Tetszett a cikk?

Leghamarabb húsvét után folytatódhat a Sorstalanság című film addigra már két hónapja szünetelő forgatása. Feltéve, hogy sikerül több százmillió forintnyi gyorssegélyt előteremteni a minden idők legdrágább magyar filmjeként beharangozott, 2,5 milliárd forintos költségvetésű produkcióhoz.

Áprilisban zöldbe borul a természet, s ilyenkor egy 13 éves, kölyökképű fiú néhány hónap alatt pelyhedző állú, mutáló kamasszá cseperedhet. Ezek az élet rendjéhez tartozó dolgok valóságos csapást jelenthetnek a Sorstalanság című filmre, melynek forgatása pénzügyi problémák miatt már több mint másfél hónapja szünetel. Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülő játékfilm felvételeit március végéig tervezték befejezni az alkotók, ezzel szemben a hónap utolsó napjaiban a folytatáshoz szükséges több százmillió forintos gyorssegélyről tárgyaltak a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMKA), további türelmet kértek a fizetségükre hiába váró stábtagoktól és beszállítóktól, és igyekeztek tartani a lelket a szereplőkben, mindenekelőtt a főhős Köves Gyuri alakját megformáló, még mindig titokban tartott kilétű kisfiúban.

Lapzártakor úgy tűnt, hogy ha az MMKA kuratóriuma csütörtökön elfogadja a hétfőn még csak körvonalazódó, ám részleteiben nem tisztázott segélycsomagot, akkor húsvét után folytatódhat a forgatás, azzal nehezítve, hogy a második világháború idején, télen játszódó történet felvételeihez egyebek közt műhavat és a hóesést imitáló hófáklyát kell bevetni, a derült eget pedig az utómunkálatok során speciális effektusok alkalmazásával kell zorddá korrigálni. Az összesen 11 hetesre tervezett forgatásból négy hetet teljesített a stáb, hat hét magyarországi és egy hét németországi munka még hátravan. A folytatás jövő télre halasztásáról azonban Barbalics Péter producer szerint nem csupán a gyerekszereplő külsejének esetleges változása miatt nem lehet szó, hanem a méregdrága, egyebek közt két koncentrációs tábor barakkjait is megidéző díszleteket is lehetetlen addig változatlan formában fenntartani és finanszírozni.

A helyzet azért is meglepő, mert minden a mű irodalmi rangjához méltóan indult: röpködtek a nagy nevek és a még nagyobb számok. A forgatókönyvet maga Kertész Imre írta, a Malena című filmjével operatőri Oscar-díjra jelölt, igaz, rendezőként elsőfilmes Koltai Lajos Ennio Morriconét kérte fel a zene megkomponálására, a hangmérnök pedig a kétszeres Oscar-díjas Simon Kaye. A főszereplőt 4 ezer gyerek közül választották ki, 150 színész és 10 ezer statiszta szerepel a jelenetekben. A minden idők legdrágább magyar játékfilmjeként beharangozott produkció 2,5 milliárd forintra tervezett költségeihez 920 millió forint támogatást adott az állam az MMKA-n keresztül a költségvetés általános tartaléka terhére, a német Euroarts 1,8 millió euróval (470 millió forint), a brit Renegade Film 1,5 millió euróval (390 millió forint) szállt be koprodukciós partnerként. 650 ezer euró (175 millió forint) támogatást ítélt meg az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages, 90 ezer eurót a párizsi székhelyű Shoa Alapítvány, sőt a Magyar Televízió is betársult 240 millió forinttal. Eme sok-sok nullával végződő álomhoz képest a valóságos helyzet a múlt héten még 250 millió forint, e hétre is csak alig 200 millió alá apadó adósság, és nulla forint a kasszában.

vegzseb-produkcióként konferálta be tavaly ilyenkor a Sorstalanságot a megfilmesítési jogot Kertész kiadójától még 1997-ben megvásárló Magic Media Rt. tulajdonos-vezetője, Barbalics Péter, azt ígérve, hogy a finanszírozási szerződéseket az interneten hozzák nyilvánosságra. A honlap azóta sem működik, és valószínűleg nincs ember, aki pillanatnyilag átlátja a helyzetet; jelenleg is az MMKA szakemberei és könyvelők vizsgálják a produkció gazdálkodását. Barbalics szerint elsősorban likviditási gondokról van szó, amelyek akkor kezdődtek, amikor kiderült, az adótörvények módosítása miatt az állami támogatásból megvalósuló projektek után nem igényelhető vissza az áfa. Ez nyomban csaknem 200 millió forintos hiányt okozott a film büdzséjében, ami miatt nem tudták megkötni a biztosításjellegű, úgynevezett befejezésigarancia-szerződést az erre szakosodott londoni Film Finance nevű céggel. A garancia hiányában viszont az angol koprodukciós partner nem kapja meg az ottani támogatóktól a pénzt, minthogy befektetési adókedvezményük ehhez a dokumentumhoz van kötve. Az Eurimages-támogatásnak is csak a negyede érkezett meg, részben az eleve szigorú ütemezés, részben a koprodukciós szerződés hiányosságai miatt.

Mindez így már önmagában is a 22-es csapdája, ráadásul a külföldi partnerek általában nem pénzzel, hanem szolgáltatásokkal szállnak be, természetesen az ő árszínvonalukon, jelentősen megdrágítva ezzel a filmet. A német támogatásnak eleve az a feltétele, hogy helyben kell elkölteni, az egyhetes németországi forgatás mellett így onnan származnak a jelmezek, ott készül a teljes kép-hang utómunka és a trükkök. Az angol fél biztosítja egyebek közt a Magyarországon fellelhetetlen Panavision kamerát, a hozzá tartozó személyzettel, a filmnyersanyagot, valamint a hangmérnököt. Utóbbi költségeit azonban a magyaroknak kellett megelőlegezniük. Ráadásul a produkció önmagában is nagyon költséges: a szcenika, azaz a díszletek - köztük a buchenwaldi koncentrációs táboré Piliscsabán és az auschwitz-birkenauié Fóton - tervezése, kivitelezése, felépítése áfával csaknem 500 millió forintba került, a képi megjelenítés költsége 200 millió, a színészeknek mintegy 90 milliót, az esetenként a hajuk leborotválását is vállaló statisztáknak 100 millió forintot kell kifizetni.

A gondok egy része mindazonáltal a múlt héten megoldódni látszott. Megérkezett ugyanis a Pénzügyminisztériumból az az állásfoglalás, mely szerint a Sorstalanság állami támogatása visszterhesnek minősül, azaz az MMKA hozzájárulása arányában részesül a film bevételeiből is, így visszaigényelhető az áfa. Ebből pénzt az április 20-ai bevallási határidő után lehet látni, valószínűleg elhárul tehát az akadály az - egyébként csaknem 60 millió forintba kerülő - befejezési garancia megszerzése elől, ami megnyithatja a brit pénzcsapokat, és újabb summa lehívása válik lehetővé az Euroimages-tól is. Az Országos Rádió és Televízió Testülethez is támogatási kérelemmel fordul a Magic Media, amely - akárcsak mint az MMKA - meg nem nevezett bankokkal is tárgyal áthidaló hitelről. Emellett szó van az MTV által beígért 240 millió forintból csak később esedékes 180 millió faktorálásáról, azaz a "követelés" olcsóbban, de azonnal történő eladásáról.

A legnagyobb falatot azonban az MMKA gyorssegélye jelentené. A HVG információi szerint 240 millió forintról lenne szó. Ekkora visszatérítendő támogatást adott ugyanis tavaly a filmhez az MMKA a 920 millió forintos állami apanázs terhére, és ennek meghosszabbítása, illetve alapítványi támogatássá alakítása vetődött fel, ám megfelelő garancia fejében. A kért biztosíték pedig nem lenne más, mint a megfilmesítési jog és az eddig felvett anyag tulajdonjogának legalább ideiglenes átadása. Ez alapítványi forrásaink szerint nem csupán számukra lenne garancia, hanem a külföldi partnerek esetleges követelése elől is biztonságba kerülhetnének a felvételek. Meglehet azonban, hogy ehhez az összes eddig megkötött szerződést módosítani kell.

Az áment csütörtöki ülésén a kuratórium mondja ki, amelynek nehéz lesz jó döntést hozni. Ha nem segít, meghiúsulhat az irodalmi remekmű megfilmesítése, elveszhet a már belefektetett 1 milliárd; ha segít, a többi film rovására kedvezményez egy olyan produkciót, amely külön kasszából már amúgy is kapott 920 milliót. A HVG információi szerint az üggyel már kormánykörökben is foglalkoznak, ám ezt az értesülést hétfőn a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában cáfolták, hozzátéve azonban, hogy csak szerdán lesz kormányülés, és addig még sok minden történhet.

JAKUS IBOLYA

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja