exelnök - tüntetően távol maradtak már az MDF-nek a "két Magyarország" és az "alkuköztársaság" elleni fellépést szorgalmazó, voltaképpeni választási programja (HVG, 2004. március 13.) elfogadásáról is Kossuth Lajos szülőfalujából, Monokról.

Tovább erősítette a párt sebezhetőségéről kialakult képet az is, hogy csak a közelmúltban került nyilvánosságra, hogy még tavaly novemberben lemondott általános alelnöki tisztéről Katona Kálmán, a párt 2002-es választások utáni "nagy szerzeménye" (Katona a rendszerváltást követően MDF-es képviselő volt, 1993-ban átült a Fidesz-frakcióba, majd az Orbán-kormány közlekedési minisztere lett, 2002-ben pedig a polgári pártok közös listavezetőjeként indult a fővárosban, ahol a mandátum birtokában az MDF-frakciót választotta). Az egy lépéssel hátrább húzódó alelnök döntését - aki ma már csak "mezei" elnökségi tag - senki nem tartotta fontosnak a választók tudomására hozni, így a kampány kezdetén a "rossz hírek" egybecsúszása is az MDF ellen dolgozik. Katona visszavonulása persze önmagában is kisebbfajta kudarc: ő ugyanis alelnökként korábban arra vállalkozott, hogy levezényli a - még ma is számos mozgalmi jegyet magán viselő - pártszervezet reformját, beleértve például a tisztségviselők, pártalkalmazottak hatás- és illetékességi körének pontos meghatározását.

Visszájára sült el ugyanakkor a pártvezetésnek az a kísérlete is, hogy egy hűségnyilatkozat aláíratásával biztosítsa, a párt országgyűlési képviselői legalább a kampány idejére lábhoz tegyék a fegyvert. A dokumentumot - amelynek aláírója vállalja, hogy parlamenti mandátuma lejártáig nyilvános szerepléseivel az MDF sikerét segíti, magára nézve kötelezőnek fogadja el a választmány és az elnökség határozatait, a kampánystáb döntéseit pedig végrehajtja - nem csupán a párt nyíltan a Fidesz-MPSZ-hez húzó képviselői utasították el, hanem például Font Sándor frakcióvezető-helyettes és Ékes József képviselő is. Utóbbiak elvi okokból ellenezték, hogy újra és újra bizonyítaniuk kelljen a párthoz való hűségüket.

Nyílt titok, hogy a Fidesz-MPSZ vezetői a most különállását hangsúlyozó MDF több képviselője esetében is azzal számolnak, hogy pártjuk EP-választási eredménye tükrében "megtérnek" majd, és 2006-ban ismét közös jelöltként méretik meg magukat (HVG, 2004. március 27.). Az MDF vezető testületei viszont annak a Békejobb-együttműködésnek a restaurálására koncentrálnak, amely formálódó szövetségből egyébként 2001-ben éppen Dávid vezette ki a pártját (HVG, 2001. január 27.). A korábban hoppon maradt MDNP 2002-ben a Kupa Mihály vezette Centrum Pártot (CP) támogatta, következésképp egyáltalán nem idegen tőle az együttműködés a CP szétesésével (2003. december 13.) megüresedett helyre jobbról érkező MDF-fel és partnereivel.

A januárban megkötött választási szövetségben szereplő pártok súlytalanságát jelzi azonban, hogy a közvélemény-kutatások szerint jelenleg 2 százalékon álló MDF partnerei közül egyik sem számottevő politikai tényező: a Vállalkozók Pártja soha nem volt az, a Független Kisgazdapárt pedig folyamatos legitimációs válsággal küszködik. Dávid Ibolya például januárban még a Deák József vezette FKGP-vel kötött megállapodást, a Fővárosi Bíróság azonban február elején - nem jogerős határozattal - megsemmisítette Deák elnöki kinevezését (HVG, 2004. február 14.). A KDNP hivatalosan nem csatlakozott az együttműködéshez: a párt nagyobbik része - köztük Semjén Zsolt elnök és más MKDSZ-es képviselők - a Fidesz-MPSZ zászlaja alatt képzeli el a jövőt, így csupán "egyéni érdeklődések" vannak az MDF-fel való szorosabb együttműködés iránt.

A közelmúlt tapasztalatai alapján mégsem teljesen esélytelen az MDF vezette választási szövetség: a "két nagy" elleni programmal fellépő CP például 2002. februárban - két hónappal az országgyűlési választások előtt - még ugyancsak 2 százalékon állt a biztos választók körében (HVG, 2002. március 2.), amit aztán - nem kis részben a kampányban egymásnak feszülő két nagy rivális gerjesztette indulatoknak köszönhetően - a választásokig megduplázott.

A "Normális Magyarországot!" szlogennel indított kampányával a "csendes többséget" megszólítani akaró MDF helyzete viszont annyival nehezebb, mint volt két éve a CP-é, hogy ezúttal mind a bal-, mind pedig a jobboldal vezető pártjai és politikusai a béke híveként, egyfajta árokbetemetőként igyekeznek láttatni magukat. A pártokat "sumákolással" vádoló Medgyessy Péter kormányfő vagy a napi csatározásokon felülemelkedni vágyó Orbán Viktor - a monoki nyilatkozathoz hasonlóan - szintén a választók pártellenes érzelmeire igyekszik hatni. Ez pedig nagyban megnehezíti egy olyan párt dolgát, amelyik már korábban is inkább csak politikai stílusa révén tudta megkülönböztetni magát korábbi jobboldali szövetségesétől, egykori koalíciós társától. Az MDF zászlajára tűzött - belpolitikai természetű - céloknak (a munka becsületének helyreállítása, a munkahelyek védelme, szociális igazságosság, a vidék jövője) pedig egyike sem olyan eredeti, hogy azt a "nagyok" ne vállalnának fel gond nélkül. S felettébb kérdéses az is, kitart-e a választásokig a "szavatossága" azon, a két nagy párt színfalak mögötti egyezségéről szóló üzenetnek, amit Dávid egy, a K&H-brókerbotrányról szóló könyvből idézget előszeretettel, és amelyik azt a gyanút fogalmazza meg: a két nagy párt mögött álló gazdasági érdekcsoportok a nagyobb állami megrendelések elindulása előtt, 2000-2001-ben (azaz Dávid igazságügy-minisztersége idején) olyan paktumot kötöttek, hogy szándékosan felültervezik az építkezések költségét, és az így megmaradó pénzen megosztoznak.

DOBSZAY JÁNOS

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord