Tetszett a cikk?

Az MSZP keddi, lapzártánk utáni elnökségi ülése vélhetően behatóan foglalkozik majd az Index.

Az MSZP keddi, lapzártánk utáni elnökségi ülése vélhetően behatóan foglalkozik majd az Index.hu online hírlap múlt pénteki, a párt kampánycsapatának üléséről szóló tudósításával. Dorgálás lesz, és döntés a hasonló rendezvényekre való beléptetés megszigorításáról, de fejek, pontosabban Tóbiás József pártigazgató feje aligha hull a porba, s a kampánystratégia sem változik: végül is nem hangzott el semmi olyasmi, ami ilyen helyeken ne volna megszokott - így foglalható össze az, amit a HVG-nek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó MSZP-s vezetők mondtak. Az internetes újság munkatársa inkognitóban járt azon az eligazításon, amelyet az MSZP-hez márciusban visszatért (HVG, 2004. március 13.) izraeli kampánytanácsadó, Ron Werber tartott a párt Csapatjáték elnevezésű, fiatalokból álló kampánystábjának az európai parlamenti (EP) választási korteshadjárat előkészületeivel kapcsolatban. A házigazda Tóbiás volt, s felszólalt Kovács László pártelnök is.

Tény, a rendezvény üzenete (beszélni kell a néppel, sokat kell dolgozni) nem tartalmazott meglepő újdonságokat. Merőben új volt az MSZP-re mindeddig nem jellemző határozottság, harci szellem, s megütközést keltett egynémely kijelentés hangneme, mondanivalója. Előbbire az előadásában gyakran káromkodó Werber impulzivitása, utóbbira Tóbiás kijelentései hozhatók fel példának. Tóbiás mindent a győzelemnek rendelne alá. Skandáltatta a hallgatóságot, majd zárszavában kijelentette: "Ezen a meccsen fair play-díjat nem osztanak. Nem érdekelnek a választási és etikai kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük (...), a végén megbeszéljük, hogy mennyi a bírság." "Mi köszönünk az embereknek először reggel, és mi kívánunk jó éjszakát" - mondta Tóbiás.

Werber bemutatta - az MSZP részéről Kovács, Tóbiás, valamint Lendvai Ildikó frakcióvezető és Puch László pénztárnok által szignált - szerződésének a Csapatjáték-tagokra tartozó részletét, amely szerint az aktivistaképzőt a párt szemináriummá fejleszti. Értékelése szerint a Fidesz - amelyet egyébként utóbb lefasisztázott, paranoiás bandának nevezett - szinte minden területen jobb az MSZP-nél, ahol viszont "a saját fantáziájában mindenki miniszterelnök és pártelnök". Stratégiája a következő: a párt 2002-es szavazótábora 60-70 százalékának mozgósítása, a hangsúlyokat az állam-egyház viszonyára helyezve, illetve kihasználva a Fidesz-MPSZ, illetve Orbán Viktor Fidesz-elnök abortusszal kapcsolatos konzervatív nézeteit. A fő ellenfélhez hasonlóan ugyanakkor a választókerületre összpontosít majd az MSZP is, így kevés óriásplakátot, tévéreklámot készíttetnek majd, a pénzt helyben használják fel. "Olyan erődemonstráció következik, amilyet ez a párt még nem látott. (...) Minden iroda, minden logisztika, az összes MSZP-képviselő a kormány rendelkezésére áll. Ha a miniszterelnök egy megyeszékhelyre látogat, akkor több ezer aktivistát kell mozgósítani" - hangsúlyozta Werber. Tóbiás hétfőn a HVG-nek nyilatkozva nem kívánta elárulni, ezek után változtatnak-e a közeljövőben az ily módon főbb vonalaiban közkinccsé vált kampánystratégián. "Hadd higgye azt a Fidesz, hogy mindent tud" - fogalmazott a pártigazgató.

A pénteki rendezvényen egyébként diszkréten lelkesítő Kovács pártelnök a tudósítás megjelenése után az MTI-nek nyilatkozva nem foglalkozott a Tóbiás által emlegetett etikai kérdésekkel, ellenben etikátlannak nevezte az online hírlap eljárását, s "szövegösszefüggéseiből kiragadottnak" mondta a tudósítást. Hasonló szellemű közleményt adott ki - egyébiránt mindenféle vizsgálat, sőt erre irányuló kérelem nélkül - a Magyar Újságírók Országos Szövetsége etikai bizottsága is. Uj Péter, az Index.hu főszerkesztője szerint ezzel szemben azt tették, ami a feladatuk: újságot írtak.

Társadalom

Uniós majális

Az MSZP-közeli regionális tévéhálózatot gründoló Pan-Am Kft. ügyvezetője, Burget Péter a fő koordinátora az EU-csatlakozással kapcsolatos május 1-jei budapesti állami rendezvényeknek. Ezekkel egy időben több mint ezer településen rendeznek ünnepséget - erre összesen mintegy 720 millió forintot ad a költségvetés.

Momentumos jelöltet támogat a Jobbik Dél-Budán

Momentumos jelöltet támogat a Jobbik Dél-Budán

Elverte a jég a Vas megyei Peresznyét

Elverte a jég a Vas megyei Peresznyét

A Nürburgingen nyüstölte 800 lóerős, zöld rendszámos hibridjét a Mercedes

A Nürburgingen nyüstölte 800 lóerős, zöld rendszámos hibridjét a Mercedes