Tetszett a cikk?

Az MSZP-nek 2002-ben adományt nyújtó Axioma 2000 Kft. isérintett abban a bűnügyben, amelyben hűtlen kezelés miattnyomoznak a Fejér megyei rendőrök a dunaújvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégénél. Az ügy hullámai elérhetik a városvezetést, de érintettek lehetnek benne Fidesz-közelinek mondott körök is.

Kamikazeakcióba kezdett Pochner László, a Dunaújváros Jövőjéért Egyesület városi képviselője, aki lapzártánk után kezdeményezi, a képviselő-testület oszlassa fel magát. Minderre a vélekedése szerint tarthatatlan korrupciós ügyek miatt szánta rá magát - mondta a HVG-nek, hozzátéve, noha a helyi jobboldali ellenzék vélhetően támogatja majd, a minősített többség aligha szerezhető meg az indítványához, amely így jobb híján figyelemfelhívásnak tekinthető.

A figyelmet van mire felhívni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a múlt héten rendelt el nyomozást százmillió forintos nagyságrendű hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt a városi tulajdonú DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Rt. (DVG) gazdálkodása kapcsán, miközben a szintén városi érdekeltségű DTV Rádiós és Televíziós Kht.-nál már hónapok óta folyó bűnügyben szintén a napokban jutott el a procedúra odáig, hogy gyanúsítottként faggassák az ügyvezetőt. A DVG-s ügyben Kálmán András (MSZP) polgármester és helyettese, Sipos János (SZDSZ) tett feljelentést, a helyi ellenzék - Pochner és Dorkota Lajos (Fidesz-MPSZ) - szerint azonban csak azért, mert "már nem tudtak tovább falazni", miközben Siposnak különösen jól jött némi figyelemelterelés, mivel a Heves Megyei Bíróságon ellene közokirat-hamisítás miatt folyó bűnper már a jogerős ítéletre vár.

Kálmán ezzel szemben azt hangsúlyozta a HVG-nek, időben léptek, hiszen csak most volt kézzelfogható bizonyítékuk a DVG-nél gyanított visszásságokra: a könyvvizsgáló a napokban készítette el jelentését. E szerint az auditor legfeljebb záradékolva ellenjegyzi a DVG tavalyi pénzügyi beszámolóját, de még ez sem biztos, ugyanis számos jel fiktív számlákkal történt manipulációkra utal az rt beruházásainál. A DVG évek óta áll szerződésben a többségi tulajdonában lévő Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft.-vel (DVCSH), amely - túl azon, hogy az önkormányzattal történt megállapodás alapján távhőszolgáltatást nyújt a városnak (HVG, 2003. november 1.) - felújítási, karbantartási munkákat is végez. A DVCSH közvetett kisebbségi tulajdonosa jelenleg is Pomázi Csaba, aki a Fidesz-érában a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. vezérigazgató-helyettese volt, s akit egyéb okokból is Fidesz-közeli vállalkozónak mondanak (HVG, 2001. május 19.), bár a helyi fideszesek szerint "időben átállt".

A DVG tavaly januárban vállalta, 21 millió forint keretösszeg erejéig biztosítja a DVCSH "előre nem látható többletmunkálatai" alapanyagát, ezzel szemben 53 millió forintot költöttek erre a célra 2003-ban. Az azonban - legalábbis ez áll a HVG birtokába jutott könyvvizsgálói jelentésben - nem derül ki a DVG dokumentációjából, mikor építették be (beépítették-e egyáltalán) a papíron beszerzett alapanyagok jelentős részét. Az építési-szerelési munkák esetében pedig előfordult, hogy a teljesítésigazolást nem a DVG illetékes vezetői, hanem egy gépkocsivezető-karbantartó munkatárs adta. A vagyonkezelő két alvállalkozója, a Fer '97 Kft. és a GM Global Bt. (jelenlegi nevén Rajad Bt.) a cégnyilvántartás szerint nem is végez olyan tevékenységet, amelyért a DVG megfizette. A könyvvizsgáló mindezen felül nehezményezte, hogy a DVCSH 2003-ban jóval több pénzért, 221 millió forintért végzett beruházási és felújítási munkákat a DVG-nek, mint egy évvel korábban, s ezzel jelentősen növelte az rt pénzügyi gondjait.

Dunaújvárosban a botrány előszelének tekintették, hogy a DVG átszervezés címén nemrégiben megvált Villányi-Kollár Dusán gazdasági és Goda Miklós műszaki igazgatótól (a városi közgyűlésben akkor elhangzottak szerint több tízmillió forint végkielégítéssel távoztak). A könyvvizsgálói jelentés ugyanakkor utal egy bizonyos Axioma 2000 Kft.-vel kötött, a DVG számára hátrányos szerződésre - a Dunaújváros Online internetes hírlap tudomása szerint a DVG évi 1,2 millió forintért bérelt gépkocsikat a kft-től -, amely Villányi-Kollárék egyéb megkérdőjelezhető tevékenységére látszik utalni. Az Axioma 2000 Kft. tavaly május óta Axioma-Invest Vagyonkezelő, Számviteli, Szolgáltató és Kereskedelmi Rt. néven fut - fő tevékenysége az adószakértés -, ügyvezetője Villányi-Kollár, egyik tulajdonosa a vele egy címen lakó Villányi-Kollár Márta, a másik részvényes pedig Goda. Az Axioma még kft-ként fizetett 1 millió forintot az MSZP pártkasszájába 2002-ben - derült ki a párt akkori mérlegéből (HVG, 2003. május 17.).

A HVG értesülései szerint a DVG vezetése a közeljövőben tovább változik, s jó eséllyel elnök-vezérigazgató lehet az rt-nél jelenleg is vezető posztot betöltő, a városban "régi vágású" szocialistaszimpatizánsként ismert Kakas Antal. Az ő egyik cége, a Szikla 77 Bt. székhelye ad otthont a Hét Nap című helyi újság szerkesztőségének. A hetilapot a városvezetés szócsöveként tartják ugyan számon a dunaújvárosiak, de kiadója, a Duna-Hír Kft. közvetve Pomázihoz köthető: ügyvezetője, Benák László 2003-ig vezette az akkoriban Pomázi-érdekeltség Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t. A Hét Nap egyik állandó szerzője Cs. Fekete Gyöngyi, a városi tulajdonú DTV Kft. ügyvezetője, akit a múlt héten gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség.

A hónapok óta folyó büntetőügy két szálon fut. Az egyik a DTV udvarának - a néhai Vasmű Klubnak - a felújítása, amiért a televízió milliós nagyságrendben fizetett, munkát ellenben a gyanú szerint nem vagy legalábbis lényegesen kisebb értékben végeztek. A másik szálat a tévé egyes reklámszerződései jelentik (a fiktív hirdetők egy része önkormányzati érdekeltség volt). A DTV Kht. pénzügyi átvilágításáról lapzártánk után tárgyalnak a városi képviselők. Úgy tudni, a könyvvizsgálók a DVG-s rovancshoz hasonló lesújtó megállapításokat tettek, egyebek mellett azt, hogy a kht számviteli politikája, számlázási rendje nem felel meg a jogszabályoknak, 2001-2002-ben adózási kötelezettségeinek nem tett eleget, bevallásai nem stimmelnek, szerződései átláthatatlanok, egyes esetekben pedig nem tudták föllelni azokat a megállapodásokat, amelyek alapján a tévé fizetett.

Az alpolgármestert mindenesetre alighanem legalább ennyire érdekli két "saját" büntetőügye: a közokirat-hamisítási procedúrában első fokon elítélték, az ellene csalás miatt folyó eljárást pedig még nem zárta le a Pest Megyei Bíróság. Mindkét ügy Sipos ügyvédi tevékenységével függ össze (HVG, 2003. március 22.). Ezen visszásságok tavaly egy időben okoztak vihart a másik alpolgármester, Szekeres György (MSZP) cégbotrányával: a korábban saját, jelenleg családja érdekeltségében lévő őrző-védő cég busás önkormányzati - egyebek mellett a DVG-től és a DVCSH-tól is kapott - megbízásai váltak akkor botránykővé. A hírek szerint Szekeres feje felett azóta újabb felhők tornyosulnak: a sárbogárdi Mag-Ház 2000 Kft.-ben vele üzlettárs Szabó Tamás, az MDF-kormány privatizációs minisztere - egy cégérdekeltsége révén - a városi tulajdonú kórház tanácsadója lett.

RÁDI ANTÓNIA

Megszerezte a szükséges többséget a parlamentben az új izraeli kormány

Megszerezte a szükséges többséget a parlamentben az új izraeli kormány

Áramot vezetett feleségébe, majd késsel akarta leszúrni

Áramot vezetett feleségébe, majd késsel akarta leszúrni

Atombomba-robbanást kerestek, ismeretlen bálnákat találtak Ausztráliában

Atombomba-robbanást kerestek, ismeretlen bálnákat találtak Ausztráliában